torsdag, juni 05, 2008

UEFA bryr sig mer om pengar än fotboll

Första gången jag hörde att hamburgerkedjan Max inte fick ha öppet under U 21 VM i fotboll i Borås så trodde jag det var ett dåligt skämt.

Men det är det inte.

Europeiska fotbollsförbundet, UEFA, kräver på fullt allvar att få styra vilka restauranger som finns på en arena.

Nu är Max beredda att backa något men det är inte säkert UEFA är med på det. Max gör det gratis men räknar med att förlora en halv miljon kronor.

Jag tror inte de sörjer. UEFA:s tokerier har ju gett kedjan mycket bra gratisreklam i media. För mer än en halv miljon kronor.

UEFA är den stora förloraren. Man framstår som pampar utan förståelse och förankring i vardagen. Förstärker bara bilden av några herrar som åker världen runt och bor på lyxhotell och där pengar, inte fotbollen, är viktigast.

DNSvd

Uppdatering 13:28

Som gissat så räcker förmodligen inte åtgärderna för UEFA. Man vill, enligt Karl-Erik Nilsson på Svenska Fotbollsförbudet, göra bort sig ytterligare och kräver nogtotalstängning för Max, inte bara under viss tid. Vissa lär sig aldrig.

svd

Jag tror på medborgarens förmåga - Insändare

I dagens nummer av lokaltidningen Norra Halland i Kungsbacka får jag in en replik på en insändare. Det är samma kvinna som skrev den som ansåg det var patienternas fel om det var kö på akuten därför de inte läst landstingskatalogen. Läs här.

Nu anser hon att privata vårdgivares bokföring skall granskas.

Jag tror på medborgaren som granskare
Replik på insändare i Norra Halland 3/6

Jag tror inte Maudh Arndrow förstår eller vill förstå ersättningssystemet Vårdval Halland.

Alla medborgare i Halland har en vårdpeng. Man väljer själv vilken vårdcentral/vårdenhet man vill tillhöra, landstingsdriven eller privat. Denna vårdenhet får medborgarens vårdpeng som ersättning. Är man inte nöjd kan man byta enhet.

För att kunna komma ifråga som vårdenhet skall man auktoriseras

Hon hävdar på fullt allvar att om en privat vårdenhet uppfyller alla krav, har nöjda patienter skall landstinget gå in och granska dess bokföring och ha synpunkter. På vad?

Det finns en konstig uppfattning hos en del, tydligen tillhör Maudh Arndorw dem, att den som levererar vård privat till landstinget inte få gå med vinst.

Men de som levererar olika saker till landstinget är i de flesta fall vinstdrivande företag.

Även landstingsdrivna enheter behöver bygga lokaler, behöver läkemedel, instrument osv. Patienter som ligger inne får mat. Allt detta levereras för det mesta av privata leverantörer som går med vinst.

Skall vi granska dem också? Be att få titta på matleverantörens bokföring?

En läkare som är effektiv och populär skall alltså inte få gå med vinst. Men mjölkleverantören eller byggföretaget det är Ok? Det är ju faktiskt samma skattepengar.

Medborgaren/patienten är den bästa granskaren. En vårdenhet som inte har god tillgänglighet, bra bemötande och ger god vård har ingen framtid. Den kommer få att lägga ner.

Jag tror på medborgaren förmåga som granskare. Det gör uppenbarligen inte Maudh Arndrow.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

onsdag, juni 04, 2008

Jag har besökt detta kärnkraftsverk

Det finns runt varje kärnkraftsverk i Sverige en lokal säkerhetsnämnd. En av uppgifterna för nämnden är att hålla sig väl informerad om vad som händer inom området samt vara uppdaterad på säkerhetsfrågor.

1990 gjorde samtliga säkerhetsnämnder i Sverige en resa till Österrike och dåvarande Jugoslavien. Jag var ledamot i den för Ringhals.

Vi besökte IAEA (Internationella atomenebergiorganet) i Wien och träffade dess chef Hans Blix. Sedan var det buss till Zagreb i Kroatioen. Från Zagreb resa just till Krsko i Slovenien och den enda kärnkraftsreaktorn Jugoslavien hade. En Westinghouse reaktor.

Vi fick en guidad tur i kärnkraftsverket.

Nu har man tydligen problem och reaktorn har stängt.

Försiktighetsåtgärd eller problem? Det återstår att se.

Viktigt är dock att påpeka om att den ej är en rysk Tjernobylmodell med de risker det hade medfört.

SvdDNAftonHD2

Avknoppningar till personal är fel och olagligt

Stockholms läns landsting fortsätter att knoppa av verksamhet till personal. Låter kanske bra men är det?

Jag tycker det är jättebra att man får in fler aktörer och att de nya aktörerna ägs av personalen och inte av stora vårdföretag.

Men det skall då ske så att skattebetalarna får betalt för den verksamhet som går över och att det sker på lika i konkurrens.

Avknoppning som det sker nu görs utan anbudstävlan.

