tisdag, augusti 09, 2016

Politiken i USA och UK slår House of cards

I början av 90-talet sände BBC serien House of cards om politikern Francis Urquhart och hans väg fram till premiärminister posten. Serien återkom sedan och vi fick följa honom i ämbetet.

Utrikesminister Johnson
Jag kände igen förvånansvärt mycket från det jag sett i mitt egna politiska arbete. Från olika partier men också vad vi kunnat läsa oss till i memoarer.

Serien var dock rätt skruvad. Bland annat gör sig premiärministern skyldig till mord.

En amerikansk version, något förändrad där politikern heter Frank Underwood, kom 2013. Samma sorts intriger, maktspel och armbågande som i den brittiska versionen. Även den skruvad, eller?

Det vi ser nu i USA skulle knappats platsat i manuset. Sannolikt refuserat som för otroligt.

En skrupelfri affärsman med konkurser bakom sig, som saknar total empati för människor, vinner sitt partis nominering. Är en mobbare, direkt otrevligt mot de han inte gillar, personer och grupper i samhället. Ägnar sig hela tiden åt personangrepp. Främlingsfientlig på gränsen till rasist.

Frank Underwood
Lägg till okunnighet om utrikespolitik och inrikespolitik och en direkt fara för säkerheten i världen.

Producenterna hade avfärdat detta som totalt osannolikt och bett om att manuset skall skrivas om.

Händelserna kring Brexit i Storbritannien (UK) hade inte heller passerat producenternas ögon. För otroligt skulle även de sagt.

Landet röstar med några procents marginal att lämna EU.

Premiärministern avgår. Då manövreras den ledande Brexit förespråkaren (Boris Johnson) ut på ett sätt som Francis Urquhart och Frank Underwood skulle varit stolta över.

Den som stod för utmanövrerandet, åtminstone utåt, faller på eget grepp och får sparken från regeringen och utmanövrerade Boris Johnson blir utrikesminister. En person vars omdöme man starkt kan ifrågasätta. Räcker väl att titta på bilden ovan.

Francis Urquhart
Nya premiärministern Theresa May är smart. Förutom Boris Johnson låter hon ledande Brexit förespråkare som Liam Fox och David Davis sköta utträdet. Hon är ju fullt medveten om att det kommer bli stora svårigheter att träda ur EU utan att det skadar landet. Dessutom hur skall man hantera Skottland som med stor majoritet vill var kvar i EU.

Att då ha Brexit företrädare som ansvariga är som sagt smart, mycket smart.

Vad hände egentligen? Hur gick det till bakom kulisserna?

Vi lär få vänta tills memoarer kommer ut om ett antal år. Förmodligen mycket intressantare läsning än vad påhittade House of cards någonsin kunde bli och säkert ämne för en tv serie.

Som vanligt överträffar verkligheten dikten.