lördag, augusti 27, 2011

Vilken väg väljer Miljöpartiet?

Miljöpartiets gruppledare Mikaela Valtersson lämnar politiken. Och hon gör det med ett budskap till sitt parti.

På DN debatt skriver hon "Miljöpartiet måste ändra sin syn på Moderaterna och vara öppet för att bilda regering med såväl socialdemokrater som moderater."

Att ingå i alliansen har aldrig varit aktuellt för Miljöpartiet men lokalt har man samarbetat med alliansen. I Landstinget Halland som numera är Region Halland samarbetar alliansen och Miljöpartiet sedan 1994. Och det fungerar utmärkt.

Det rödgröna samarbetet placerade Miljöpartiet i en vänsterbur. Det har säkert gett dem en del röster då miljömedvetna socialdemokrater kan tänka sig rösta på partiet. Men knappast regeringsmakten då Vänsterpartiet förblir ett sänke i ett rödgrönt samarbete.

Om man öppnar för samarbete med alliansen ökar MP:s möjlighet att både få igenom förslag som att komma i regeringen. Skall man på riksplanet göra som på lokalplanet att man är öppen för att samarbete både med (S) som med alliansen? Framtiden får utvisa vilken väg partiet väljer.

Dagen Svd  GP Exp

Är Annie Lööf Centerpartiets frälsare?

Det tycks nu vara klart att Annie Lööf (f.d Johansson) blir Centerpartiets nya ledare. Hennes stöd är överlägset störst.
Men är hon den frälsare som partiet söker? Som kan ta Centerpartiet över 4% spärren?

Jag är ytterst tveksam. Hon är duktig på att framföra sitt budskap men ser man närmare på det är det mycket ord och lite substans.

Ett typiskt Anne Lööf uttalande är " Jag är helt övertygad om att hållbarhet och klimatambitioner går hand i hand med såväl ekonomi, tillväxt som företagsamhet."
 
Första man tänker på är hur?

Vackra ord måste fyllas med konkreta förslag för att dra Centerpartiet över 4%.

Framtiden lär visa om det stannar vid bra formuleringar eller om hon lyckas fylla det med något innehåll.

Första provet för henne blir vilka Centerpartiets statsråd skall bli.

Kommer Maud Olofsson få stanna kvar? Förmodligen inte. Blir det andra förändringar?

Mitt tips är att Andreas Carlgren får lämna regeringen. Annie Lööf blir själv miljöminister, Anna-Karin Hatt blir näringsminister och Anders W Jonsson IT och regionminister.






fredag, augusti 26, 2011

Ny dansk regering?

Idag meddelar statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) att det blir val i Danmark 15 september. Om man får tro opinionsundersökningarna så blir det regeringsskifte.

Nuvarande minoritetsregering Venstre och Konservative sitter med stöd av Dansk Folkeparti och några avhoppare.

Trots att denna regering har stöd av det ganska nya partiet Liberal alliance når man enligt olika mätningar inte majoritet efter ett val.

Ny statsminister skulle bli socialdemokraternas Helle Thorning Schmidt. Men hennes regeringsunderlag blir i så fall mycket brokigt. Hennes närmaste sammarbetspartner är Socialistisk Folkeparti. En slags dansk motsvarighet till svenska vänsterpartiet. Dock utan kommunistförflutet.

Lars Løkke Rasmussen
Hon skall också ta med i regeringen eller lita på stöd från socialliberala Radikale Venstre. Och behöver förmodligen stöd också från Enhedslisten. Det parti som står mest till vänster i dansk politik. I alla fall av de partier som finns i Folketinget.

Danska val har visat på överraskningar förr. Den korta intensiva valkampanjen kan snabbt ändra opinionen. Regeringens styrka är ekonomin. Och förkampanjen tyder på att främst det största regeringspartiet, det liberala Venstre, kommer att föra en kampanj där man ifrågasätter den tänkta vänsterregeringens regeringsduglighet. Och deras ekonomiska politik som man menar kan innebära stora skattehöjningar.

Expressen Svd DN 
Sydsv


...då kom Juholt förbi....

Det liberala nyhetsmagasinet NU har i sommar haft en limericktävling. Det vinnande bidraget var författat av Erik Grahn. Mycket fyndigt.

 En cirkusartist där på Skansen hade svårt för att hålla balansen.
 Då kom Juholt förbi.
 och sa: "Gör som vi -
 skyll alla motgångar på Alliansen"


FP+M regering efter valet 2014?

Dagens mätning i DN/Synovate visar intressanta omsvängningar i opinionen. C+V+KD+SD åker ur riksdagen. Kvar blir fyra partier. Folkpartiet och Moderaterna får egen majoritet om vi räknar mandaten.

Sverigedemokraternas tapp är glädjande. De overkliga händelserna i Norge kanske har fått en del väljare att fundera på om personer med samma åsikter och retorik som Anders Behring Breivik har i Sveriges riksdag att göra. Det blir ju också svårt för SD och Jimmie Åkesson att använda samma tonläge, språk och argument som man hittills har haft. Varje artikel kommer nagelfaras och jämföras med Breiviks ord och åsikter.

För V+C+KD är det en långsiktig trend som fortsätter neråt.
Centerpartiets ledarval har inte lyft partiet. Jag tror helt enkelt att kandidaterna är för okända. Jag har all beröm för partiets sätt att välja ledare men ledarstriden blir inte intressantare än de som deltar i den.
Och ett parti måste ha en politik som bär. Inte bara en ledare.

Samma gäller för KD+V där politiken är problemet. Vänsterpartiet försöker lösa problemen med ny/nya ledare. Men ingen av kandidaterna känns så intressanta att de själva skulle kunna lyfta partiet.

Och när byter Kristdemokraterna ledare?

Jonas Sjöstedt (V) brukar prata om nyval då och då. Kanske dags att ta ett sådant?


Afton DN1 2 3 Exp GP1 2 Svd
Dagen 
SR 

onsdag, augusti 24, 2011

Vill man missförstå så är det svårt att hindra

Om man vill missförstå ett förslag så är det svårt att hindra det. Och jag tror Stefan Bengtsson (C) vill missförstå förslaget till Driftnämnden Närsjukvård nästa vecka när det gäller möjligheten att välja läkare eller byta läkare. Hör här i Radio Halland.

Förstår faktiskt inte vad som är kontroversiellt i förslaget.
Så här ser arbetsutskottets förslag ut:


  •  patient som listar sig vid vårdcentral ska, så långt möjligt, ges möjlighet att kunna välja vilken läkare man önskar kontakt med,

  •  patient som är listad vid vårdcentral och önskar byta läkare ska, så långt möjligt, få möjlighet att göra detta,

  • ge närsjukvårdschefen i uppdrag att omsätta nämndens beslut i praktiken samt återkomma till nämnden med en redovisning av hur beslutet efterlevts vid nämndens första sammanträde 2012.

Vad är kontroversiellt i detta? Det är inget nytt husläkarsystem. Det är inget krav på val.  Det är en möjlighet för de som vill att framställa önskemål om läkare eller byta läkare om personkemin inte fungerar.

Och formuleringen , så långt möjligt, betyder ju att man skall pröva om önskemålet är möjligt. Och i vissa fall går det inte.

Exakt hur detta beslut tillämpas skall förvaltningen ta fram. Och jag är säker på att man kommer hitta rutiner som är smidiga och fungerar bra både för vårdcentralen och patienterna. Utan en massa onödig byråkrati.

Alternativet är att vi, som har hänt, förlorat patienter till privata vårdgivare som ger denna service. Är det bättre? Jag trodde man skulle applådera från alla borgerliga politiker att nämndens AU sätter patienten i fokus och försöker göra regionens närsjukvård attraktivare.

Centerpartiet har sedan valet 2010 hamnat i mediaskugga. Jag tror nog att Stefan Bengtssons utspel, och utspelet kring hur Region Halland skall styras, läs här, då man hoppade på moderaterna, snarare handlar om att ta sig ur denna mediaskugga.

Fast jag undrar om påhopp på andra allianspartier är rätt metod.

Och intresset att komma med i media var större än att ta reda på vad förslaget innebar och bakgrunden. Ville Stefan Bengtsson diskutera förslaget kunde han slagit en signal. Men det samtalet kom aldrig.

Noterade att det till slut inte var förslaget det var fel på utan hur jag framställde det. Jaja.

Som sagt vill man missförstå så har jag svårt att hindra detta. Och Stefan Bengtsson ville missförstå.

Bättre hade varit om han lyssnat, tänkt först, och talat sen.

Socialdemokraternas ekonomiska talesman Tommy Waidelich har inte precis rosat marknaden sedan han valdes. Och han har det inte lätt.

Han företräder ett parti som saknar ekonomisk politik och som har en ledare som inte känner till finansoron och bara lovar miljard efter miljard i nya utgifter i sina tal

Senaste lapsusen av Tommy Waidelich är när han sa att Euron inte kommer införas i Sverige under hans livstid.

 Aftonbladets ledarsida som är socialdemokratisk konstaterar:

"i praktiken som att säga att Socialdemokraterna numera är emot svenskt införande av euron."

Och ledarsidan är hård i kritiken av Waidelich.

"Ingen vet vad som händer med euron. Det är lätt att vara kritisk till hur samarbetet är konstruerat, och självklart att Sverige bör avvakta hur krisen utvecklas. Det finns all anledning att diskutera vad Europas vänster bör ha för strategi. 

Vad Tommy Waidelich inte tycks förstå är att det är viktigt­ hur denna diskussion förs.
Socialdemokratin hämtar sin styrka ur sin medlemsbas och folkrörelsetraditioner.

Nu har Tommy Waidelich ändrat S linje i en viktig fråga i en bisats. Det inger inte förtroende.
Bättre hade varit om han lyssnat, tänkt först, och talat sen."

