onsdag, juli 18, 2007

Idrott på schemat, Ryssland och SVT tror Sverige är England.

Flera idrottsstjärnor pläderar för mer idrott i skolan i en debattartikel i Dagens Nyheter. Det kan aldrig vara fel. Men det handlar inte bara om att ha fler timmar på schemat. I vissa skolor är det upp till 30 % av eleverna som antingen skolkar eller på annat sätt försöker undvika att deltaga i idrottslektionerna.

Det är inte svårt att gissa att de är de eleverna som behöver motionen bäst som avstår lektionerna. Så en insats att få fler att deltaga i de lektioner som faktiskt finns idag är lika viktigt som fler timmar, om inte viktigare. Vi behöver inte fler lektioner som elever försöker undvika eller skolkar ifrån.

Dessutom, så måste föräldrar förstå att barn och ungdomar behöver röra på sig. Accepterar man bara att det är TV spel, TV eller annat passivt som gäller? Vilket ansvar har föräldrarna?

Ryssland börjar låta mer och mer som gamla Sovjetunionen. Jag tycker de som pläderar för el- olje- och gasleveranser från Ryssland skall fundera över tonen. Dagens Ryssland tror knappast att man kan få inflytande i världen genom vapenmakt även om man gillar att skramla med dem. Däremot via ekonomisk makt. Och var är bättre än el, olja och gas?

SVT skall börja sända en ny såpa. Ytterligare ett bevis för deras fortsatta utveckling av public service, eller? Den skall heta ”Andra Avenyn” och utspelar sig i ett bostadsområde längs Göta Älv. Så långt är väl det OK.

Men ett bostadsområde längs Göta älv som heter ”Riverside”. Vad är det för stackare som kommit på något så tokigt? Ett engelskt namn i Göteborgstrakten? Finns det sådana?

Bor jag i Kings Hill? Bottennapp SVT, igen!!!!

Ni kanske tror jag inte gillar SVT. Jo företaget är OK. Men det jag inte gillar är attityden att man är lite bättre. Lite ädlare. Läs Annie Wigelius i Resumé så förstår ni vad jag menar.

Man står lite över andra TV bolag och oss det vanliga folket som inte alltid förstår att vi skall titta på det man på engelska (igen) kallar "public service". Och att det är SVT som bestämmer vad som är "public service" Säger SVT att såpa är "public service" så är det så. Och något politiker får absolut inte ha en åsikt.

Politiker företräder ju "bara" det svenska folket som inte begriper att SVT är lite finare och att det är SVT man skall titta på.

söndag, juli 15, 2007

Büsum,Krabbe, Svennis, Brown,Alliansen,Blair och Ohly


Efter några dagars semester i Tyskland blir det en söndags- samman- fattning om politik och m.m.

Bilden är kusten vid Büsum. En liten turistort på Tysklands västkust som är känd för att fiska vad de kallar ”Krabbe” ,inte Katrin för er som är sportdårar, utan en liten miniräka. Vi kan diskutera om den är god eller inte. I alla fall är den något av en symbol för trakten.

Såg att Svennis vann första matchen med Manchester City. Håller med dem som tycker att det är ett riktigt skräplag han tränar. Hoppas ägaren kan ställa upp med pengar för det behövs verkligen. Kul att Hasse Backe är med som ass manager. Tyvärr blir han väl inte Sveriges förbundskapten nu efter EM 2008 vilket jag hade hoppats på. På onsdag skall man spela i Varberg trots försök från Hallands fotbollsförbund att hindra matchen. Vi får se om det blir ett besök.

Storbritanniens nya premiärminister Gordon Brown får mycket bra opinionssiffror. Hur makabert det kan låta så är nog försöken att spränga bomber i Glasgow och London bara några dagar efter Gordon Browns tillträde något som har hjälpt siffrorna. Gordon Brown och hans nya inrikesminister Jaqui Smith skötte det hela bra och framstod som personer man vill ha vid makten om något händer. Sådant ökar alltid förtroendet och opinionssiffrorna.

Men hur skall Brown göra nu. Utlysa ett snabbt nyval? På kortast möjliga tid, så kallat ”snap election”? Brown vet att opinionssiffror i en valrörelse snabbt kan ändras och kan göra Brown till den mest kortlivade premiärminister på mycket lång tid. Eller skall han vänta och kanske se dem falla när Irakkriget bara blir mer och mer problematiskt? Vi kan också ha en lågkonjunktur runt hörnet. Väljare brukar inte heller gilla för taktiska premiärministrar. Att gå till val 2,5 år efter ordinarie val kan straffa sig. Gordon Brown har verkligen något att fundera över.

Alliansen visade inte upp sig i Almedalen mer än en gång. En miss? Absolut. P J Anders Linder skriver bra om detta i Svenska Dagbladet. Jag undrar också var alliansens kommunikationsstrateger håller hus. På semester? Man måste väl veta att tiden mellan midsommar och skolan börjar är mumma för intresseorganisation att göra diverse utspel på. Nyhetstorkan är stor och det minsta utspel kan ge rubriker. Även tidningar, TV och radio går i sommarstiltje. För att ha något att skriva om eller sända gör det olika teman och undersökningar som kan produceras i förväg. Så kallade experter intervjuas.

Både medias och intresseorganisationernas utspel måste bemötas. Det borde finnas en grupp av kommunikatörer som läser och ser allt varje dag. Tar fram bakgrundsmaterial och har ett statsråd eller statssekreterare som kallas tillbaka från semester för att bemöta. Men vi har inte sett något av detta. Utspel möts av tystnad. Mycket dåligt.

En som kanske skulle kunna lära alliansen något om publicitet är Tony Blair och hans gamla vapendragare Alistair Campbell. Stor nyhet i Dagens Nyheter är ”Tony Blair har lärt sig sms:a”. När lyckades Reinfeldt få sådana rubriker i DN?

Slutligen lite politik. Lars Ohly påstod i Almedalen att det pågår ett systemskifte. Givetvis gör det det. Sverige håller på att bli en normal nation. Från statligt styrda priser genom prisstopp och annat konstigt till så enkla saker som att vi inte bara har 2 statliga TV kanaler och fyra statliga radiokanaler. Vi har helt enkelt blivit en normal marknadsekonomisk demokrati i Europa.

Men detta har pågått i många år. Och under 1998-2006 bidrog vänsterpartiet en hel del till detta systemskifte. Ett bra exempel är privatiseringen och utförsäljningen av stora delar av Telia. Tack Lasse och vänsterpartiet för systemskiftet ni bidrog till.

PS! Ser att frågan om Kronprinsessan skall få sin Daniel håller på att lösas. På Dagens Nyheters första sida på nätet är dagens Webfråga om Daniel duger.DS!

Tolinsson, socialism, konfiskation och okunskap.

Jag svarade socialdemokraten Johan Tolinsson i torsdagens Kungsbacka Posten. Se här.

Samme Tolinsson återkom i lördagens Kungsbacka Posten med ett svar till Franklin Eck (m) som också skrivit i ämnet.

I denna artikel så skriver Tolinsson att Kungsbacka kommun skall när attraktiv mark är till salu förköpa marken och sedan överlåta den till kommunens allmännytta.

Man häpnar.

Har ingen lärt Johan Tolinsson vad förköpslagen säger?

Såhär säger lagen vad gäller förköp. Villkoren för när kommunen kan förköpa är när:

"1.fast egendom som med hänsyn till den framtida utvecklingen krävs för tätbebyggelse eller därmed sammanhängande anordning,
2. fast egendom som behöver rustas upp eller som behöver byggas om för att tillgodose bostadsförsörjningen eller något ändamål som anknyter till den,
3. fast egendom som behövs för att tillgodose ett väsentligt behov av mark eller anläggning för idrott eller friluftsliv,
4. fast egendom med byggnad som bör bevaras därför att den är värdefull från kulturhistorisk eller miljömässig synpunkt,
5. fast egendom som är bebyggd med hus som behöver användas som bostad för permanent bruk och som är belägen inom ett område där det råder en avsevärd efterfrågan på fritidsbostäder."


Punkt 1 skulle kunna vara tillämplig men om ett fastighetsbolag köper för att just utveckla tätbebyggelse kommer knappast kommunens försök till förköp att godkännas. 2-5 är inte alls tillämpliga.

Tolinsson föreslår alltså något som inte går.

Argumentet var också i artikeln att det skulle göra bostäder billigare.

Men såhär säger lagen:

”Förköpsrätten innebär att kommunen får förvärva den egendom köpet avser från säljaren på de villkor som avtalats mellan denne och köparen.”
Kommunen övertar på samma villkor. Alltså inte billigare. Tolinsson hade väl hoppats att man kunde blåsa företag och enskilda men det går inte.

Alltså är Johan Tolinssons idéer att bygga billiga lägenheter i Kungsbacka inte de minsta genomförbara.

Hans försök att via konfiskation av både mark/byggnader och värde låta kommunen bygga allt är i och för sig intressant. Tillbaka till gammal hederlig socialism. Tillbaka till det som gjort att vi idag har en havererad bostadsmarknad. Kanske Tolinsson borde söka medlemskap i vänsterpartiet?

Är detta verkligen socialdemokraternas i Kungsbackas politik?