fredag, januari 04, 2008

Väntad men dålig nyhet

Att Lars Lagerbäck skall fortsätta att leda Sverige efter EM i ytterligare 2 år är väl ingen sensation.

Trots det haltande EM kvalet så hade säkert Lars-Åke Lagrell inte någon som helst tanke på att förnya ledningen i fotbollslandslaget.

Lagrell har väl rimligen inte så många år kvar som fotbollsordförande så detta var väl en enkel lösning. Fast man vet ju inte om han skall göra en Lennart Johansson och försöka sitta kvar tills han blir 77-78 år.

Sedan om Lars Lagerbäck (bilden) verkligen sitter till 2010 är ju en annan fråga.
Det finns många hinder på vägen.

Ett misslyckat EM, vad innebär det?

De spelare som Lagerbäck satsat på är ju i många fall skadade, ur form eller petade i sina klubblag.

Andreas Isakson nöter bänk i Manchester. Christian Wilhelmsson får ibland inte ens nöta bänk strax norr om Manchester i Bolton.

Fredrik Ljungberg är skadad, igen. Tobias Linderoth är skadad. Olof Mellberg spelar högerback i Aston Villa och den ende som utmärkt sig är som vanlig Zlatan som bara blir bättre.

Åldern på Lagerbäcks spelare är bland de högsta i Europa. Få har sin bästa tid framför sig.

Marcus Berg (bilden)har ju startat bra i Groningen men Rade Prica i danska ligan är tydligen bättre, enligt Lagerbäck.

Man kan därför tjäna oro inför EM. Och dåligt resultat där ger stora rubriker och ifrågasättande i tidningarna. Jag hoppas jag har fel och andra har rätt.

Sedan tycker jag faktiskt inte vår VM-kvalgrupp är så lätt.

Med tanke på åldern på spelarna så behövs det en rejäl förnyelse i landslaget. Är Lagerbäck rätt man för detta? Borde inte en ny förbundskapten fått 4 år på sig att förnya?

Jag anser inte att Lars Lagerbäck är rätt person att förnya. Enda trösten är väl att min favorit att efterträda honom, Hasse Backe, redan är upptagen med annat.

DNSvdAftonSydsvHDAfton2

Kan Hillary komma tillbaka?

Senatorn Hillary Clinton hade nog inte tänkt sig komma trea i provvalet (Caucus) i Iowa. Vinnaren blev Barack Obama.

Om hon nu inte vann hade säkert Clintonlägret hoppats på John Edwards som vinnare.

Barack Obama hade inte varit utslagen om han inte vunnit. Men inte framstått som han gör som en vinnare som är valbar och en intressant kandidat för många väljare. Frågan är vilken medvind hans kampanj får.

New Hampshire avgörs på tisdag och skulle Barack Obama vinna där så kommer han att framstå som klar favorit.

Hillary Clinton kan ju trösta sig med att maken Bill vann varken Iowa eller New Hampshire 1992. men det gick ju bra ändå.

Och hennes stora hopp är givetvis den så kallade supertisdagen den 5 februari då stora stater med många delegater till konventet som Kalifornien, New York och Michigan håller val. Denna dag kan om inte avgöra valet åtminstone peka ut en mycket klar favorit.

Vad är så lockande med Barack Obama? (Bilden)

Han framstår som något nytt. Tidigare svarta kandidater, som Jesse Jackson, har kampanjat som sådana.

Barack Obama är en kandidat som råkar vara svart. Man skall inte välja honom för hans hudfärg utan för hans idéer. Utan jämförelser i övrigt så var det samma med Margaret Thatcher.

Hon var aldrig feminist och vädjade till kvinnorna för röster. Hon valdes för sina idéer inte på grund av sitt kön.

På republikanska sidan är det fortfarande vidöppet.

Mike Huckabee vann i Iowa och det visar sig igen att inte ens i USA kan pengar vinna ett val.

Mike Huckabees kampanj har haft lite pengar och rätt dålig organisation. Efter New Hampshires primärval är den på många ställen i landet obefintlig. Han måste nu rida på denna seger och försöka bygga upp en organisation och samla in mer pengar.

Mitt Romney har satsat över 60 miljoner dollar på reklam i Iowa. Men det hjälpte inte.

