torsdag, januari 03, 2008

Hillary, Barack, John, Mike, Mitt, Rudy eller John?

Hur kan en delstat som Iowa på ungefär 3 miljoner invånare få en sådan enorm betydelse i presidentvalet i USA?

Det är en intressant fråga. Speciellt som bara en minoritet av delstatens invånare, kanske 200.000, kommer deltaga i dagens Caucus.

Aftonbladet beskriver på ett enkelt sätt vad ett Caucus är. Jag lånar:

”Registrerade väljare för de båda stora partierna samlas i olika lokaler och genomför ett fysiskt val – bland annat genom att ställa sig i olika grupperingar.

Det förekommer också debatter under själva valprocessen; väljare har rätt att försöka övertyga sina grannar om storheten hos en viss kandidat.”


Iowa caucus var den okände guvernören från Georgia Jimmy Carters sätt att komma in i rikspolitiken och senare sitt partis presidentkandidat 1976.

Årets val är ju också speciellt. Det brukar finnas en sittande president och vice president som vill bli sitt partis kandidat och därmed gör valet ganska ointressant hos det ena partiet. Men inte i år.

Vi får gå tillbaka till 1952 för att hitta ett sådant öppet val.

President Truman gav upp sina ambitioner om att bli omvald 1952 efter att förlorat primärvalet i New Hampshire. Hans 74 årige vice president Alben W. Barkley gjorde ett kort inhopp i kampanjen med drog sig snart ur.

Och skall vi ha ett ännu öppnare val så hamnar man på 1928 då sittande presidenten Collidge inte ställde upp till omval och vice presidenten Charles Dawes mer kampanjade bakom kulisserna men inte kom ifråga.

Därför är det förståligt att presidentvalet 2008 är mycket speciellt och gör lilla Iowa som första delstat att ha provval till något väldigt extra. Man måste vara med från början för att ha en chans att vinna.

Vad blir resultatet i Iowa?

Jag såg på amerikansk TV igår och det man var helt överens om bland bedömare var att ingen vet. Det är helt öppet. Flera kandidater kan vinna på båda sidor.

Möjligen blir det första och sista valet för vissa kandidater. Överlever t.ex. Fred Thompson (rep) och Chris Dodd (dem) en storförlust i Iowa?

Dåligt resultat i Iowa innebär att pengarna slutar komma in då man inte framstår som valbar.

Givetvis är intresset stort världen runt vem som har chans att bli amerikansk president. Han eller hon blir ju världens mäktigaste person. Vilket har betydelse för utvecklingen i världen.

Och den utvecklingen blir olika om presidenten heter Hillary Clinton (bilden ovan tillsammans med maken Bill och dottern Chelsea) eller Mike Huckabee.

Jag rekommenderar att följa valet på bloggen ”Amerikansk politik”. Bloggaren Mathias Sundin är på plats i USA och rapporterar direkt på sin blogg om valet. För närvarande från New Hampshire.

Igår skakade han hand både med Rudy Giuliani och John McCain

Inga kommentarer: