torsdag, december 08, 2011

Feg sönderregerad socialdemokrati

Fortsättningen följer på skandalerna i Göteborg. Ryktet, enligt Göteborgs-Posten, att stadsdirektören skall få sparken när kommunledningen med Annelie Hulthén återigen misslyckats.

Känns mönstret igen? När Uppdrag Granskning ifrågasatte saker och ting på Idrotts- och Föreningsförvaltningen i Göteborg fick förvaltningschefen gå. Trots att det socialdemokratiska kommunalrådet Helena Nyhus stöttat chefens beslut och dessutom pratat bredvid mun när hon trodde kamerorna inte var på.

Vi ser en feg sönderregerad kommunledning i Göteborg som tappat kontrollen över verksamheten med har svårt att ta ansvar.

Det socialdemokratiska projektet Upp läggs nu ner. Skattepengar kastades in i något som aldrig gav speciellt många jobb för unga. Däremot fiffel med hotellnota,  middagar, hotellövernattningar, alkohol och biljetter till festivaler för personalen, deras vänner och anhöriga.

Letar man vidare i bokföringen finns säkert fler saker.

Oppositionen (alliansen) kräver nu att fler projekt granskas och det är naturligt då majoriteten med (S) i spetsen tappat kontrollen över verksamheten och tycks ha svårt att veta vad mål, uppföljning, tillsyn och styrning är.

Att avskeda tjänstemän är ett enkelt sätt att skylla ifrån sig på. Men de som borde fundera på om de skall sitta kvar är nuvarande kommunledning med Anneli Hulthén i spetsen.

Sällan är dem som tappat kontrollen rätt personer att städa upp.

Uppdatering

Nu bekräftar Miljöpartiets kommunalråd Kia Andreasson till GP att stadsdirektören får gå.

- Vi behöver mer styrsel, säger hon. Men det egna ansvaret att sätta mål? Följa upp dem, begära redovisning och styra?

Mål- och inriktning är enligt kommunallagen politikernas uppgifter och kan ej delegeras.

I samma lags 6 kap § 1 står följande:

" Styrelsen (Kommunstyrelsen min, anm) ska leda och samordna förvaltningen av kommunens eller landstingets angelägenheter och ha uppsikt över övriga nämnders och eventuella gemensamma nämnders verksamhet."

Detta ansvar kan inte delegeras till tjänstemän.


Kia Andreasson, Anneli Hulthén m.fl borde läsa detta och inte skylla ifrån sig på tjänstemän. Rubriken på mitt inlägg kanske borde vara "Feg sönderregerad rödgrön  majoritet" när nu Kia Andreasson sällar sig till de fega.


Uppdatering 2

Officiellt. Stadsdirektören får gå. När tar den politiska ledningen sitt ansvar?

onsdag, december 07, 2011

Nyfikenheten på (S) gav katastrofsiffror

SCB:s stora undersökning av partisympatierna kom idag.

Nya katastrofsiffror för (S). Man får 27.7%.

De rödgröna får 44.6 % och Alliansen 48,4%.

Håkan Juholt säger hela tiden att människor är nyfikna på Socialdemokraterna och förväntar sig mer av partiet. Det sista kan man väl hålla med om.

Men de som av nyfikenhet tagit en titt på Håkan Juholt och Socialdemokraterna har uppenbarligen inte gillat vad man ser.

(S) har sedan förra undersökningen tappat 2,8 procent till gruppen ”vet ej”, cirka 1,7 procent till Miljöpartiet, cirka 1,2 procent till Moderaterna, cirka 0,9 procent till Vänsterpartiet, cirka 0,5 procent till Sverigedemokraterna, cirka 0,4 procent till Folkpartiet, cirka 0,2 procent till Centerpartiet och cirka 0,2 procent till Kristdemokraterna.

Det är alltså inte bara alliansen som vinner på det Socialdemokratiska kaoset utan inte minst Miljöpartiet. Och dessa väljare kan vara svåra att få tillbaka.

Vince Cable var under en tid tillförordnad ledare för brittiska Liberal democrats. Dåvarande primärministern Gordon Brown lyckades under en tid röra till nästan varenda fråga.

Vid premiärministerns frågestund beskrev Vince Cable hur Gordon Brown agerat med följande ord:

"Remarkable transformation in the last few weeks from Stalin to Mr Bean, creating chaos out of order rather than order out of chaos"

Dessa ord passar väldigt väl in på Håkan Juholt som har en förmåga att bara skapa mer kaos när hans uppgift är att få saker och ting tydliga, klara och upp på banan.

PS! Gordon Brown beskrevs ofta som Stalin för sitt kontrollbehov att läggs sig i allt och häftiga humör. Och så finns det ju vissa utseendemässiga likheter med Mr Bean. Allt detta gjorde Vince Cables inläg extra roligt. DS!

Aftonbl  DN  EXp GP Ekot Svd Svd2 Dagen

Viktigt utspel av Håkan Juholt

Socialdemokraterna saknar ekonomisk politik. Man vet t.ex inte om skatterna skall höjas eller sänkas. Jo pensionärerna skall få samma skatt som löntagare. Effekten av jobbskatteavdragen skall bort. Men hur dessa 17 miljarder skall betalas, det vet vi inte.

Socialdemokraterna saknar också jobbpolitik. Man har aldrig lyckats komma ifrån ta hand om politiken och bortpensioneringen av arbetslösheten.

Så när man ser att Håkan Juholt ger stor intervju i Dagens Nyheter så förväntar man sig ett rejält utspel och klara besked. Nu skall vi få svaren på Socialdemokraternas framtida politik.

Och det får vi.

Regleringar är svaret och att alla skall få tillgång till mobiltelefon. Jaha.

Uppenbarligen gillade Håkan Juholt när man fick köa timtal på Apoteket. När medicin inte kunde köpas efter 13.00 på Lördagar. När man på söndag på nåder hade några timmar öppet. Underbemannade givetvis så att det inte blev ovana att försöka handla då.

Detta var uppenbarligen inget problem för Juholt. Denna brist på tillgänglighet och bemötande gillade (S) och ville ha kvar.

Gärna krav på privata som statliga Apotek men att gå in och börja återreglera är bakåtsträvande och återgång till monopolets arrogans.

Utan att veta vad det kostar eller innebär kräver Håkan Juholt 100% mobiltäckning i landet.

Ett väldigt typiskt och yvigt utspel a la Juholt.

Vite och indragna tillstånd skall drabba den som inte uppfyller detta.

Hade han krävt roaming kunde jag förstått honom. Roaming innebär att har din mobilleverantör inte täckning så går ditt samtal genom en annan operatörs nät. Precis som det är när vi tar med telefonen utomlands.

Roaming skulle öka tillgängligheten i näten ordentligt.

Lite förvånad är jag att Håkan Juholt inte krävde gratis mobiltelefon till alla med 100 kronor i potten betalt av telefonbolagen.

Men det kommer väl nästa gång han ställer upp i DN och lägger fram viktiga riktlinjer för den socialdemokratiska politiken.

Svd

Uppdatering

Som väntat sågar Post- och telstyrelsen Håkan Juholts utspel om 100% täckning i Sverige för mobiltelefonin. Orealistiskt är deras kommentar. Ytterligare en Juholtare att lägga till historien.


När Katrin Kielos hade en dålig dag på jobbet

Aftonbladet ledarskribent Katrin Kielos skulle skriva någon slags ledarkrönika. Förmodligen hittade hon inget bra ämne. Men efter all kritik av Håkan Juholt måste ju alliansen kritiseras. Och helst Fredrik Reinfeldt.

Katrin Kielos funderade och  kom då på att hon skulle kritisera statsministern för att han inte löser krisen i Europa.

Och så kommer en helt obegripligt stycke i ledaren:

"Men Europa existerar inte för Fredrik Reinfeldt. Om han fick som han ville skulle all politik utgå i från Täby, sträcka sig i en båge förbi Moderaternas partihögkvarter och Rosenbad (helst utan att röra riksdagen) samt en gång i veckan luftlandsättas bland vanliga människor för ”lyssnande” i någon mellanstor svensk stad."

Givetvis utvecklas inte detta. Hur skulle hon kunna det?

Hon har helt glömt att Sverige har tagit stort ansvar i sitt närområde. Med stöd till bland annat Lettland och Island. Sverige var också med på stödet till Irland.

Det bästa stödet för Europas ekonomier är dock att man inte låtit Sverige via lån hoppa på något stimulanståg ingen vet vart det leder.

I Europa har Socialdemokratiska regeringar fallit i Portugal, Grekland, Spanien och Storbritannien efterlämnande sig ekonomier i ruiner och med stora budgetunderskott.

Detta negligerar Katrin Kielos och påstår att Irland och Spanien hade överskott innan krisen.

Irland är ett sällsynt dåligt exempel. Man lät ekonomin skena under 2000-talet och det  blåstes upp orimliga värden på fastigheter. Redan 2007 hade man underskott i budgeten. Ett underskott som inte hade något att göra med finanskrisen som sköljde över Europa hösten 2008.

Och med misskötta finanser var givetvis Irland extra sårbara i 2008-2009 års finanskris.

Alla har väl en dålig dag på jobbet. Katrin Kielos hade sin när hon skrev denna ledare.


Göteborg behöver ny politisk ledning

Som om inte mutskandalen var nog har Göteborgs Posten avslöjat en ny skandal i Göteborg. Det är i ungdomsprojektet Upp som hade som syfte att skapa arbete för ungdomar.

Vad GP har redovisat är ett projekt som i sina grunder baseras på flum. Man har ingen riktig koll vem som finns med i projektet. Barn, äldre och projektledaren själv finns med som intresserade ungdomar i behov av stöd.

Allvarligast är att den fiffelkultur, som den stora mutskandalen visat finns i Göteborg, även finns i detta projekt.

Det är krognotor, överflöd av alkohol, fifflande med krogfakturor. Biljetter till festivalen Way out  west där man inte vet vem som fått ta del av 30 biljetter för 1490 kronor styck. Dock har Anna Johansson (S) fått en biljett.

Förmodligen har de flesta biljetter gått till anhöriga, kompisar och vänner till projektledningen.

Allvarligast är dock att man inte visar några resultat. I ett projekt som kommer kosta Göteborgs skattebetalare och en EU fond 65 miljoner kronor.

Socialdemokraterna är handfallna som vanligt. Men det är detta parti som styr Göteborg ihop med (V) och (MP) sedan valet 1994.

Det är Socialdemokraterna som skall se till att det finns kontrollfunktioner som stoppar mutor. Som ser till att projektet Upp, som är en S-idé, har ordentliga uppföljningar och kontrollfunktioner. Att inte ett projekt blir en lekstuga för en projektledning.

Det räcker inte med att Annelie Hulthén återigen ser ledsen och förfärad ut. Det är ju hon som är högsta ansvarig och hon gör uppenbart ingenting.

I detta projekt har också Vänsterpartiet ett stort ansvar då det är deras kommunalråd 
Mats Pilhem som är ordförande i kommunens personal- och arbetsmarknadsutskott.

Göteborg är behov av en ny politisk ledning. Miljöpartiet kan ju faktiskt åstadkomma detta genom att lämna samarbetet med (S) och (V) och tillsammans med alliansen ta över och börja rensa upp efter Socialdemokraterna.

Nästa skandal i Göteborg finns där ute någonstans och bara väntas på att bli avslöjad.

 GP  
GP2
GP3
måndag, december 05, 2011

Anmärkningsvärda siffror för alliansen

Runt om i Europa faller regeringar som bowlingkäglor. Under helgen var det val i Kroatien och Slovenien. I båda länderna blir det ny regering.

Skulle det vara val idag i samtliga länder i Europa skulle många regeringar falla. Den norska rödgröna regeringen skulle få lämna över till en regering med Höyres Erna Solberg som statsminister. Och den nya danska regeringen som leds av en socialdemokrat skulle efter några månader få lämna makten.

Men Sverige är undantaget. I senaste mätningen från Aftonbladet/United minds får alliansen 48,8%. De rödgröna 43%. Socialdemokraterna hämtar sig något och får 25,7%.

Så ett nyval i Sverige skulle inte ge en regering som leds av Håkan Juholt.

Trevligt också för Folkpartiet som med 7,5% ligger över valresultatet 2010.

PS! Pär Nuder är enligt Svenska Dagbladet med i partiarbetet igen. Ny utmanare till Håkan Juholt? DS

Svd DN GP