En kommentator sa att ju mer väljarna såg av Mitt Romney, och hans negativa reklamfilmer om sina motståndare, ju mer tveksamma blev dem.

Och nu hoppar kandidater av.

Hittills Chris Dodd och Jo Biden. Båda demokrater. Ingen av dem fick några röster i Iowa och framstår man inte som möjlig vinnare och inga nya pengar kommer in. Då dör kampanjen.

Intressant är om de kommer att stödja någon annan kandidat. Det kan ju ge lite extra stöd.

Kanske hoppar någon mer av eller så väntar man och ser vad som händer i New Hamsphire och hoppar av efter detta primärval

torsdag, januari 03, 2008

Monica Green = typexempel på (s)-problem

Innan jag häromdagen skrev om riksdagsledamoten Monica Green (s) (bilden) och hennes korkade KU anmälan av socialminister Göran Hägglund, visste jag inte vem hon var.

Jag kan inte minnas att hon gjort något intryck sedan hon kom in i riksdagen 1994. Förmodligen agerat som lydigt röstboskap i kammaren.

Hennes inlägg idag på sin blogg fick mig att skratta gott.

Tror hon på vad hon skriver eller är det bara utslag av den propaganda man vill tuta i människor?
Inlägget skrivs apropå en artikel i Dagens Nyheter om att facket tappar medlemmar.

Såhär skriver Green i inlägget hon kallar ” Borgarna vill krossa facket men bara några av dem säger det högt”:

Att höja avgiften till och sänka ersättningarna till a-kassan är ett sätt att dels öka klyftorna men också att få människor lämnar facket.

Sedan försöker borgarna till och med ta äran åt sig över att arbetsmarknadens parter dvs. fack och arbetsgivare, tack vare högkonjunkturen, kommit överens om välförtjänta lönelyft. Men det är så magstarkt att det går inte folk på.

”Nu ska låglönejobben och uppassarsamhället tillbaks. Skoputsare, hembiträden, poolpojkar ska bli framtidens jobb enligt borgarna Istället för högkvalificerade jobb...”


Javisst är det så, Monica Green. Alla som inte är socialdemokrater är i grunden onda människor. Jan Björklund vill givetvis inte att arbetarbarn skall få någon kunskap eller utbildning.

De skall ju ändå bara passa upp i samhället. På sin höjd få äga en korvkiosk.

Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson smider givetvis planer på att krossa facket och se till att de som har jobb inte tjänar några pengar.

Så de rika kan bli ännu rikare, eller hur Monica?

Göran Hägglund har säkert tankar om att skära ner i äldreomsorgen och dra in socialbidrag för de flesta. Även om han säger annat.

För Fredrik, Jan, Maud och Göran ville bara komma till makten för att göra livet surt för så många som möjligt. För så onda och elaka människor vill inga andra något gott. Och vi vet ju att de är onda för de är borgare och alla borgare är onda, elaka och har en baktanke med allt. Därför säger man en sak och vill i grunden något annat.

Om man skall tro denna Monica Green.

Monica Green visar med all tydlighet att socialdemokratins problem är större än vad jag trodde.

Och kanske någon gång facket och (s) kunde tro medlemmar förmågan att tänka själva. Socialdemokraterna har ju försökt att mer eller mindre göra medlemskapet gratis genom avdrag på olika sätt och statsfinansierad a-kassa.

När det nu kostar några hundra mer så väljer man annat. T.ex. restaurangbesök eller helt enkelt sparar pengarna. Vilken slutsats drar man, jo facket skall krossas. Inte att medlemmarna inte tycker medlemskapet är värt pengarna. För en sådan hemsk tanke får inte ens tänkas.Huuhhh.

Hillary, Barack, John, Mike, Mitt, Rudy eller John?

Hur kan en delstat som Iowa på ungefär 3 miljoner invånare få en sådan enorm betydelse i presidentvalet i USA?

Det är en intressant fråga. Speciellt som bara en minoritet av delstatens invånare, kanske 200.000, kommer deltaga i dagens Caucus.

Aftonbladet beskriver på ett enkelt sätt vad ett Caucus är. Jag lånar:

”Registrerade väljare för de båda stora partierna samlas i olika lokaler och genomför ett fysiskt val – bland annat genom att ställa sig i olika grupperingar.