Jag tror jag aldrig sett en socialdemokratisk ledarsida vara så kritisk mot en person som vill bli socialdemokratisk finansminister.

Rätt att välja och byta läkare

Jag skriver inga inlägg på bloggen innan Närsjukvårdens arbetsutskott eller nämnden fattat beslut. Men handlingarna skickas ju ut till media och finns på Region Hallands hemsida. Och eftersom media snappat upp ett ärende som nämnden har på bordet tisdag 30 augusti vill jag kommentera det.

Vid samråd med den lokala Kungsbackanämnden (behovsnämnd) framkom att patienter i Närsjukvården nekats att få särskild läkare och även nekats byte av läkare.

Det fanns anledning att titta på detta och en inventering gjordes av hur begäran om att få viss läkare och byte hanteras.

Det visade sig att man gjorde väldigt olika på Region Hallands 24 vårdcentraler. Ofta bestämde ålder eller bostadsort vilken läkare man fick.

Det fanns det skäl att klarlägga hur önskemål om läkare och byte detta skall gå till.

Därför tog arbetsutskottet fram följande förslag till beslut:

Nämnden beslutar att;
  • patient som listar sig vid vårdcentral ska, så långt möjligt, ges möjlighet att kunna välja vilken läkare man önskar kontakt med,
  • patient som är listad vid vårdcentral och önskar byta läkare ska, så långt möjligt, få möjlighet att göra detta,
  • ge närsjukvårdschefen i uppdrag att omsätta nämndens beslut i praktiken samt återkomma till nämnden med en redovisning av hur beslutet efterlevts vid nämndens första sammanträde 2012.
Formuleringen,så långt det är möjligt, betyder att det finns vissa läkare som är väldigt populära och det är meningslöst att en läkare som inte har tider blir patientansvarig.

Jag hoppas detta beslut skall göra vårdcentralerna i Region Halland ännu mer attraktiva att lista sig på. 

För mig är det viktigt att patienterna och deras önskemål alltid skall stå i fokus.



tisdag, augusti 23, 2011

Klumpig artikel om ny västsvensk storregion

I en debattartikel i Göteborgs Posten idag föreslår tre f.d regionråd i Västra Götaland, Lars-Gerhard Westberg (FP), Kent Johansson (C) och Roland Andersson (S) att nuvarande Västra Götalandsregionen, Värmlands landsting och Region Halland slås ihop till en region.

Anledningen är att Västra Götaland och Värmland diskuterar ett samgående.

Det är givetvis upp till båda dessa län att diskutera frågan men att dra in Halland i diskussionen är helt feltänkt. Tidpunkten är också illa vald. Direkt klumpigt.

Förmodligen har dessutom de tre herrarna med sina artikel dödat Hallands medverkan i en sådan region. Man bjuder knappast in någon till samtal via en debattartikel i GP. Deras inhopp får snarare motsatt effekt. Ville man starta en öppen diskussion så misslyckades man totalt. Snarare skapar man låsningar.

En regionbildning skall komma från de som vill bilda region. Intresset att ingå i en västsvensk storregion bedömer jag som minimalt i Halland.

Att man bara tror att Torsby och Laholm kan ha något gemensamt.
 
Region Halland är snart 8 månader som riktig region. Halland har förutsättningarna att lyckas som egen region trots att det bara bor strax över 300.000 invånare i Halland.

Men om Region Hallands invånare och politiker någon gång i en avlägsen framtid skall fundera på att gå med i en storregion skall utgångspunkten vara att det är det bästa för hallänningen. Inte att några f.d regionråd i Västra Götaland skriver en debattartikel i GP.

söndag, augusti 21, 2011

Missnöjespartiet det främlingsfientliga Kungsbackaborna

Återigen visar det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna i Kungsbacka att man är ett främlingsfientligt parti. I Tisdags behandlade kommunfullmäktige i Kungsbacka Sverigedemokraternas motion om att man skall folkomrösta om flyktingmottagandet.

Givetvis blev det ett nej. Men Kungsbackabornas enda ledamot Roger Larsson visade återigen sympati för Sverigedemokraternas åsikter i flyktingfrågor och röstade inte emot motionen.

Undrar om alla medlemmar i partiet känner sig bekväma med att man återigen hamnar på samma sida som (SD) i flyktingfrågor?

Framåt för Folkpartiet och alliansen

I SIFO:s augustimätning går Folkpartiet och alliansen framåt. Folkpartiet ökar mest av alla partier till 7,4%. Över valresultatet 2010.

Skillnaden mellan blocken minskar. Ett rödgrönt försprång på 5,5% har minskat till 1,4%.

Man kan konstatera att det finns ingen effekt av händelserna i Norge i mätningen. Inte heller någon Juholteffekt. (S) tappar mest av alla.

(V), (KD) och (C) lever alla farligt nära 4% spärren. Räcker det med att byta partiordförande för att ändra på detta? Lyckas (C) eller (V) lär Göran Hägglund snart sitta löst.

DN SR GP SVD 1 2 Sydsv Dagen