lördag, december 31, 2016

onsdag, december 28, 2016

Årets 2016.....

Jag fortsätter traditionen och skriver under rubriken "Årets" om lite saker som hänt i Sverige, Halland och Kungsbacka under året som gått.

Årets fiasko

Förslaget att införa sex regioner i Sverige som föll ihop som ett korthus. Obegripligt att regeringen och civilministern (S) valde att driva den frågan och på det arroganta sättet man gjorde det.

Årets lokala självmål

För fjärde året i rad går priset till det lokala partiet Kungsbackaborna som struntade i att lämna in redovisning över hur man använt partistödet. När det uppmärksammades åkte man till fel ställe som inte ville ta emot redovisningen och la den då i Roger Larssons bil. Till slut lämnades den in i absolut sista sekunden och en majoritet i kommunfullmäktige vände andra kinden till och gav dem partistöd även nästa år.

Som Jesus sa: Saliga äro de saktmodiga, ty de skola besitta jorden.

Årets opinion 

Resandeökningen från Åsa station med fullsatta tåg och stående passagerare tog nog vissa politiker på sängen. Planering för det saknades men heder åt Hallandstrafikens tjänstemän som snabbt hanterade frågan och kom med förslag och ett Västtåg från Varberg och dubbelkopplade turer löste den värsta krisen i rusningstrafik.

Men boende undrar givetvis varför det finns en station, det finns människor som vill resa, tåg går förbi och tågen stannar inte. En berättigad fråga tycker jag och Liberalerna, och tror någon att denna opinion kommer lägga sig, tror dem fel.

Vissa partier i Kungsbacka som säger sig vilja ha tågstopp har inte med partivännerna på länsplanet.

Känns bra att Liberalerna i Kungsbacka och i regionen är överens. Fler tågstopp i Åsa dagtid, kvällar och helger.

Årets logotype

Föremål för fniss och humor
Liberalerna lanserade sin logotype och utseendet mötte fniss från annars stela och strama svenskar. 

Visste inte att hela Sverige var Göteborgare och fick sådana tankar och associationer så fort man såg något stå rakt upp.

Men nu vet ju alla hur Liberalernas logga ser ut. Kan någon beskriva KD:s?

Årets lokala feltänkta politiska dumhet (igen)

Hänger med från förra året och det är P-skivan i innerstaden i Kungsbacka. Moderaternas enda vallöfte från 2014 de genomförde emot övriga alliansen.

Nu har det införts p-avgift vid t.ex simhallen, stationen (för pendlare) och i bostadsområden. Men de attraktivaste platserna i centrum är gratis.....

Invånarna fattar ingenting och är i media med rätta kritiska.Ta bort detta dumma påfund.

Året farväl

Det blev året då många kända personer lämnade oss. Inte minst musiker. Bland annat Leonard Cohen, Prince, George Michael men inte minst David Bowie. Jag följde honom sedan tidigt 70-tal och han var en av mina musikaliska idoler.

David Bowie
Fick upp ögonen för honom när Life on Mars släpptes som singel 22/6 1973 och köpte fler album av honom direkt.

Såg David Bowie på scen tre gånger, En av dem var den ena av de två fullsatta konserterna på Ullevi.

Bilden (suddig) tog jag på konsert i Scandinavium 4 juni 1978.

Turnén  hette Isolar II. 

Årets politiska beslut i Region Halland

På samma sammanträde beslöt regionstyrelsen att utöka fosterdiagnostiken med KUB och NIPT tester och införa sprututbyte. En bra liberal dag på jobbet.

Årets (kol)brutna vallöfte

Oj, det var kanske inte så smart att lova detta....
I år vinner Miljöpartiet på nytt. I valrörelsen lovade man stoppa brytning av kol i Vattenfalls tyska gruvor. Fridolin viftade med kolbiten i debatterna. I regeringsställning så låter det annorlunda och kolet säljs. Ett av de största sveken någonsin i svensk politik.

Årets lokala Putin

Byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén (M) fick efter att han och byggnadsnämnden fått omfattande kritik från ledamöter och även JO, till slut nog.

Förmodligen hade han sneglat på hur president Putin behandlar kritik och i en insändare förklarade han att kritik efter att beslut tagits stred mot demokratin. Och när de är fattade skall de accepteras. Punkt slut. Vadå yttrandefrihetsgrundlag? Finns sådan?, undrade nog Thure.

Årets Mona Sahlin

Anställde en person med diffusa arbetsuppgifter. Skrev intyg om att han tjänade fantasisummor. Åkte till USA på skattebetalarnas bekostnad, med honom, utan att kunna förklara varför. Tar det aldrig slut?

Årets revansch

Vad är det för fel med att ha slips?
Jan Björklund som efter spott och spe fick upprättelse när två undersökningar kom, varav en PISA, som visade att skolresultaten i svensk skola hade vänt. Politiken han drivit fungerade. 


Intressant att innan 2012 hävdade de grönröda att kunskap inte kunde mätas och betyg var fel. 

Men när Sverige dök i PISA undersökningen 2012 så gick det plötsligt att mäta kunskap för då kunde man använda detta emot alliansen och Jan Björklund.