Det förekommer också debatter under själva valprocessen; väljare har rätt att försöka övertyga sina grannar om storheten hos en viss kandidat.”


Iowa caucus var den okände guvernören från Georgia Jimmy Carters sätt att komma in i rikspolitiken och senare sitt partis presidentkandidat 1976.

Årets val är ju också speciellt. Det brukar finnas en sittande president och vice president som vill bli sitt partis kandidat och därmed gör valet ganska ointressant hos det ena partiet. Men inte i år.

Vi får gå tillbaka till 1952 för att hitta ett sådant öppet val.

President Truman gav upp sina ambitioner om att bli omvald 1952 efter att förlorat primärvalet i New Hampshire. Hans 74 årige vice president Alben W. Barkley gjorde ett kort inhopp i kampanjen med drog sig snart ur.

Och skall vi ha ett ännu öppnare val så hamnar man på 1928 då sittande presidenten Collidge inte ställde upp till omval och vice presidenten Charles Dawes mer kampanjade bakom kulisserna men inte kom ifråga.

Därför är det förståligt att presidentvalet 2008 är mycket speciellt och gör lilla Iowa som första delstat att ha provval till något väldigt extra. Man måste vara med från början för att ha en chans att vinna.

Vad blir resultatet i Iowa?

Jag såg på amerikansk TV igår och det man var helt överens om bland bedömare var att ingen vet. Det är helt öppet. Flera kandidater kan vinna på båda sidor.

Möjligen blir det första och sista valet för vissa kandidater. Överlever t.ex. Fred Thompson (rep) och Chris Dodd (dem) en storförlust i Iowa?

Dåligt resultat i Iowa innebär att pengarna slutar komma in då man inte framstår som valbar.

Givetvis är intresset stort världen runt vem som har chans att bli amerikansk president. Han eller hon blir ju världens mäktigaste person. Vilket har betydelse för utvecklingen i världen.

Och den utvecklingen blir olika om presidenten heter Hillary Clinton (bilden ovan tillsammans med maken Bill och dottern Chelsea) eller Mike Huckabee.

Jag rekommenderar att följa valet på bloggen ”Amerikansk politik”. Bloggaren Mathias Sundin är på plats i USA och rapporterar direkt på sin blogg om valet. För närvarande från New Hampshire.

Igår skakade han hand både med Rudy Giuliani och John McCain

Hyrläkare eller mer vård?

debatten kring hyrläkare och nattöppen närakut går vidare i Kungsbacka.

En anonym läsare med signaturen "ambulansjuksköterska" svarade mig i Kungsbacka Posten.

Jag har aldrig förstått varför man skall skriva nonymt. Vad har det för värde? Varken tidningen eller läsaren kan ju vara säker på vem det egentligen är.

Idag får jag in ett svar. Var så god och läs.

Varifrån kommer de fyra miljonerna?
Replik till signaturen ambulanssjuksköterska
Kungsbacka Posten 29/12


Jag tycker det är tråkigt när personer inte har ryggrad nog att stå för sina åsikter med namn. Hur vet läsarna om det verkligen döljer sig en ambulanssjuksköterska bakom signaturen? Alla felaktigheter i insändaren får mig att tvivla.

Jag tycker också det är tråkigt att signaturen inte läser mina insändare utan lägger saker i min mun jag inte skrivit.

Det främsta argumentet emot nattöppen närakut har från våra motståndare varit att det kostar för mycket, ca: 3,6 miljoner, och att pengarna kan användas bättre till annat.

Men ännu har ingen lyckats förklara hur man då har råd med 4 miljoner som en merkostnad till inhyrda läkare? Och är hyrläkare ett bättre sätt att använda pengarna än nattöppen närakut?

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Svennis gör det igen

Det finns nog engelsmän idag som funderar över om det var rätt att inte Sven-Göran Eriksson fullföljde sitt kontrakt till 2008 som engelsk manager.

Hade man varit i EM idag? Jag är övertygad om det. England har alltid haft svårt att förstå att deras lag inte är bättre och att tre raka kvartsfinaler var att få ut maximalt av laget.

