lördag, juli 16, 2011

Det fantastiska mäklarspråket

Svenska fastighetsmäklare har hittat på ett eget språk i sina annonser.

Det går ut på att alla underligheter i ett hus skall ses positivt på. Har man aldrig renoverat? Gör det till en positiv sak. Har man underlig planlösning? Kalla den spännande, osv.

Här är några exempel direkt tagna ur annonser på Hemnet.

Spännande planlösning

Innebär att den till- och ombyggda tidigare sommarstugan du skall köpa är som en labyrint och omöjlig att möblera.

Vacker villa med bevarad charm

Ett klart renoveringsobjekt där renovering inte varit prioriterat.

Underbart rofyllt belägen fastighet eller Avskilt läge

Här behöver du minst två bilar för att bo. Finns varken affärer eller service i närheten.

Rött hus med vita knutar precis som det skall vara. 

Finns egentligen inget positivt att säga om huset så därför beskriver man färgen.

Här hinner du reflektera över årets alla vackra skiftningar i naturen

Finns egentligen inget positivt att säga om huset så därför beskriver man hur man kan tänka när man bor där. (Objektet har funnits på Hemnet i 169 dagar)

Fler hundra m² liljekonvaljer, två dussin rosenbuskar, ett dussin rhododendron plus mycket mycket mer. 

Den här är ett riktigt fynd som formulering. Läser man vidare i och börjar titta på beskrivning så står det "Priset på denna bostad har sänkts med 800 000 kr på grund av att det i besiktningsprotokollet framkommer att bostaden är i behov av visst underhåll. Underhållet gäller i huvudsak sådant som beror på att delar av bostaden har en äldre standard och är därmed naturligt".

Huset är ett ruckel som kanske mår bäst av att rivas. Upprustning kommer kosta dig minst 1,5 miljon så därför koncentrerar vi annonsen på vilka blommor som finns på tomten.
--------------------------------------------------------------------------------------

Alla formuleringar ovan finns i annonser som finns ute nu. Men min absoluta favorit är några år gammal. Sparsamt renoverat, något för den händige. Alltså ett ruckel som är totalt omöjligt att bo i.

Sveriges mäklarkår hyser nog en massa personer som egentligen skulle vilja bli standup komiker.
torsdag, juli 14, 2011

Nu börjar spelet kring Maud Olofssons efterträdare

I en artikel i dagens Expressen går sex tunga centerpartister på lokalplanet ut och förordar Anna-Karin Hatt som ny partiledare för Centerpartiet.

Artikeln innebär att Anna-Karin Hatt vill bli partiledare. Man hade aldrig skrivit den om hon inte varit informerad och godkänt artikeln.

Närmaste tiden blir viktig. Inte minst för den andra huvud- kandidaten Annie Johansson. Hon har framtiden för sig. Kan vänta flera år med att bli partiledare och då vara mer känd och etablerad.

För både Anna-Karin Hatt och Annie Johansson är totalt okända för det svenska folket vilket skulle ge båda en start med rejäl uppförsbacke.

Utspelet handlar givetvis lika mycket om att blockera Annie Johansson som att stödja Anna-Karin Hatt. Känner Annie Johansson att Anna-Karin Hatt har stort stöd kan hon välja att avstå kandidatur och istället förmodligen inträda i regeringen som IT och regionminister om Anna-karin Hatt blir partiledare och näringsminister.

Nya utspel kring stöd för olika kandidater kan förväntas närmaste tiden.

PS! Ytterligare bevis för att Anna-Karin Hatt vill bli partiledare är att hon kommenterar artikeln på sin blogg. DS!

Svd Svd2 Skånskan DN GP HD

Schlaug avundsjuk på Miljöpartiets framgångar?

Birger Schlaug, det gamla språkröret för Miljöpartiet, attackerar i Svenska Dagbladet Miljöpartiet för att inte prata miljö. Han tar riktigt i och påstår att man gör det "för att behaga, för att inte besvära".

Syftet är anser Schlaug strategiska skäl för man vill bli ett mittenparti.

Det går ju att vända på det. För att Miljöpartiet skall kunna få igenom någonting alls så kan ju inte partiet inta ståndpunkter som inga andra partier skulle gå med på. Och som har dålig förankring hos de svenska folket.

Miljöpartiet är ju i den positionen att man kan använda den parlamentariska läget att få igenom saker i förhandlingar med regeringen. Som motprestation får partiet stödja sådant som normalt partiet inte förknippas med.

Frågan blir ju då är det bättre att försöka driva opinion och inte få igenom något eller förhandla och få igenom en del av de frågor man driver?

Birger Schlaug går uppenbarligen på linjen att opinionsarbete är bättre än resultat. Miljöpartiets partiledning vill nog visa resultat.

Birger Sclaugs artikel andas lite biterhet och avundsjuka. Nu är Miljöpartiet ett etablerat parti påmellan 8-10%. På Birger Sclaugs tid var man mest en sekt ingen lyssnade på balanserandes på 4% spärren.

Surt sa räven....

tisdag, juli 12, 2011

Två viktiga interndemokratimotioner till landsmötet

Till landsmötet har jag författat en motion där jag föreslår att alla landsmötesombud skall väljas direkt av medlemmarna i medlemsomröstningar. Medundertecknare är bland annat  Niclas Erlandsson från Rydöbruk i Hylte kommun.

Ombuden välja på lite olika sätt i länen idag. Det blir ofta väldigt mycket indirekta val. Man väljs som ombud till länsförbundets årsmöte och sedan väljer dessa ombud nya ombud till landsmötet.

Jag är också medundertecknare på  en motion som Mathias Sundin (FP) , oppositionsråd i Norrköping, har författat. Mathias har alltid fräscha idéer.

I motionen föreslås att Folkpartiets partiledare skall utses genom primärval.

Mer om motionen finns på  Mathias blogg.

Det är två viktiga motioner som ökar interndemokratin i Folkpartiet och som förhoppningsvis skall göra att Folkpartiet skall slippa den röra, oreda och brist på demokrati som fanns i Socialdemokraterna när Håkan Juholt plötsligt valdes till partiledare.