torsdag, juli 08, 2010

Sossarna sänker sig själva

I måndags var jag publik i Almedalen under programmet Debatt. Ett av ämnena var om det finns en hatkampanj mot Mona Sahlin.

SSU ordföranden Jytte Guteland hävdade bestämt detta. Hon menade att Moderaterna låg bakom och tog råd av expredidenten George W Bush f.d medarbetare Karl Rove.

Hon påstod att detta stod på Karl Roves hemsida. Men tydligen är det lite dåligt med engelska kunskaperna hos Jytte Guteland och SSU. Jan Björklunds nya skola behövs mer än någonsin.

Så här står det på hans sida:

"Before Karl became known as “The Architect” of President Bush’s 2000 and 2004 campaigns, he was president of Karl Rove + Company, an Austin-based public affairs firm that worked for Republican candidates, non-partisan causes, and non-profit groups. His clients included over 75 Republican U.S. Senate, Congressional, and gubernatorial candidates in 24 states, as well as the Moderate Party of Sweden."

Alltså innan Karl Rove var arkitekten bakom Bush kampanjer var han rådgivare till en massa republikaner och Moderaterna. Alltså någon gång på 90-talet.

Jytte Guteland sköt sig perfekt i foten i sina försök att bevisa att man är utsatt för en smutskampanj.

Dessutom kan man fundera på hur klokt det är taktiskt att hela tiden gå omkring och skylla dåliga opinionssiffror för partiledaren och partiet på smutskastningskampanjer. Speciellt när man beskyller Alliansen för att använda ordet Toblerone.

Indirekt påminner man ju om Mona Sahlins alla affärer. Och man påminner själva väljarna om Sahlins knackiga väg fram till ledarskapet. Man sänker alltså sig själva.

Också Ann-Britt Grünewald försöker ta Mona Sahlin i försvar i dagens Aftonbladet som snarare stjälper än hjälper henne. "Därför tål inte S-männen Mona".

Kanske "smutskastningskampanjen" är intern?

Men även politiken sänker (S).

En mätning som Veritas presenterade idag visar att 67,4% av svenskarna vill behålla RUT avdraget. Synovate redovisar också idag att partiets satsning på höjda skatter och bidrag inte går hem. Även Mona Sahlin är ett sänke enligt Synovate.

Det vårdutspel som gjordes häromdagen handlade också mer reglering och mindre valfrihet. Helt i otakt med väljarna.

Fallet i opinionen har givetvis skakat Socialdemokraterna. Kompromisserna med (V) och (MP) har dessutom dragit partiet åt vänster och bort från storstadsväljarna som man måste ha för att vinna valet.

Även om jag gärna skulle skriva att Alliansen skickligt har vänt opinionen så är detta inte helt sant. Socialdemokraterna har själva genom ogenomtänkta utspel och påståenden själva bidragit till sitt opinionsras. Och högste ansvarig för detta är Mona Sahlin. Det är inte smutskastning att skriva så. Det är fakta.

GPSvd1

Andra som bloggat om (S) och bland annat vårduppgörelsen. Kristina Palmgren,Birgitta Rydberg,Christer Sörliden,Rasmus Jonlund,Hans Åberg,Den hälsosamme ekonomisten.

tisdag, juli 06, 2010

Äldregarantier handlar om respekt

Idag är det Folkpartiets dag i Almedalen.

Partiledaren Jan Björklund redovisade Folkpartiets tema för dagen. det handlar om äldreomsorg och en värdig ålderdom.

Tre punkter finns i Folkpartiets förslag.

För det första vill Folkpartiet införa en "Ut och gå-garanti". Den som bor på ett äldreboende ska ha rätt, om man själv vill, att få komma ut minst en gång varje dag.

För det andra vill Folkpartiet införa en "välja mat-garanti". Äldre ska ha rätt att välja mellan olika maträtter, precis som alla vi andra. Inte bara få en tallrik serverad med det som kommunen bestämt.

Dessutom vill Folkpartiet att den omvalda allians- regeringen under nästa mandat- period lagstiftar om en garanti för äldre som vill bo ihop hela livet.

Men detta vill väl alla? Nej, tyvärr. När det gäller garanti för äldre att få bo ihop är många kommuner ihop. Man skyller på att man inet har pengar, att det atr en plats från någon annan och att det skulle vara problem med hyreslagstiftningen.

Äldregarantier handlar om respekt för äldre människor. Att de skall få leva livet, hela livet.

Hur skall detta finansieras? Folkpartiet vill ge en särskild äldreomsorgsmiljard.
Uppfyller man garantierna får man del av miljarden.

De kommuner som inte har lust att uppfylla detta får inga pengar. och förhoppningsvis röstas de politiker som sitter i majoritet bort i nästa val.

Dn1234Svd1Svd2GPSydsv