söndag, november 26, 2006

Närakutsdebatten fortsätter

Om någon trodde att debatten kring närakuten i Kungsbacka skulle upphöra trodde den personen fel. Vissa partier ville inte diskutera detta i valrörelsen men människors ilska över att det är stängt på natten blir bara större.

De har varit flera insändare från privatpersoner och en artiklar om misstänkt felbehandling.

Givetvis går jag in och stöttar och svarar på de frågor som man ställer.

Detta är det senaste svaret publicerat i tidningen Norra Halland fredagen den 24 november.

Folkpartiet står fast vid nattöppen närakut

Maria beskriver i en insändare i Norra Halland den 17/11 på ett bra sätt behovet av nattöppen närakut i Kungsbacka.

En nattöppen närakut innebär trygghet för våra invånare. Sjukvårdsupplysningen är bra men kan aldrig ersätta personlig kontakt.

När folkpartiet under valrörelsen hårt drev nattöppen närakut skrev socialdemokraternas Maud Lanne i tidningarna ” Vi socialdemokrater vill gärna ha nattöppet på Närakuten”. Hon skrev vidare ”Men vi är inte beredda att dra ner med flera miljoner i övrig verksamhet inom Kungsbacka Närsjukhus för att bekosta nattöppet”.

Centerpartiet gick i ut med ett flygblad där man skrev ”regionalt vill vi få ökade resurser till nattöppen Närakut”.

Resurserna finns. Fram till augusti 2006 var överskottet 8,2 miljoner. Nattöppen närakut kostar ca: 3,5 miljoner per år. Så det handlar inte om att pengar behövs till annat utan om pengarna skall hamna på banken eller användas till vård.

I den senaste voteringen om nattöppen närakut i närsjukvårdsnämnden den 10 oktober 2006, efter valet, var det bara folkpartiets Gunilla Rivle som röstade för.

Vallöftena från centerpartiet och socialdemokraterna gällde tydligen inte längre trots det stora överskottet.

Folkpartiets svar till Maria är att de 2 miljarder Landstinget Halland har på banken räcker och överskottet i närsjukvården skall användas till nattöppen närakut och mer vård.

Jag är mycket nyfiken på hur socialdemokraterna och centerpartiet kommer att svara. Gäller centerpartiets flygblad och socialdemokraternas insändare eller var det bara var tomma vallöften.

Tommy Rydfeldt (fp)
Ersättare i landstingsfullmäktige