Årets Facebookshetsande

På  lokala moderaten Marianne Kierkemanns facebooksida gick ett antal, mest moderater, i spinn över att vad de trodde på allvar var en pågående TBC epidemi och krävde att asylsökande skulle tvångsundersökas.

Kristdemokraten Niklas Mattsson bad mig gå in och svara och efter svaret dog diskussionen.

Sanningen är att i princip 100% av alla asylsökande undersöks. I Halland har 13 fall av TBC konstaterats de senaste tre åren varav ett i Kungsbacka. Tre var flyktingar.

Så kan det bli när man blandar fördomar, okunskap, brist på fakta och triggar varandra i grupp.

Jag konstaterade i mitt svar att där asylsökande direkt avviker mot de som bor i Sverige  så är det den dåliga tandstatusen. Men det är ju som bekant inte smittsamt.......

tisdag, december 27, 2016

Kollektivtrafikåkandet ökar kraftigt i Kungsbacka och Halland

För första gången på många år ser det ut som att kollektivtrafikåkandet i Halland kommer att klara det mål som regionfullmäktige satt upp, att öka resandet med 5%. Allt enligt siffrorna för november.

Stadstrafiken i Kungsbacka ökar ackumulerat hittills i år med 35,7% och då skall vi komma ihåg att trafiken las om och utökades i juni 2015 så förra årets kraftiga ökning fortsätter. En ökning på ökningen kan man säga.

På 10 år har stadstrafiken i Kungsbacka fördubblats.

För 10 år sedan gjordes 200.000 resor per år och i år kommer det sluta på en bit över 400.000 resor.

Och så sent som december 2014 var resandet per år 250.000 resor.

En kraftig ökning som visar att när man gör förändringar, gör trafiken attraktiv och ger fler möjlighet att åka kollektivt, så ökar resandet.

Siffrorna för pendeltåget är inte tillförlitliga men i januari börjar Västtrafik redovisa på- och avstigningar vilket kommer ge en mycket bra exakt siffra hur många som åker och när. Passagerarna räknas automatiskt i dörren.

Siffrorna för Öresundståget 2016 kommer i januari och givetvis är nog många nyfikna på hur många som stiger av och på i Åsa.

Men trafiken ökar i hela Halland. Stadstrafiken i Halmstad har kommit över 4 miljoner resor per år och Varbergs stadstrafik, som också lagts om, visar en ökning på 36,6%.

Ett bra år för kollektivtrafiken i Halland.

måndag, december 26, 2016

Framtida regionaltåg i Halland är inte speciellt hemliga

På julafton skrev Kungsbacka Posten, läs här, om ett påstått hemligt möte mellan Hallandstrafiken och Västtrafik som skulle ägt rum om ett framtida regionaltåg Halland, fast man kallar det i tidningen för pendeltåg.

Att ett speciellt regionaltåg Halland finns i planerna är inte direkt hemligt, snarare tvärtom.

I april i år tog Regionfullmäktige i Halland ett regionalt trafikförsörjningsprogram för perioden 2016-2019 men det blickar längre än så. Läs genom att trycka här.

På sidan 52 tas just denna fråga upp. Där står:
  
"Införandet av en ny regionaltågslinje norrut från Varberg och Kungsbacka mot Göteborg kan äga rum tidigast år 2026 när Västlänken och Varbergstunneln är klara. Utgångspunkten är att dessa regionaltåg går mellan Varberg genom Västlänken och ut på Västra stambanan."

Och om pendeltågen mellan Kungsbacka och Göteborg står vidare:

"Pendeltågstrafiken mellan Kungsbacka och Göteborg behålls och turutbudet kan öka i takt med efterfrågan, vilket innebär fyra turer per timma under större del av dagen. Även tätare trafik under lördagar och söndagar jämfört med dagens utbud kan behövas."
Framtida Regionaltåg Halland?

När tunneln genom Varberg är klar, och även Västlänken, öppnas det nya möjligheter för fler tåg främst mot Göteborg. Och det vore tjänstefel om inte regionens och Hallandstrafikens tjänstemän redan nu började att titta på den frågan när uppdraget finns.

Regionfullmäktiges ställningstagande är viktigt när det gäller att pendeltåget mellan Kungsbacka och Göteborg inte skall röras utan utvecklas.

Vad man istället kan tänka sig är den situationen som finns på sträckan Trollhättan-Göteborg. Det finns direkttåg som inte stannar. Tåg från Trollhättan som stannar vid några stationer och sedan tåg som vänder i Älvängen som pendeltåget mellan Kungsbacka och Göteborg och  stannar vid många stationer.

Tåg som går t.ex från Varberg och stannar vid 10-12 stationer blir inte särskilt attraktiva att åka med och då styr man över trafiken antingen till bilen eller till andra tåg som inte stannar så ofta.

Hur ett framtida regionaltåg Halland kommer se ut och var detta kommer stanna vet ingen idag. Det vi vet är att behovet att öka kapaciteten på framför allt sträckan Varberg-Göteborg kommer vara stort långt innan både Varbergstunneln och Västlänken är klar.

Fotnot: Jag skrev om trafikförsörjningsprogrammet och fler regionaltåg i denna blogg redan 2 maj i år Läs här.