fredag, augusti 26, 2011

FP+M regering efter valet 2014?

Dagens mätning i DN/Synovate visar intressanta omsvängningar i opinionen. C+V+KD+SD åker ur riksdagen. Kvar blir fyra partier. Folkpartiet och Moderaterna får egen majoritet om vi räknar mandaten.

Sverigedemokraternas tapp är glädjande. De overkliga händelserna i Norge kanske har fått en del väljare att fundera på om personer med samma åsikter och retorik som Anders Behring Breivik har i Sveriges riksdag att göra. Det blir ju också svårt för SD och Jimmie Åkesson att använda samma tonläge, språk och argument som man hittills har haft. Varje artikel kommer nagelfaras och jämföras med Breiviks ord och åsikter.

För V+C+KD är det en långsiktig trend som fortsätter neråt.
Centerpartiets ledarval har inte lyft partiet. Jag tror helt enkelt att kandidaterna är för okända. Jag har all beröm för partiets sätt att välja ledare men ledarstriden blir inte intressantare än de som deltar i den.
Och ett parti måste ha en politik som bär. Inte bara en ledare.

Samma gäller för KD+V där politiken är problemet. Vänsterpartiet försöker lösa problemen med ny/nya ledare. Men ingen av kandidaterna känns så intressanta att de själva skulle kunna lyfta partiet.

Och när byter Kristdemokraterna ledare?

Jonas Sjöstedt (V) brukar prata om nyval då och då. Kanske dags att ta ett sådant?


Afton DN1 2 3 Exp GP1 2 Svd
Dagen 
SR 

Inga kommentarer: