fredag, september 02, 2011

10cc Wall Street Shuffle LiveIdag hoppar jag över politiken och ger er lite tips om bra fredagsmusik.

Mina favoriter 10cc med "Wall street shuffle"

torsdag, september 01, 2011

Kollektivtrafikens utveckling i Halland

Ikväll har Kungsbacka kommun ett så kallat dialogmöte om kollektivtrafiken. Ett bra initiativ som förhoppningsvis skall ge bra synpunkter att beakta när den framtida kollektivtrafiken planeras.

Jag har ägnat mig åt kollektivtrafik den mesta tiden av mitt politiska liv och det är få områden där det tycks så mycket utan att man har fakta bakom sig.

En myt är att om man har t.ex nolltaxa ökar åkandet kraftigt. Men de som har gjort försök med nolltaxa eller lägre priser brukar aldrig få någon större resandeökning. Att resan går snabbt, buss/tåg/spårvagn går i tid och att det är en bekväm resa är viktigare än priset. Vad är det för mening att ha gratis kollektivtrafik om den aldrig går i tid och när den går är  det överfullt så man får stå och dessutom ökar restiden kraftigt jämfört med bil?

Jag hoppas Kungsbacka kommun får in många bra idéer som kommunen och Region Halland kan arbeta vidare med. För nu tar regionen över ansvaret för Hallands kollektivtrafik.

Jag tror på den idén och hoppas framför allt att frågor kring resande över kommun- och länsgränser skall tas i ordentligt. Där finns det klara möjligheter till förbättringar.

GP

onsdag, augusti 31, 2011

Sammanträde i Driftnämnden Närsjukvård, vad hände?

Igår hade Driftnämnden Närsjukvård i Region Halland sitt sammanträde. Det var uppe flera viktiga ärenden.

Det som fått mest uppmärksamhet var förslaget att patienter skall kunna framföra önskemål om vilken läkare man önskar gå till och även framföra önskemål om att byta om kontakten inte fungerar.

Nämnden biföll förslaget och nu får förvaltningen i uppdrag att ta fram konkreta regler. Vi var inte helt eniga. Sju av ledamöter från FP, M, S och V står bakom förslaget. Två från C+KD ville ha en mjukare skrivning och tyckte att möjligheten att byta läkare räckte.

Nämnden lämnade också ett remissvar kring den så kallade missbruksutredningen. Svaret kan beskrivas som försiktigt positivt. Det ligger mycket i att föra över ett ansvar för dessa frågor till landsting/regioner.

Vi påpekade också att det behövs stora utbildningsinsatser och att staten bör ta ansvar för detta t.ex genom ett kunskapslyft inom  missbruksvården.

Slutligen så yttrade sig nämnden till regionens revisorer kring bisysslor. Man kan sammanfatta yttrandet som att det inte funnits tydliga regler och uppföljning tidigare inom närsjukvården men nu ser man till att sådana kommer fram och följs upp.


Kan Annie Lööf bli konkret?

Föga överraskande föreslår Centerpartiets valberedning att Annie Lööf blir ny partiledare.

Men hon får det inte lätt. Förväntningarna är stora på henne.Centerpartiet skall snabbt etablera sig en bra bit från 4% spärren. Samtidigt får inte partiet äventyra regeringens fortlevande och bli ett problem i alliansen genom att hela tiden gå en egen väg.

Dessutom skall hon ha en viktig statsrådspost, förmodligen miljöminister, där hon måste lyckas.


För att få ökat stöd för Centerpartiet måste hon bli konkret i sina uttalanden.

Annie Lööf har enorma förväntningar på sig. Pekas ut som politiskt underbarn, nya Reinfeldt osv. Vad händer om framgångarna uteblir? Om Centerpartiet fortsätter balansera på 4% spärren?

Det som förmodligen har gjort att centerpartister gillar henne är hennes sätt att uttrycka sig.

DN debatt skriver hon t.ex "Vi ska göra det lättare för människor att fånga sin dröm" och  "Vi vill att Sverige återtar initiativet på miljöområdet, med ett starkare politiskt ledarskap, så att vi kan överlämna en grönare och renare värld. " 

Idag uttalar hon sig såhär: "Vi behöver stärka vår gröna profil men också vår varma profil."

Men så kan man inte prata länge utan att det slår tillbaka och blir en belastning.

Kan Annie Lööf bli konkret och vad finns det bakom alla ord?

DN1 Aftonbl DN2 Exp GP1 GP2 SVD1 SVD2 SVD 3 Dagen

måndag, augusti 29, 2011

Ulrika Landergren föreslås till Folkpartiets partistyrelse

Ulrika Landergren. Foto: Pär Lundbäck

För närvarande har Halland ingen plats i Folkpartiets partistyrelse. Men nu föreslår en enig valberedning att Ulrika Landergren, kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Kungsbacka, till ny ledamot i styrelsen. Ulrika har tidigare suttit i partistyrelsen 1987-1994.

Hela presidiet föreslås till omval. Jan Björklund som ordförande,  Helene Odenjung som 1:e vice ordförande och Erik Ullenhag som 2:e vice ordförande.

För att läsa pressmeddelandet, tryck här.