torsdag, juli 12, 2007

Vad skall (s) ompröva?

Socialdemokraterna skall ompröva sin skolpolitik säger man och ställer nio frågor. Lite självkritik finns. Man konstaterar att förtroendet för socialdemokratisk skolpolitik inte är så stor hos medborgarna i allmänhet och hos kärnväljare i LO grupperna i synnerhet.

Men man kan fundera på vad är det (s) skall ompröva?

För i nästa andetag säger den skolpolitiske talesmannen Marie Granlund följande?

- Vår skolpolitik har fått en prägel av att stå för en flumskola. Det är självklart inte sant.

Nähä. Är det bara presentationen man skall ompröva?

Jag skall ge (s) ett bra tips. Rösta på alla förslag skolminister Jan Björklund lägger så har ni omprövat er politik. Då behövs inga rådslag.

Och svenska folket och de stora LO grupper gillar Jan Björklunds skolpolitik.

Förresten vad hände med Ibrahim Baylan?

Svar till (s) om bostadspolitik i Kungsbacka

Socialdemokraten Johan Tolinsson och de parti han representerar har i kommunfullmäktige i Kungsbacka inte gjort mycket väsen av sig efter valet. Speciellt inte när det handlar om bostadspolitik. Så man blev ju lite förvånad när han plötsligt i en insändare ställde frågan, när kommer hyresrätterna?

Idag finns mitt svar i Kungsbacka Posten. Tidningen har satt en annan rubrik än min men den är ganska kul.

INGEN SKALL VÄL BO PÅ TOA?

I 50 av de senaste 60 åren har socialdemokraterna suttit vid makten i Sverige. När man i oktober förra året efter 12 år lämnade regeringsbyggnaderna hade nästan alla kommuner en bostadsbrist. Inget annat parti bär sådant ansvar för en misslyckad bostadspolitik.

Bostadsministrar har kommit och gått och titlar har ändrats. Sist i raden var Mona Sahlin med den tjusiga titeln samhällsbyggnadsminister. Som vanligt var mer prat än handling från Mona.

Att då Johan Tolinsson (s) i Kungsbacka Posten 5/7 frågar alliansen i Kungsbacka när hyresrätterna kommer blir lite komiskt.

Som vanligt så tänker han och (s) fel.

Tror man verkligen att ungdomar har råd att flytta in i nya hyresrätter? Bästa lägenheter för någon yngre är lägenheter i det äldre beståndet som blir lediga genom flyttkedjor. Då måste man bygga i varierade storlekar, olika upplåtelseformer och på attraktiva platser.

Detta görs idag i Kungsbacka. Tydligen har Johan Tolinsson missat byggnation som pågår i Aranäs stad, Tölö ängar, äldrelägenheterna i Tölö och Vickan m.fl. ställen. Han har även missat planeringen för fler bostäder ibland annat Kolla, Björkris och Anneberg för att nämna några platser.

Att som Johan Tolinsson sitta i opposition innebär inte bara att man skall gnälla över allting utan även komma med konstruktiva förslag. Kanske majoriteten nappar? Jag kan dock konstatera att den enda motion som Johan Tolinsson lämnat är om toaletter i Kungsbackaskogen.

I dem skall väl ingen bo hoppas jag?

Tommy Rydfeldt (fp)
Medlem i Fp-Kungsbackas bostadsgrupp




onsdag, juli 11, 2007

Billig mat i Halland är ingen slump- Läs varför.

PRO har gjort en undersökning där man tar reda på var den billigaste maten finns. Enligt undersökningen i Halland.

Detta är mycket glädjande men kampen för att få butiker att sälja maten billigare har inte varit lätt,

Original Willys, Willys Cash, startade i Kungsbacka på 1980-talet av Willy Schlee. Genombrottet blev när han fick bygga ut.

Men det var inget beslut alla var med på.

Ärendet fördes till kommunstyrelsen. Jag var under den tiden kommunalråd i Kungsbacka.

Inför beslutssammanträdet blev jag nedringd. Inte av missnöjda konsumenter för att de skulle kunna handla billigt. Utan av representanter för KF (numera Coop), ICA, Dagab (numera Axfood och ägare till dagens Willys), lokala handlare och köpmannaföreningen i Göteborg.

Man hade mer eller mindre fantasifulla argument för att stoppa Willys. Fri konkurrens var inget man hyllade.

Det fanns till och med en antydan om att inte allt stod rätt till med kvalité osv.

Men kan inte kunden avgöra detta, frågade jag? Säljer man andra klassens varor så köper väl ingen? Men det tyckte man inte.

Kommunstyrelsens majoritet sa ja till utbyggnad. Socialdemokraterna och en moderat sa nej. Jag undrar om man inte skäms lite för detta idag.

Willys och den andra lågpriskedjan i Göteborg, LL, hade stora framgångar. Kunder åkte från halva Västra Sverige för att handla billigt på Willys Cash i Kungsbacka. Till slut insåg även de stora jättarna och kommunalpolitiker i andra kommuner att det inte gick att stå emot längre.

Enligt PRO:s undersökning är det en butik i Varberg som är den billigaste i Halland. Ganska kul. Varbergs politiker, oavsett färg, stod emot lågprisetableringar länge. Radio Halland gjorde ett speciellt debattprogram om detta med mig som gäst. Som en representant för en kommun som välkomnade lågprisbutiker.

Idag har Varberg flera lågprisbutiker och till och med en Willysbutik. Tänk vad snabbt saker och ting kan ändra sig.

Har Basil Fawlty en släkting i Halland?

Ordföranden i Hallands fotbollsförbund Björn Andersson vill stoppa Manchester Citys träningsmatch mot Örgryte i Varberg nästa vecka.

Skälen är att man inte begärt tillstånd en månad i förväg. Att det kan dra publik från en turnering man själv har i Falkenberg, vilket tidningen Hallands Nyheter kommenterar på följande sett "Matcher som - kan tilläggas - inte brukar få folk att gå man ur huse."

Och att man får spela på Påskbergsvallen.

Jag vet inte vem Björn Andersson är men kanske en avlägsen släkting till John Cleese figur Basil Fawlty i "Pang i bygget (Fawlty Towers)”?

Förstår inte Björn Andersson vilken PR det är för Varberg och fotbollen? Att turister och Göteborgare, både blåvita och rödvita, skulle avstå en turnering man aldrig hört talas om för att se Svennis och Manchester city, är ju bara nonsens.

Vem som får spela på Påskbergsvallen avgörs väl av ägaren. Är det inte Varbergs kommun?

Men bäst är nog argumentet att man skulle ha sökt tillstånd för en månad sedan. En sann byråkrat.

Kan inte någon rädda honom från sig själv innan han skämmer ut Halland helt?

Uppdatering.

Nu uppger Svenska Dagbladet och Radio Halland att matchen får tillstånd. Klubbarna i Varberg ville gärna att matchen mellan Manchester City och ÖIS skulle spelas i Varberg. Men Björn "Basil" Andersson tycker fortfarande att det är fel hanterat. HJÄLP!!!!!

Kan ingen lära honom att tänka före munnen pratar?

tisdag, juli 10, 2007

Skanska, NCC, Peab och Vägverket står där med skammen

Skanska, NCC, Vägverket och Peab döms av tingsrätten tillsammans med en del mindre bolag att betala mångmiljonbelopp för kartellbildning kring asfaltläggning. I och för sig är straffbeloppen kraftigt sänkta jämfört med vad konkurrensverket krävt. Men det viktiga är att tingsrätten faktiskt funnit att tre börsbolag och ett staligt verk försökt att sätta konkurrensen ur spel.

Det är en skam man får leva med. Man trodde inte att den egna förmågan räckte utan fuskade. Tre börsbolag och ett verk som försöker fuska till sig entreprenader. Det är ingen god PR.

Sannolikt kommer domen att överklagas. Men om den står fast i högre instans hoppas jag verkligen att främst kommuner som drabbats kommer driva skadeståndsprocesser mot bolagen.

Det skall svida att fuska och försöka sätta konkurrensen ur spel.

Jag vill också ha en ändring av lagen. Inte bara företagen skall dömas till straff utan även ansvariga personer. Om ledande pesoner inom Skanska, Peab, NCC och Vägverket skulle dömts till fängelse i minimum 3 månader skulle man aldrig våga fuska mer. Det skulle svida mer än eventuella avgifter.

Socialdemokraterna är ett hot mot det kommunala självstyret

På ett seminarium i Almedalen idag lyfter socialdemokraterna tanken att avskaffa kommunal- och landstingsskatten.

En sådan åtgärd skulle givetvis kraftigt minska det kommunala självstyret.

Statlig finansiering av vård, skola och omsorg kan bygga på olika metoder t.ex. prestation, per invånare, schabloner, riktade statsbidrag eller generella statsbidrag.

Men oavsett hur man lägger upp det styr man indirekt över vad som utförs. Ett bra exempel är bostadspolitiken. Staten har genom olika former av bidrag styrt bostadspolitiken sedan 50 år tillbaka med skrämmande resultat som följd.

Att Pär Nuder funderar på att avskaffa den kommunala beskattningen är förmodligen främst att två skäl.

EU har tvingat socialdemokraterna att ge upp mycket av den socialdemokratiska politiken. Läs denna debattartikel i DN. Mycket bra. Det kommunala självstyret är en nagel i ögat då främst borgerliga kommuner kunnat utvecklas självständigt i en icke socialdemokratisk väg och varit framgångsrika. Att styra finansieringen genom olika former av statsbidrag innebär en mycket långtgående centralstyrning. Mer än vad jag tror många förstår och Pär Nuder vill medge.

Det andra skälet är givetvis att komma åt skattemedel.

Pär Nuder tar ett exempel att Sollefteå har 4.50 högre skatt än Örkelljunga. Skulle han vilja utjämna så är ju en förändring av skatteutjämningssystemet en bättre metod. Men Nuder vet att skillnad i skatteuttag i de allra flesta fall handlar om att de med hög skatt valt att lägga pengar på olika saker. Gärna stora kommunala anläggningar och de med lägre skatt har valt att vara försiktiga. En del av det kommunala självstyret.

Vi ett avskaffande av kommunalskatten är det ju de 4.50 som de i Örkelljunga slipper betala som Nuder vill åt. Mer pengar så han kan spendera mer.

Nu är detta bara tankar på ett seminarium. En försöksballong. Men uppenbart allvarligt menat.

Är socialdemokraterna på väg att bli ett parti där mer i Sverige skall centralstyras och inte få avgöras lokalt? Samma tankar hade den numera dödsförklarade Ansvarskommittén.

Varför måste vi likriktas? Är det inte olikheter som stimulerar och gör att idéer ges möjlighet att växa. Inte tror vi att alla stora tänkare bor i Stockholm?

måndag, juli 09, 2007

Vi ger hallänningarna valfrihet och patientinflytande

Det ersättningssystem för primärvården som kallas Vårdval Halland innebär valfrihet och patientinflytande för patienten och en konkurrensneutralitet mellan privata och landstingsdrivna vårdcentraler.

I en artikel i Svenska Dagbladet uppmärksammas detta.

För en folkpartist och politiker i Landstinget Halland är det roligt att grundtankarna i det vi under årtionden kallat husläkarsystem nu sveper fram över landet som Vårdval Halland, Vårdval Stockholm och Vårdval Skåne.

Förhoppningsvis får vi en nationell lagstiftning som ger alla i Sverige denna rätt.
Även de som bor i trångsynta landsting (läs s-styrda).

Jag skrev utförligare igår om Vårdval Halland.

Läs det genom att trycka på denna länk.

söndag, juli 08, 2007

Valfrihet i vården och vem bestämmer, patienten, politikern eller doktorn?


Vem skall bestämma i sjukvården? Politiker, de som arbetar i vården eller patienten?

Vårdförbundets ordförande, Anna-Karin Eklund, tar i en debattartikel i GP idag och på ett seminarium i Almedalen, upp denna fråga.

Ett direkt svar på frågan finns inte. Givetvis har politiker det övergripande ansvaret. Man lämnar inriktningsbeslut på vad som skall göras och finansierar. Professionen har sedan att genomföra dessa beslut. Hur en patient vårdas är inget politikerbeslut utan något läkare och patient måste diskutera fram.

I vissa situationer ligger givetvis beslutet helt på den som ger vård.

Att ge mer makt till patienten är alltid kontroversiellt. Därför både politiker och vårdorganisationen måste lämna ifrån sig makt.

I Landstinget Halland finns det inget remisstvång. Man kan söka öron-näsa-hals läkare utan att först gå via allmänläkare. Att ge patienten denna makt minskar givetvis professionens och politikers makt. Och alla gillar det inte. Vänsterpartiet i Halland har via en motion försökta att stoppa remissfriheten men givetvis misslyckats.

Från 1/1 2007 finns något som heter Vårdval Halland. Kort beskrivet så fungerar det så att alla vårdcentraler, privata som landstingsdriven, ingår i ett kundvalssystem.

Varje medborgare i Halland har en vårdpeng. Man väljer sedan vilken vårdcentral man vill tillhöra och den vårdcentralen får sedan pengarna. Är man inte nöjd byter man central och pengarna flyttas till din nya central. Om den vårdcentral du tillhör inte har tid och kan ge dig vård kan du söka vård på annan central och den du tillhör får då betala för besökte. Detta stimulerar till att försöka förbättra tillgängligheten. Och om du remitterar patienter för att slippa vårda får du avdrag på vårdpengen. Tillgänglighetsmålet är 80 %.

Intressant var att Vårdval Halland infördes i bred enighet. Endast (v) och pensionärspartiet var emot.

Region Skåne och Landtinget i Stockholms län planerar att införa liknande system från 2008. I Skåne verkar det som det finns en bred enighet men i Stockholm verkar (s), (v) och (mp) vara emot.

Alla är givetvis inte nöjda i Halland.

Läkartidningen har gjort ett antal artiklar om Vårdval Halland som är värd en genomläsning.

I dessa kommer olika röster till tals.

Landstingsdrivan centraler har på flera ställen tappat patienter. Och deras effektivitet ifrågasätts. Landstingsstyrelsens ordförande Mats Eriksson (m) ansåg i Västnytt den 19 juni att ta emot 20 patienter om dagen är ganska rimligt.

Och jag ser inte Mats Erikssons uttalande som något konstigt eller omöjligt.

Om vi funderar själva. När vi sist besökte en läkare på en vårdcentral, hur lång tid tog samtalet med läkaren? De flesta jag frågar säger mellan 10-20 minuter. Vid en beräkning på 15 minuter per patient så blir det tid i 4,5 timmar för patienter om dagen och resten av arbetstiden för annat.

Är det omöjligt? Om läkarna har för mycket administrativt arbete så är det där man skall börja och göra det lättare för dem. Inte ge dem mindre antal patienter per dag.

Hur många patienter skall en läkare ta emot per dag? Som framgår av Läkartidningen är det en fråga där det finns olika meningar. Och med ett kundvalssystem så löser ju frågan delvis sig själv.

Om en vårdcentral, privat eller landstingsdriven, driver någon slags löpandeband vård där målet är att träffa så många patienter som möjligt kommer kvalitén bli lidande och de kommer snabbt att förlora patienter till andra centraler.

En framgångsrik vårdcentral måste balansera effektivitet med kvalité.

En annan stridsfråga är om patienten skall ha makten att välja central.

Flera röster ifrågasätter patientens ”kompetens” att välja. Jag tror det handlar om att man på vårdcentraler i allt för stor grad utgått från den medicinska vård man lämnat. Den har kommit i centrum och det är inte fel. Men sedan har man glömt tillgänglighet, bemötande och andra frågor som också är viktiga för patienterna.

De som kommit fram, fått en tid och fått vård har varit nöjda. Men de som aldrig får en tid eller möts av automatiska telefonsvarare eller i bästa fall en stressad sköterska, som bara sagt vi har inga tider, hur har de upplevt vården? Ofta mycket negativt.

Den som väljer vårdcentral i framtiden kommer att bedöma helheten vilket givetvis gör att skall man överleva som vårdcentral får man försöka ändra synsätt och vara medvetna om att patientens val bygger på olika saker.

Alla patienter förstår inte att vissa vårdcentraler tycks ha öppet när de som jobbar där vill jobba och inte när patienterna önskar besöka dem. Att ha öppet enbart vardagar och stänga efter lunch på fredag är knappast ett sätt att få fler patienter.

Vårdval Halland saknar en sak som är viktigt. Valet borde bygga på listning hos en enskild läkare och inte som nu vårdcentral. Vi i folkpartiet var medvetna om detta men att som först i landet dra igång ett kundvalssystem som ingen provat var en stor sak i sig. Men vårt mål är att när systemet satt sig, det är ju bara lite över 6 månader gammalt, så skall lisningen ändras till läkare.

Läs min och Ulla Ertsborn artikel i Hallands Nyheter om detta.

Vem har sagt att ombildning till bostadsrätt skall vara ett klipp?

De på vänsterkanten som är emot ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter har försökt att få dessa att enbart framstå som ett ekonomiskt klipp. Därmed är det omoraliskt, tveksamt och absolut något som måste stoppas. Media har villigt hakat på.

För de allra flesta är köpet av en bostadsrätt, oavsett om de är en befintlig eller ombildad, ett långsiktigt engagemang. Man vill ha inflytande över sitt boende. Kunna förändra sin lägenhet efter eget tycke och smak och betala till sig själv.

På grund av att bostadsrättsföreningen inte har något vinstkrav och att man kan göra mycket tillsammans blir det billigare att förvalta. Ränteavdraget på eventuellt lån till insatsen gör också det förmånligare.

Allt detta tycks förvåna Dagens Nyheter som i dagens tidningen i en rubrik skriver:
”Ombildning av hyresrätt inte alltid ett klipp”.
God morgon och välkommen till verkligheten.

Visst kan man spekulera men gör det på egen risk. Har man ingen tanke på att långsiktigt bo i den ombildade fastigheten måste man fundera mycket noga. Någon garanti att priser stiger finns inte. Man kan bli fast i en lägenhet man inte vill ha.

Den som ser sitt boende långsiktigt har givetvis mindre risk.

Idag bor ca: 50 % av svenskarna i egen villa/radhus med äganderätt. Köpen av dessa går ofta snabbt. Hur många besiktigar noga? Har man eget ombud eller litar man på säljarens mäklare?

Risken att bilda bostadsrätt jämfört med att köpa egen villa är betydligt mindre. Man har egen konsult, teknisk besiktning görs och även kalkyler. Allt detta samlas i en ekonomisk plan.

Givetvis finns det risk ändå. Men som gäller allt man köper finns det möjlighet att minska risken genom att noga läsa på, ta reda fakta och fundera över sin egen situation. Och känns det inte bra så kan man avstå från att köpa och fortsätta hyra.