lördag, maj 26, 2007

I slutet av juni nomineras Jan Björklund som fp-ledare


Igår meddelade ordföranden i folkpartiets valberedning Lennart Olsson "att han och hans grupp under de kommande veckorna ska arbeta fram väl avvägda förslag”. Före första juni ska namnen på en ny laguppställning med ny partiledare, två vice ordförande och partistyrelse presenteras.

Lennart Olsson har stor erfarenhet av valberedningsarbete. Redan 1983 var han ordförande i den valberedning som enhälligt nominerade Bengt Westerberg.

Att det blir Jan Björklund är nu klart. Lika klart är det att Cecilia Malmström blir 1:e vice ordförande. Det det kan bli strid om är 2.e vice ordförande. Nomineringarna är spridda. T.ex så nominerar Stockholm Birgitta Ohlson, Malmö Allan Widman och Göteborg Helene Odenljung. Kanske kompromissen heter Nyamko Sabuni? Det skulle ge Jan Björklund stor frihet att om/när Lars Leijonborg lämnar regeringen nominera nytt statsråd.

onsdag, maj 23, 2007

Folkpartiet för debatten om sjukförsäkringen framåt

Att man skall få 80 % när man blir sjuk är en bra princip. Och det skall gälla även om man råkar ha lön som är över 7,5 basbelopp.

Idag är det 1,6 miljoner som inte får sin lön fullt ut försäkrad. Men ändå måste arbetsgivaren betala sociala avgifter.

Inför den parlamentariska utredningen om socialförsäkringen så presenterade idag bland annat på DN debatt Tobias Krantz folkpartiets idéer inför utredningen. Det innehåller även tankar om hur man ser till att sjukskrivningarna inte skenar iväg.

Jag håller med Tobias att det behövs en bred politisk uppgörelse om socialförsäkringen. Ungefär som den om pensionssystemet.

Läs rapporten här.

Och för de eventuella socialdemokrater som tror på splittring i regeringen. Jag får göra er besvikna. Socialförsäkringen skall utredas i en parlamentarisk utredning. Regeringen består av fyra självständiga partier som givetvis i en utredning först måste utgå från sina egna åsikter.

Alliansens fyra partisekreterare skrev just om detta på DN debatt den 3 maj.

Låt mig citera:

"Vi är och ska förbli fyra partier i utveckling. Det är värdefullt att varje parti utvecklas och ständigt söker svar på hur Sverige kan bli bättre. Med fyra partier som utvecklas vart för sig kommer vi gemensamt att kunna utveckla alliansen. Respekt ska visas för våra olikheter och respektive partiers utveckling. Att alliansens partier ibland har olika lösningar på samhällsproblem är naturligt och en styrka."

Utredningen får visa om det blir en bred enighet om slutförslagen eller om det blir så att alliansen lägger ett förslag som sedan man förelägger riksdagen.

Är detta public service Eva Hamilton?

Produktionsbolaget Strix har fått i uppdrag att producera ett humorprogram. Programmet är ett format från Storbritannien och skall i Sverige heta ”Ballar av stål”.
Programmets idé är att utsätta kända personer för något obehagligt och sedan intervjua dem om hur det kändes.

Igår sprutade en medarbetare vatten i ansiktet på statsminister Fredrik Reinfeldt. Jättekul? Knappast. Plumt, ja.

Markoolio och Carola skall också ha blivit utsatta på olika sätt.

Man blir oerhört förvånad när det sedan framkommer att programmet är beställt av Sveriges Television. Hade det varit någon av de nya kanalerna som dykt upp kunde man åtminstone förstått att man ville göra detta program för att få uppmärksamhet. Men hur har man tänkt på SVT?

Har man helt glömt sitt public service uppdrag?

- Jag tycker det är ofattbart omdömeslöst och korkat, säger SVT:s Vd Eva Hamilton till DN. SVT har också bett Fredrik Reinfeldt om ursäkt.

Men det är lika omdömeslöst att SVT beställt sådan här smörja. För våra licenspengar.
Är detta public service? Vore intressant att få veta av Eva Hamilton.

måndag, maj 21, 2007

Michael Moores magplask

Jag har alltid tyckt att att Michael Moore varit en frisk fläkt. Har läst flera av hans böcker. Trots att de som många amerikanska har ett väldigt snävt perspektiv har de varit intressanta.