Istället för han Manchester City till framgångar. Det f.d. bottenlagen slåss nu med de fyra stora Arsenal, Manchester United, Chelsea och Liverpool om en plats i Champions league.

Gårdagens bortavinst mot Newcastle var en ny triumf. 2-0 borta.

På några månader har han tillsammans med bland andra Hasse Backe och Tord Grip fått ihop ett lag som fungerar mycket bra tillsammans.

Enligt Svennis mönster att bygga med erfarenhet och ungdom. Och en fingertoppskänsla att hitta rätt spelare. Varför slogs inte hela fotbollseuropa om Elano (bilden)?

Varför stod inte Svennis på de flesta klubbars önskelista som tränare?

Kommer Manchester City slåss om guld om 1-2 år? Inte omöjligt.

Man kan bara beundra Sven-Göran Erikssons skicklighet.

tisdag, januari 01, 2008

Korkad KU anmälan

Riksdagsledamoten Monica Green (s) har KU anmält socialminister Göran Hägglund (kd)

Hon skriver:

”Därför vill jag att KU prövar om Göran Hägglund sätt att styra Apoteket AB i ärendet gällande bolagets samarbetsplaner med Medco är i enlighet med gällande lagar och styrdokument.”

Det är den sortens anmälningar som bara tar värdefull tid från arbetet i KU och riksdagen.

Ibland anklagar man regeringen för att inget göra men när nu Göran Hägglund agerar då är det ministerstyre. Hur skall man ha det?

Apoteket är en fråga där socialdemokraterna av någon underlig anledning hukat i många år. Ett statligt monopol med dålig service.

Underliga öppettider, långa väntetider och senaste påfundet är att har man många recept får man inte de expedierade när man kommer fram. Istället får man sätta sig på nytt och vänta. ”Min kollega expedierar dessa” blir svaret.

Varför försvarar (s) detta misslyckade monopol?

Apoteket är ett bolag i behov av konkurrens som jag inte är säker på att man klarar. Och man är säkert osäkra själva. Därför har projektet kring att samarbeta med Medco kommit fram.

Men vems ärenden går Apoteket? Ledningens som vill ha jobben kvar?

I detta läge är det väl fullt naturligt att socialministern meddelar Apoteket, statens eget bolag, vilka planer regeringen har och vad man kommer att göra om Apoteket går vidare med sina planer.

Sedan får ju Apoteket dra sina egna slutsatser och det gjorde man.

Dessutom representerar ju socialministern faktiskt ägarna.

Att Monica Green (bilden) får detta till ministerstyre och lämnar in en KU anmälan är inte bara dumt, det är korkat.


Trackback

Regeringen kommer ombildas 2008

Det fanns en tid när ministrar satt länge. Att låta en minister gå som inte håller måttet var nästan otänkbart. Man omplacerades till en mindre utsatt post och satt kvar.

När Ingvar Carlsson inte tog med Bo Holmberg vid en regeringsombildning blev det lite av en sensation.

Göran Persson därmed var ganska osentimental när han såg att en minister inte var en tillgång.

När Göran Persson blev statsminister i mars 1996 gjorde han en omfattande regeringsombildning och flera statsråd fick gå. Den regering han ärvde var bara 1,5 år gammal.

Alliansregeringen behöver en nystart under 2008 och grunden för detta är en regeringsombildning.

Statsråd som inte fungerat får gå och nya namn får chansen i regeringen. Det kan också finnas statsråd som av olika skäl vill lämna.

Man bör också se över departementsindelningen och ansvarsområden. Behövs det verkligen både en bistånds och handelsminister? Kan inte Ewa Björling sköta båda ansvarsområdena?

Skall man göra som i Australien att det utses både en miljöminister och en särskild klimatminister?

Får man in nya personer i regeringen så bör man också se om partierna inte skall byta några ansvarsområden.

Vilka bör eller vill gå?

På den moderata sidan finns det skäl att byta ut Sven-Otto Littorin och Cristina Husmark Pehrsson. De har både misslyckats med att kommunicera vad de gör och varför.
Något som är grundläggande för hela regeringsarbetet.

Mats Odell har inte varit en lyckosam kd-minister. Har en ganska konstig portfälj med finansmarknad, kommunfrågor och en del av bostadsfrågorna, dock inte alla. kristdemokraterna måste få in ett nytt namn.

