måndag, december 28, 2015

Årets....2015

Jag fortsätter traditionen och skriver under rubriken "Årets" om lite saker som hänt i Sverige, Halland och Kungsbacka under året som gått. 

Årets lokala feltänkta politiska dumhet

Moderaterna drev igenom p-skiva i innerstaden. Resultatet är att det är svårare att hitta parkeringar för att besöka butikerna. Tvärtemot tanken. T.ex parkeringen på Lindens torg är full på eftermiddagarna av parkerande som skall till gymmet.

Förut parkerade man längre bort och fick extra motion. Nu parkerar man nära och får ro ett par extra tag på gymmet. Men den som skall handla i butikerna hittar ingen plats eller får ställa sig längre bort där det kostar pengar..... 

Årets invigning i Närsjukvården
Klipp för palliativa vårdavdelningen

Närsjukvården i Region Halland öppnade i februari en palliativ vårdavdelning med 6 platser i Falkenberg som nu har 8 platser.

En avdelning för hela Halland inte bara för invånarna i Falkenberg.

Efterfrågad och som har bra beläggning. En bra vård för de i livets slutskede.

Årets lokala dubbelmoral som äntligen fick ett beslut

Flera år i rad har jag skrivit om det faktum att man inte fått hyra lokaler av Fritid, t.ex ishallen, om det serverats alkohol men däremot har det gått bra att hyra av andra förvaltningar. Nu har äntligen kommunen tagit sig i kragen och beslutat om nya regler så t.ex Åsakalaset kan återkomma på Åsa IP. Och vem vet, dansbandsgala i ishallen?

Årets lokala självmål

För tredje året i rad till lokala partiet Kungsbackaborna som genom Björn Johansson driver som enda parti i Halland att Halland skall upphöra som eget län och region men har svårt att tala om vad som blir bättre och hur det skall se ut. Skall vi tillhöra Västra Götaland eller hur skall sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur organiseras? Hur får hallänningarna inflytande över sin egen vardag?

Det kanske blir så med ett lokalt missnöjesparti med främlingsfientliga inslag. Det är viktigare att vädra missnöje än att komma med lösningar.

Årets nya politiska block

Visst pratades det om att blockpolitiken behövde brytas upp men vem trodde att de tre blocken som vi fick skulle se ut såhär. Skärpt asylpolitik drevs igenom av S+SD+MP. De andra blocken i den frågan blev L+M+KD och V+C. Politiskt snurrande 800 grader. (800 grader, du kan lita på mig, sjung Ebba Grön men litar på vallöftena 2014 om asylpolitiken som S+MP gav, de kunde man inte.)
 
Årets namnbyte

Givetvis att Folkpartiet blev Liberalerna. Nu heter vid det vi är och det känns bra även om F-ordet då och då kommer ur min mun.

Årets förtroenderas  i opinionen

Delad förstaplats tar Stefan Löfven, Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Enligt Ipsos mätningar hade Stefan Löfven förtroende hos 45% av svenskarna i oktober 2014. Nu är det 30%.
Det är inte bara vädret de har otur med.....

Åsa Romson har fallit från 22% till 12% och Gustav Fridolin från 36% till 26%.

Samtidigt ökar t.ex Liberalernas partiledare Jan Björklund från 26 till 30%. Samma siffra som Stefan Löfven.

Det är inte Ok, skulle säkert Löfven säga. Men det är sanningen. 

Årets brutna vallöfte

Tyvärr Miljöpartiet ni vinner igen. Såhär skrev man om asyl och migration i det valmanifest som de bad väljarna att rösta på 2014.

"Vi kommer alltid att arbeta för en human och öppen politik och vi kommer aldrig att göra det svårare för människor att komma till Sverige."

Notera ordet aldrig som inte öppnar för minsta kompromiss.

Sedan skriver man hur det skall bli lättare att få stanna i Sverige. Det skall bli lättare att få hit anhöriga. Inte svårare som nu MP är med på.

Hur skall man förklara detta i valet 2018. Gissar att varken Fridolin eller Romson anmäler sig frivilligt till partiledarintervjuverna 2018.