Nu attackerar han svensk sjukvård i en intervju i Cannes som refereras i Svd.
Han säger bland annat "Om man säljer ut sjukvården i Sverige, attackerar man själva kärnan i allt som har med fri sjukvård att göra"

Alltså total okunnighet om något han attackerar. De svenska sjukvården är offentligt finansierad, vilket den inte är i USA.

Om läkaren man möter är privatanställd av ett företag som på uppdrag av de offentliga sköter vården eller om läkaren är direkt anställd av det offentliga, har det någon betydelse?

Det viktigaste är väl att man får vård snabbt och att det kostar lika mycket oavsett vem som läkaren är anställd av? och att vården är effektiv.

Ett riktigt magplask av Michael Moore. Synd att han inte kan läsa min insändare om väntetiderna på akuterna.

Varför är det alltid kö på sjukhusens akuter?

Ja frågan i rubriken har jag funderat mycket över. och det blev en insändare som idag står på Göteborgs Postens hallandssida.

Varför är det alltid kö på akuten?

Så länge jag kan minnas har rapporterat lite då och då om långa köer på sjukhusens akuter. Fick själv för några år sedan vänta 7 timmar på sjukhuset i Varbergs akut för att få penicillin för en infektion.

Tydligen hade jag tur för den senaste tiden har man kunnat läsa i Göteborgs Posten om väntetider upp emot 10-15 timmar på vissa akuter.

Något fel måste det väl vara i sjukhusens planering? Inte kan det komma som en överraskning att människor då och då söker sig till en akutmottagning.

I vissa delar av Sverige börjar man tänka om och satsar på lokala närakuter ibland även med specialistkompetens för att minska belastningen på de stora sjukhusens akuter. Och det är definitivt ett alternativ till att satsa mer pengar på befintliga akuter.

I Kungsbacka har vi sedan 2006 en närakut. Folkpartiet ville ha en nattöppen närakut. Tyvärr valde majoriteten att gå emot detta och stänga på natten. Det finns heller inte tillgång till röntgen hela tiden man har öppet. Sammantaget ger detta givetvis ökade besök på andra akuter av patienter som inte skulle behöva åka dit.

Får jag hoppas på att man tänker om och satsar på närakuten? Kanske också på viss specialistkompetens.

Det kan väl inte vara en naturlag att det alltid skall vara kö på akuten?

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

söndag, maj 20, 2007

Kraftigt ras för sossarna

Jag har i ett tidigare inlägg utryckt mig skeptiskt mot de olika opinionsmätningarna och hur de tycks ha svårt att komma överens om hur partiopinionens verkligen ser ut. I någon kan ett parti gå upp i en mätning bara för att en dag senare gå ner i en annan. Jag har fortfarande denna skeptiska inställning.

Men ändå är det intressant vad dagens SIFO-mätning i GP och Svd visar.

Socialdemokraterna faller med 3,4 %. Med erfarenhet av historien så vet vi att man skall vara oerhört försiktig att dra slutsatser av bara en mätning.

Men spekulera kan man ju.

Jag tror om nedgången håller i sig att det helt enkelt har med de höjningar av skatter som (s) nu lovat. Fastighetsskatten skall införas. Förmögenhetsskatten skall tillbaka. Det jobbavdrag man fått skall kanske tas bort med skattehöjningar som resultat.

Och här är socialdemokraternas dilemma. Ju mer man presenterar av sin framtida politik desto mer kommer man att kritiskt granskas.

Mona Sahlin utryckte ju irritation i en intervju över att man utkrävdes på svar. Precis som vi är en regering in spe, sa hon.

Men det är ju alltid oppositionen. Även om (s) inte vinner valet förrän 2018 så är man opposition in spe som skall redovisa alternativ till regeringen eller rösta på regeringens förslag.

En gissning är också att eventuellt tappade röster för (s) beror på regeringens framgång. Ekonomin går bra, arbetslösheten sjunker kraftigt. Alla kommer få reallönehöjningar.

Det skall bli intressant att följa rikspolitiken framöver.