tisdag, juli 10, 2007

Socialdemokraterna är ett hot mot det kommunala självstyret

På ett seminarium i Almedalen idag lyfter socialdemokraterna tanken att avskaffa kommunal- och landstingsskatten.

En sådan åtgärd skulle givetvis kraftigt minska det kommunala självstyret.

Statlig finansiering av vård, skola och omsorg kan bygga på olika metoder t.ex. prestation, per invånare, schabloner, riktade statsbidrag eller generella statsbidrag.

Men oavsett hur man lägger upp det styr man indirekt över vad som utförs. Ett bra exempel är bostadspolitiken. Staten har genom olika former av bidrag styrt bostadspolitiken sedan 50 år tillbaka med skrämmande resultat som följd.

Att Pär Nuder funderar på att avskaffa den kommunala beskattningen är förmodligen främst att två skäl.

EU har tvingat socialdemokraterna att ge upp mycket av den socialdemokratiska politiken. Läs denna debattartikel i DN. Mycket bra. Det kommunala självstyret är en nagel i ögat då främst borgerliga kommuner kunnat utvecklas självständigt i en icke socialdemokratisk väg och varit framgångsrika. Att styra finansieringen genom olika former av statsbidrag innebär en mycket långtgående centralstyrning. Mer än vad jag tror många förstår och Pär Nuder vill medge.

Det andra skälet är givetvis att komma åt skattemedel.

Pär Nuder tar ett exempel att Sollefteå har 4.50 högre skatt än Örkelljunga. Skulle han vilja utjämna så är ju en förändring av skatteutjämningssystemet en bättre metod. Men Nuder vet att skillnad i skatteuttag i de allra flesta fall handlar om att de med hög skatt valt att lägga pengar på olika saker. Gärna stora kommunala anläggningar och de med lägre skatt har valt att vara försiktiga. En del av det kommunala självstyret.

Vi ett avskaffande av kommunalskatten är det ju de 4.50 som de i Örkelljunga slipper betala som Nuder vill åt. Mer pengar så han kan spendera mer.

Nu är detta bara tankar på ett seminarium. En försöksballong. Men uppenbart allvarligt menat.

Är socialdemokraterna på väg att bli ett parti där mer i Sverige skall centralstyras och inte få avgöras lokalt? Samma tankar hade den numera dödsförklarade Ansvarskommittén.

Varför måste vi likriktas? Är det inte olikheter som stimulerar och gör att idéer ges möjlighet att växa. Inte tror vi att alla stora tänkare bor i Stockholm?

1 kommentar:

Peter A sa...

Höjd inkomstskatt, är de inte kloka? Redan idag går 64% av vad min arbetsgivare betalar för mig i skatt. Det är inget annat än en förskönad form av slaveri!