fredag, augusti 26, 2011

Ny dansk regering?

Idag meddelar statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) att det blir val i Danmark 15 september. Om man får tro opinionsundersökningarna så blir det regeringsskifte.

Nuvarande minoritetsregering Venstre och Konservative sitter med stöd av Dansk Folkeparti och några avhoppare.

Trots att denna regering har stöd av det ganska nya partiet Liberal alliance når man enligt olika mätningar inte majoritet efter ett val.

Ny statsminister skulle bli socialdemokraternas Helle Thorning Schmidt. Men hennes regeringsunderlag blir i så fall mycket brokigt. Hennes närmaste sammarbetspartner är Socialistisk Folkeparti. En slags dansk motsvarighet till svenska vänsterpartiet. Dock utan kommunistförflutet.

Lars Løkke Rasmussen
Hon skall också ta med i regeringen eller lita på stöd från socialliberala Radikale Venstre. Och behöver förmodligen stöd också från Enhedslisten. Det parti som står mest till vänster i dansk politik. I alla fall av de partier som finns i Folketinget.

Danska val har visat på överraskningar förr. Den korta intensiva valkampanjen kan snabbt ändra opinionen. Regeringens styrka är ekonomin. Och förkampanjen tyder på att främst det största regeringspartiet, det liberala Venstre, kommer att föra en kampanj där man ifrågasätter den tänkta vänsterregeringens regeringsduglighet. Och deras ekonomiska politik som man menar kan innebära stora skattehöjningar.

Expressen Svd DN 
Sydsv


Inga kommentarer: