söndag, juli 15, 2007

Büsum,Krabbe, Svennis, Brown,Alliansen,Blair och Ohly


Efter några dagars semester i Tyskland blir det en söndags- samman- fattning om politik och m.m.

Bilden är kusten vid Büsum. En liten turistort på Tysklands västkust som är känd för att fiska vad de kallar ”Krabbe” ,inte Katrin för er som är sportdårar, utan en liten miniräka. Vi kan diskutera om den är god eller inte. I alla fall är den något av en symbol för trakten.

Såg att Svennis vann första matchen med Manchester City. Håller med dem som tycker att det är ett riktigt skräplag han tränar. Hoppas ägaren kan ställa upp med pengar för det behövs verkligen. Kul att Hasse Backe är med som ass manager. Tyvärr blir han väl inte Sveriges förbundskapten nu efter EM 2008 vilket jag hade hoppats på. På onsdag skall man spela i Varberg trots försök från Hallands fotbollsförbund att hindra matchen. Vi får se om det blir ett besök.

Storbritanniens nya premiärminister Gordon Brown får mycket bra opinionssiffror. Hur makabert det kan låta så är nog försöken att spränga bomber i Glasgow och London bara några dagar efter Gordon Browns tillträde något som har hjälpt siffrorna. Gordon Brown och hans nya inrikesminister Jaqui Smith skötte det hela bra och framstod som personer man vill ha vid makten om något händer. Sådant ökar alltid förtroendet och opinionssiffrorna.

Men hur skall Brown göra nu. Utlysa ett snabbt nyval? På kortast möjliga tid, så kallat ”snap election”? Brown vet att opinionssiffror i en valrörelse snabbt kan ändras och kan göra Brown till den mest kortlivade premiärminister på mycket lång tid. Eller skall han vänta och kanske se dem falla när Irakkriget bara blir mer och mer problematiskt? Vi kan också ha en lågkonjunktur runt hörnet. Väljare brukar inte heller gilla för taktiska premiärministrar. Att gå till val 2,5 år efter ordinarie val kan straffa sig. Gordon Brown har verkligen något att fundera över.

Alliansen visade inte upp sig i Almedalen mer än en gång. En miss? Absolut. P J Anders Linder skriver bra om detta i Svenska Dagbladet. Jag undrar också var alliansens kommunikationsstrateger håller hus. På semester? Man måste väl veta att tiden mellan midsommar och skolan börjar är mumma för intresseorganisation att göra diverse utspel på. Nyhetstorkan är stor och det minsta utspel kan ge rubriker. Även tidningar, TV och radio går i sommarstiltje. För att ha något att skriva om eller sända gör det olika teman och undersökningar som kan produceras i förväg. Så kallade experter intervjuas.

Både medias och intresseorganisationernas utspel måste bemötas. Det borde finnas en grupp av kommunikatörer som läser och ser allt varje dag. Tar fram bakgrundsmaterial och har ett statsråd eller statssekreterare som kallas tillbaka från semester för att bemöta. Men vi har inte sett något av detta. Utspel möts av tystnad. Mycket dåligt.

En som kanske skulle kunna lära alliansen något om publicitet är Tony Blair och hans gamla vapendragare Alistair Campbell. Stor nyhet i Dagens Nyheter är ”Tony Blair har lärt sig sms:a”. När lyckades Reinfeldt få sådana rubriker i DN?

Slutligen lite politik. Lars Ohly påstod i Almedalen att det pågår ett systemskifte. Givetvis gör det det. Sverige håller på att bli en normal nation. Från statligt styrda priser genom prisstopp och annat konstigt till så enkla saker som att vi inte bara har 2 statliga TV kanaler och fyra statliga radiokanaler. Vi har helt enkelt blivit en normal marknadsekonomisk demokrati i Europa.

Men detta har pågått i många år. Och under 1998-2006 bidrog vänsterpartiet en hel del till detta systemskifte. Ett bra exempel är privatiseringen och utförsäljningen av stora delar av Telia. Tack Lasse och vänsterpartiet för systemskiftet ni bidrog till.

PS! Ser att frågan om Kronprinsessan skall få sin Daniel håller på att lösas. På Dagens Nyheters första sida på nätet är dagens Webfråga om Daniel duger.DS!

Inga kommentarer: