söndag, april 05, 2009

Wanja Lundby Wedins AMF-avgång räcker inte för (S)

Wanja Lundby Wedins avgång ur styrelsen för AMF räcker inte för att vända opinionen för Socialdemokraterna. Snarare ökar pressen på henne och partiet. Att hon inte förstår att hennes dagar är räknade är obegripligt. Finns ingen i (S)-toppen eller inom LO som kan tala om det för henne?

Nedgången för (S) började under hösten 2008. Givetvis har AMF skandalen bidragit men är inte avgörande.

Här är några punkter som skapar problem för (S).

Problem ett är samarbetet med Vänsterpartiet gör att väljare i mitten som står och väger mellan Socialdemokraterna och ett parti i Alliansen väljer Alliansen.

Man har som mittenväljare svårt att tänka sig att det f.d. kommunistpartiet, och en partiledare som när han blev ledare kallade sig kommunist, skall ingå i en svensk regering.

Detta vet man inom (S)-ledningen och det var därför som man bara ville bilda allians med Miljöpartiet.

Men stor del av partiet känner mer samhörighet med Vänsterpartiet än med Miljöpartiet. Så Mona Sahlin fick backa.

Problem två är brist på politik. Man har backat inom skolpolitiken, fått acceptera jobbskatteavdraget, fastighetskatten med mera. Men vad står man för? Svårare blir det dessutom när det man eventuellt kommer fram till skall kompromissas en gång till med (MP) och (V).

Bra exempel var när Mona Sahlin och Thomas Östros krävde skattehöjningar och bland annat återinförande av förmögenhetsskatten. Direkt så sågade (MP) och (V) detta utspel så vad är skattepolitiken man skall gå till val på?

Problem tre är att man kommit snett i finanskrisen. Att Thomas Östros ständigt försöker få det till att regeringen är ansvarig och passiv går inte väljarna på. Man har kunnat följa hur krisen i USA, Storbritannien och andra länder har utvecklats.

Dessutom är så kallade krispaket och stöd inte populära hos väljarna. Väljarna tror att man bara kastar pengarna in i svarta hål eller att de som skapat krisen får del av dem. Det visar opinionsundersökningar i de flesta länder.

Problem nummer är fyra är partiledaren själv, Mona Sahlin. Fredrik Reinfeldt har växt in i rollen som statsminister men väljarna blir mer och mer tveksamma till om hon är rätt person att leda landet. Speciellt i kristider. Hennes passivitet i AMF skandalen har eller inte varit speciellt lyckat.

Så att nu Wanja Lundby Wedin avgår som ledamot i AMF styrelse ändrar inget. Frågan är om ens en avgång som LO ordförande skulle hjälpa?

Alliansen har tagit täten och har stor chans att bli återvalda 2010.

DN1Svd1DagenDN2Svd2Aftonbl12SydsvExpressen