tisdag, mars 23, 2010

Att byta åsikter på en vecka

Kungsbacka Nytt skriver i en artikel att KD-politikern Peter Wesley bytt parti. Han är missnöjd över en del sakfrågor och att han inte kommit högre på KD:s lista.

Och givetvis så går han till det lokala missnöjespartiet Kungsbackaborna. Det är väl dit man byter om man är missnöjd.

För mig är Kristdemokraterna och Kungsbackaborna två helt olika partier. KD tar ansvar i den lokala politiken. Kungsbackaborna står för överbud.

KD är för mig ett parti som när det gäller flyktingar visar medmänsklighet. Kungsbackaborna drar sig inte för att flörta med främlingsfientliga krafter. T.ex hade man en omröstning på sin hemsida om huruvida Kungsbacka skulle ta emot 50 flyktingar. En rejäl flirt med mörka krafter.

Tydligen har Peter Wesley gillat det han sett och hört från partiet Kungsbackaborna. Det är hans fria rätt. Men jag undrar hur man på en vecka kan byta åsikter sådär helt plötsligt?

Och vilken tillgång är han för sitt nya parti? Jag tror många väljare är skeptiska till den här sortens partibytare. Förmodligen handlar det helt om egna ambitioner och inte politiska sakfrågor. Och sådana politiker kan nog väljarna vara utan.

Dessutom kan jag inte minnas att han gjort något avtryck i den lokala politiken. Och så lär det väl förbli.

Akutsjukvården i Kungsbacka

Med anledning av en artikel i Kungsbacka Posten i lördags skrev jag denna insädnare som idag publiceras i tidningen.

Det behövs en utredning kring akutsjukvården

En majoritet beslöt förra mandatperioden att ta bort nattöppet på jouren i Kungsbacka. Folkpartiet var enda parti som röstade emot.

Nattöppet behövdes inte ansåg majoriteten eftersom Varbergs sjukhus låg så nära och hade nattöppen akut.

Sedan dess har det gjorts ytterligare försämringar. Barnakuten på Varberg är stängd nattetid och så även akut ortopedi. Patienter hänvisas till Halmstad.

För Kungsbackas invånare finns möjlighet att söka vård i Västra Götaland.

Resultatet av dessa förändringar kunde vi läsa om i KP 20/3 och hur det drabbade Matheo och hans familj.

Med ökad centralisering till Halmstad så handlar det inte längre bara om nattöppen närakut utan hur Kungsbackas invånare skall få tillgång till akutsjukvård dygnet runt.

Att hänvisa till Halmstad duger inte. Dessutom riskerar besparingar utebli om Kungsbackas invånare i större utsträckning söker vård i annat län.

Landstinget Halland (som 1/1 2011 byter namn till Region Halland) måste göra en samlad utredning hur invånarna i både Kungsbacka och Varberg skall kunna få akut vård. Fram tills sådan är klar så måste alla tankar på ytterligare centralisering stoppas.

Jag lovar att hårt driva denna fråga om jag får väljarnas stöd i höstens val till Regionfullmäktige.

Tommy Rydfeldt (FP)
Regionfullmäktigekandidat

måndag, mars 22, 2010

Inför fria busskort för ungdomar

Folkpartiet i Kungsbacka har idag haft presskonferens och presenterat det första vallöftet. Fria busskort för ungdomar.

Läs hela pressmeddelandet.

Inför fria busskort från årskurs 6 och samordna taxorna

Folkpartiet vill införa fria busskort för våra barn och ungdomar i Kungsbacka. Vi tycker att det är dags att både förbättra och förenkla för våra barn att resa kollektivt samt att på detta sätt värna om miljön.

Vi vill att våra unga tidigt ska lära sig att åka kollektivtrafik . Folkpartiet prioriterar denna fråga för att under mandatperioden kunna ge ungdomar till och med de år man fyller 19 gratis kollektivtrafik.

Folkpartiet anser också att det är dags att Västtrafik och Hallandstrafiken taxor snarast samordnas. Vi vill ersätta det gamla zonsystemet. Betalning efter reslängd är ett rättvisekrav, likaså att taxesystemet ska vara enkelt att förstå. Nya Region Halland kan spela en stor roll när det gäller ett nytt taxesystem.

Idag har vi ett rätt orättvisst och krångligt system för busskort till ungdomar. Det premierar de elever som väljer andra gymnasier än Kungsbackas. De gymnasieelever som väljer skola i Göteborg eller i regionen får ett regionbusskort. De elever som väljer Elof Lindälv, Aranäs eller t ex Ljud o Bildskolan får ett lokalt busskort inom Kungsbacka om de inte bor inom tätorten för då får de inget busskort alls. Det innebär också att skolan vid varje tillfälle, när man skall åka på studiebesök eller skall ha praktik utanför skolan måste administrera och ersätta för ett antal resor.

Förslaget:

• Från årskurs 6 får alla elever ett busskort som gäller i Kungsbacka
• Gymnasielever får ett kort som gäller i hela Göteborgsregionen
• Vi bedömer kostnaden till ca: 20 miljoner brutto
• Vi vill införa detta under mandatperioden och börjar med gymnasieeleverna.
• Nytt taxesystem och samordna taxorna mellan Västtrafik och Hallandstrafiken

Läs mer om förslaget på Ulrika Landergrens blogg.

GP