tisdag, augusti 23, 2011

Klumpig artikel om ny västsvensk storregion

I en debattartikel i Göteborgs Posten idag föreslår tre f.d regionråd i Västra Götaland, Lars-Gerhard Westberg (FP), Kent Johansson (C) och Roland Andersson (S) att nuvarande Västra Götalandsregionen, Värmlands landsting och Region Halland slås ihop till en region.

Anledningen är att Västra Götaland och Värmland diskuterar ett samgående.

Det är givetvis upp till båda dessa län att diskutera frågan men att dra in Halland i diskussionen är helt feltänkt. Tidpunkten är också illa vald. Direkt klumpigt.

Förmodligen har dessutom de tre herrarna med sina artikel dödat Hallands medverkan i en sådan region. Man bjuder knappast in någon till samtal via en debattartikel i GP. Deras inhopp får snarare motsatt effekt. Ville man starta en öppen diskussion så misslyckades man totalt. Snarare skapar man låsningar.

En regionbildning skall komma från de som vill bilda region. Intresset att ingå i en västsvensk storregion bedömer jag som minimalt i Halland.

Att man bara tror att Torsby och Laholm kan ha något gemensamt.
 
Region Halland är snart 8 månader som riktig region. Halland har förutsättningarna att lyckas som egen region trots att det bara bor strax över 300.000 invånare i Halland.

Men om Region Hallands invånare och politiker någon gång i en avlägsen framtid skall fundera på att gå med i en storregion skall utgångspunkten vara att det är det bästa för hallänningen. Inte att några f.d regionråd i Västra Götaland skriver en debattartikel i GP.

Inga kommentarer: