I spåren av finanskrisen tycks många som borde veta bättre tappat omdömet. Eller drömma sig tillbaka till den gamla regleringsekonomin med förstatligande, prisstopp, momslaborerandem.m.
Snart börjar väl de som inte gillar frihandel föreslå tullar på utländska varor.
Rektorn på handelhögskolan i Göteborg vill att staten köper Saab och Volvo. Och hur ändrar det läget? Bolagen kommer fortsätta gå med förlust och de olika varslen ligger kvar. Eller skall staten subventionera företagen och tillverka bilar ingen vill ha?
Roligast är när han säger att han ser ingen anledning till att staten skulle vara olämplig att driva svenska företag.
Jag säger bara SJ……..
Ekonomen Lars Calmfors vill bland annat sänka momsen. Ett gammalt 70 och 80 tal recept som är tveksamt om det fungerar. Idag pressas priserna och många företag sänker priser för att få sålt.
Om t.ex. SIBA sänker varor med 10 % själva för att få försäljning, betyder då momssänkning något?
Dessutom finns det ingen garanti att den slår igenom. Utan vad som händer är att statsfinanserna försämras.
I Storbritannien
sänks nu momsen med 2 % under 13 månader. Många ekonomer och bedömare är ytterst tveksamma om det får igång den brittiska ekonomin. Speciellt som man lånar till sänkningen och får ett rekordhögt budgetunderskott och upplåning.
En stor chansning som man inte vet om det fungerar är det allmänna omdömen. Risken finns att det på sikt kraftigt förvärrar ekonomin i Storbritannien. Speciellt som åtgärderna kombineras med skattehöjningar.
Återgång till klassisk Labourpolitik som förde landet nära konkurs på 70-talet och som innebar 18 år av konservativt styre.
Ingen kunde lita på Labour förän "New Labour" och Tony Blair dök upp med annan politik. Men nu tycks gamla Labour vara tillbaka i krisens tecken.
Finansmannen Sven-Olof Johansson vill att SBAB, ägt av staten, skall gå in och sänka räntorna.
Men är det lösningen att staten via garantier och eventuellt subventioner ökar risktagandet på marknaden så att banker kanske tvingas gå med och öka risken för att behålla kunder och marknadsandelar? För om bara SBAB sänker har det ju ingen effekt.
Låter som en början på en rejäl bankkris.
Finansminister Anders Borg tycks vara den som inte drabbas av panik. Givetvis har de beredskap men panikåtgärder som den brittiska bör man undvika.
Anders Borg utnämndes också häromdagen till fjärde bästa finansminister av tidningen
Financial Times.Ett gott betyg.
Ett förslag jag dock tror på som gärna Borg får överväga är så kallat ROT
avdrag. Det kan ge jobb och göra svarta pengar vita.
Barack Obama tycks också hålla huvudet kallt och har utnämt sitt ekonomiska team.
Timothy Geithner blir finansminister och
Larry Summers, f.d finansminister, blir han ekonomiska topprådgivare.
De skall tillsammans
med övriga ta fram åtgärder för den amerikanska ekonomin.
SydsvSvd2