En vårdcentral eller skola har givetvis ett värde på marknaden. Vårdcentralen kan säljas och då tjänar man omedelbart pengar. Listade patienter eller elevantalet har ju ett värde. Gott rykte och kvalité med. Detta kallas goodwill. Men normalt betalar inte personalen för goodwillen utan bara för inventarier.

I min hemkommun Kungsbacka har en privatägd vårdcentral Husläkarna sålts till Carema, ett större vårdföretag. Jag tror inte Carema bara betalade för inredning utan även just för goodwill baserat bland annat på antalet listade patienter.

Och när skattebetalarna säljer skall de givetvis få betalt på samma sätt.

Det finns två sätt att få in fler aktörer. Man kan gå ut med anbudsupphandling. Den som har bäst anbud får driva verksamheten. Detta gynnar stora vårdföretag.

Det andra är kundval. Man har en elevpeng eller vårdpeng som följer med medborgaren.

Jag själv föredrar kundval. Därför att det ger mindre företag/personal möjlighet att konkurrera på lika villkor. Även förhållandet mellan offentlig verksamhet och privat driven blir neutral.
Kommunen/Landstinget fastställer ersättningen så fokus kan bli på kvalité.

Vårdval Halland är en ersättningsmodell med kundval för vårdcentraler i Halland. Numera rätt berömd i Sverige.

Frågan kring avknoppning är inte prövad i alla rättsinstanser men statskontoret anser den olaglig. Även EU kan pröva om det handlar om förtäckt statsstöd.

Även om den skulle vara laglig (har svårt att tro det) anser jag att kommuner och landsting inte skall använda avknoppning.

Skattebetalarnas förmögenhet skall inte skänkas bort.

Kundval ger alla fördelar. Större valfrihet för medborgaren och möjlighet för personalen och andra att konkurrera på lika villkor.

Flera av de nya vårdcentraler som startas i Halland efter införandet av Vårdval Halland är startade av olika personalgrupper. Så uppenbart är kundval en bra modell om man vill få fler aktörer och då gärna ägda av dem som arbetar i verksamheten.

DNSvd

Obama och Clinton på samma valsedel i höst?

Under en längre tid har det mer eller mindre stått klart att Barack Obama skulle bli demokraternas presidentkandidat. Men så länge han inte hade en majoritet av delegaterna bakom sig fortsatte givetvis Hillary Clinton att kämpa.
Men i och med gårdagens sista primärval står det klart.

En majoritet av valda delegater och så kallade supedelegater står bakom Barack Obama.

Därmed kommer USA i höst att välja mellan den första presidentkandidaten för ett parti som är amerikan med afrikanskt ursprung och den äldsta presidentkandidaten någonsin.

Läser man svensk media så skall Barack Obama göra slarvsylta av John McCain. Men så kommer det inte att gå. Allt tyder på ett jämt val.

Det är inte svenska värderingar eller uppfattningar som styr amerikanska presidentval.

Kandidaterna är inte heller alltid lätta att översätta till svensk politik.

Har den långa primärvalskampanjen gynnat demokraterna? Rätt hanterat tror jag det.

Man har kampanjat i alla delstater. Fått ut sitt budskap bra. Samtidigt har John McCain hamnat i lite av mediaskugga.

Men fördelen förutsätter en sak. Att Barack Obama och Hillary Clinton pratar sig samman. Att man kommer överens om en valplattform och att Hillary får en roll i kampanjen.

En missnöjd Hillary som går till konventet och begär omröstning och strider emot Obama kan krossa alla demokraters drömmar om en demokrat Vita Huset de närmaste fyra åren.

Och den stora frågan är: Kommer Hillary Clinton erbjudas att bli vicepresident-kandidat eller få annan plats i administrationen?

Barack Obama behöver både Hillary och Bill Clintons stöd i höstens val för att fånga in Hillarys supportrar.

Hur långt är han beredd att gå får att få detta stöd?

Och hur stora krav vågar Hillary ställa? Förlorar Barack Obama mot John McCain kan ju hon ställa upp 2012 igen. Och då skall hon inte ha rivit för många broar till vissa i sitt parti.

Afton123456Svd1234DN123456SydsvHDDagenPolitik12Dagbl12

VM lockade nog Svennis

Sven-Göran Erikssons världsturné i fotbollsvärlden fortsätter. Från Sverige via Portugal, Italien, Portugal igen, Italien igen, England blir det nu Mexico.

Glenn Strömberg spekulerade i SVT om att han inte hade några anbud från storklubbar i Europa.

Det motsägs ju av att Benfica ville ha tillbaka honom. En klubb som spelar i europeiska cuper varje år. Däremot tycks Chelseas intresse varit svalt.
Jag tror att det var VM som lockade. Att få vara med i sitt tredje VM men nu för Mexico. Kanske var det inte så kul han trodde att vara klubbtränare igen. Massa prat om spelarköp och en ägare som inte alltid tänker klart.

Förbundskaptener väljer ju de spelare man vill ha. Inga prat om kontrakt.

Mexico har också ett lag som är intressant.

Hasse Backe och Tord Grip blir assistenter. Kontraktet löper till 2010.

Då är det perfekt för Sverige att knyta upp Hasse Backe som förbundskapten.

Aftonbl12SvdDNSydsvHDPolDagbl