Lars Leijonborg kommer säkert att nomineras som folkpartiets första namn till Europaparlamentet eller till och med efterträda Margot Wallström som kommissionär.

Av statsråden från centerpartiet har Åsa Torstensson haft svårast att komma fram. Vägar och järnvägar väntar på investeringar som är nödvändiga. Jag har svårt att se att hon skulle tvingas gå då hon tillhör Maud Olofssons favoriter, men kanske en annan ministerpost?

Det finns rykten om att några vill lämna men sådana går aldrig att få bekräftade.

Den undersökning som finns i Aftonbladet idag om betyg på statsråden är mest positivt för folkpartiet. Tre av fp-statsråden ligger på topp 6 i betyg.

Jan Björklund (bilden) får bäst betyg av partiledarna.

Den som förvånar mig mest är Tobias Billströms låga betyg. Men är det den omöjliga portföljen som ger detta betyg?

Kommer det många flyktingar till Sverige som får stanna får han kritik. Avisas dem får han också kritik. Hur han än gör är alltid en massa människor missnöjda. Kanske dags att ge honom en annan statsrådspost.

måndag, december 31, 2007

Gott Nytt ÅR!!!!


År 2007 har bara några timmar kvar.

Bakom hörnet finns 2008.

Ett spännande år i politiken.

Kommer vi äntligen få veta vad socialdemokraterna har för politik?

Hur går det för regeringen? Mitt tips är en regeringsombildning senast i september 2008.

USA kommer att välja en ny president i november och det kan ändra en hel del vad som händer i världen.

Även Ryssland väljer ny president. Men där kommer Putin att sitta kvar som spindel i nätet oavsett vem som väljs. Inte mycket till maktskifte.

På fotbollsfronten är det EM och IFK Göteborg skall försvara sitt guld och kvala till Champions league.

I Landstinget Halland hoppas jag att man bifaller folkpartiets motion om vårdgaranti för akutsjukvården. Max fyra timmar skall det få ta från det man skriver in sig tills behandlingen är klar eller man blivit överflyttad till avdelning.

Jag hoppas också att man förstår att närakuten i Kungsbacka skall ha nattöppet.

Till alla som läser denna blogg, ibland eller regelbundet önskar jag ett gott slut på 2007 och ett


GOTT NYTT 2008!

PS! Bilden är från nyårsfirande i Sydney och fyrverkeriet på Sydney Harbour bridge. Jag har firat nyår i Sydney en gång och hoppas kunna göra det igen, snart. DS!

Radiotjänst VD är en stor komiker

Under 2007 har omkring 30 000 nya hushåll börjat betala tv-licens.

Detta tror Radiotjänst VD Anna Pettersson beror på digitaliseringen, många skulle ha tänkt över sitt TV tittande, och att fler köper platt TV. Ganska kul uttalande.

Skämtar hon? Lever hon i verkligheten? Tror hon på det hon säger? I så fall har bolaget problem.

Enligt Radio och TV verket har ca 50 % av svenskarna kabel-tv och 20 % tar emot TV via egen satellitmottagare. Dessa berördes överhuvudtaget inte av digitaliseringen. Man behövde inte ny mottagare osv. Fler kanaler fanns innan digitaliseringen,

Tror hon på allvar att övriga tittare när det fick fler kanaler, som de började betala för. också plötsligt kände, nu vill jag betala TV-licens? Vad är sambandet?

Och sambandet med platt-tv är också obegripligt. Enligt Radiotjänst så går man och köper platt-TV och blir så glad att man plötsligt vill betala TV-licens?

Den ökade betalningsviljan beror givetvis på att statsråd, chefredaktörer och en massa andra har ertappats med att inte betala. Debatten kring detta har givetvis gjort en del rädda. Det är ju inte kul att vara en fuskande socialchef i en kommun. Eller känd företagare, journalist, lokal politiker eller liknande och bli på påkommen med att fuska.

Moderaten Cecilia Stegö Chilòs bestående insats som kulturminister blir att hon ofrivilligt stärkte public service genom att vara starkt bidragande till att man fick 30 000 fler licensbetalare.