fredag, januari 08, 2016

Kan (S) försvinna som ledande politisk kraft?

Ute i världen har Socialdemokratiska partier förlorat rollen som ledande politisk kraft.Kommer Socialdemokraterna i Sverige att gå samma väg? Förlora den roll man haft som ledande politisk kraft i Sverige sedan 30-talet men som mer och mer har minskat?

Om en borgerlig ledarskribent hade spekulerat i detta hade det avfärdats som borgerliga önskedrömmar och dravel.
 
Rosen vissnar?
Men nu är det Katrin Marçal ledarskribent på Socialdemokratiska Aftonbladet som spekulerar om det svenska partiet skall gå samma väg som många andra Europeiska Socialdemokratiska partier.

Socialdemokraterna kan kollapsa också i Sverige skriver hon och refererar bland annat till grekiska PASOK (grekiska Socialdemokraterna) som i valet 1981 fick 48,1 % och höll sig kring 40% i många för att i första valet 2015 få 4,7%. 

I andra valet 2015 gick man in i ett samarbete med ett vänsterparti men fick bara 6,4%. Partiet är helt borta som ledande kraft i Grekland. 

Liknande resor har (S) i Norge och Danmark gjort. Även partiet i Österrike.och Tyskland. Finska Socialdemokraterna har alltid varit svaga och fick senast 16,5 %.  Senast var det Socialdemokratiska Labour som i förra årets val bara fick ett mandat i Skottland.

Lite statistik:

Labour i Skottland valet 1997 45,6 % ----valet 2015 24,3%
Arbeiderpartiet Norge valet 1957 48,3%----valet 2013 30,8%
Socialdemokraterna Danmark 1960 42,1%----valet 2015 26,3%
Socialdemokraterna Tyskland 1972 45,8%----valet 2013 25,7%
Socialdemokraterna Österrike 1979 51%----valet 2013 26,82%

Svenska socialdemokraterna verkade länge immuna emot vad som hände deras systerpartier i Europa. Man höll sig kring 45%. Visserligen fick man 1991 37,7% men detta sågs som olycksfall i arbetet och redan 1994 var partiet tillbaka på 45,3%. Men det var senaste (sista?) gången över 40%.

De senaste valen ligger strax över 30% men med opinionssiffror kring 25%.

Katrin Marçal använder uttrycket Pasokifiering som betyder helt enkelt snabb, plötslig och till synes fullständig kollaps av tidigare helt ­dominerande socialdemokratiskt parti. T.ex PASOK i Grekland och senast Labour i Skottland men stämmer inte minst på de tyska socialdemokraterna som från att ha varit utmanare om regeringsmakten nu ser att deras enda chans att regera är som mindre parti i en koalition.

Socialdemokraterna vill ju ha bort blockpolitiken i Sverige. Givetvis för att de tror att då skulle alltid regeringar ledas av dem och man kunde välja koalitionspartners. Men en uppluckrad blockpolitik kan ju faktiskt innebära att man kommer ingå i en regering som det mindre partiet, en regering som leds av en borgerlig statsminister.

Läs Katrin Marçals artikel. Mycket läsvärd. Tryck här.

torsdag, januari 07, 2016

Jag har fått tag i ljudbanden från regeringssammanträdet då ID kontroller med mera beslutades

Stefan Löfven: Ja välkomna då till detta regeringssammanträde. Jag vill bara säga att vi måste ha ordning och reda i flyktingpolitiken. Det är inte OK det som sker nu. Anders har du några förslag?

Anders Ygeman: Mitt första förslag är att alla svenskar skall krävas bära ID kort eller pass och kan stannas när som helst för koll. Inreinre kontroll kallar vi det.

Stefan Löfven: Är detta så klokt vad säger du Åsa?

Åsa Romson: Jag tänker på mina, snyft, miljöpartistiska kommunalråd...

Stefan Löfven: Ja de behöver verkligen kollas...hehe. Gustav vad säger du?


Gustav Fridolin: Människor i Sverige ställer upp för varandra, och när vi kan ställer vi upp för världen. Vi gör det när det är lätt, den här hösten har visat att vi gör det också när det blåser kallt.

Stefan Löfven: Va? Ok kanske inte så bra förslag nästa.

Anders Ygeman: Vi skall kunna stänga Öresundsbron.

Stefan Löfven: Låter inte så dumt. Åsa?

Åsa Romson: Det är ett beslut som jag inte vill fatta men är tvungen till. Jag tänker på...

Stefan Löfven:...dina miljöpartiska kommunalråd, ja jag vet. Gustav?

Gustav Fridolin:  I en tid då vi alltför ofta tvingas göra det minst dåliga är det viktigt att visa när vi gör det bästa. 

Stefan Löfven: Då är vi överens om att kunna stänga bron är Ok. Fast vi får fråga lagrådet. Anders?

Anders Ygeman: Snark....

Stefan Löfven: ANDERS!!!!!!

Anders Ygeman: Ursäkta. Mina PR konsulter har sagt att det är bra för min image att alltid se trött ut så jag sover bara två timmar per natt. Nästa förslag är ID kontroller och transportörsansvar.

Stefan Löfven: Tycker jag är lätt att säg ja till. Det är inte OK att man tar ombord människor på bussar och tåg som inte har ID kort, inte ens månadskort. Åsa?

Åsa Romson: Jag vill inte fatta detta beslut men är inte emot det för då får vi ju lämna regeringen.

Stefan Löfven: Just det. Ordning och reda även i regeringen. Ja sista frågan är ålderstester på ensamkommande barn.

Gustav Fridolin: Jag är tveksam då några gjorde en sådan test på mig och bland annat sett hur jag pratade med Sveriges lärare på You tube och kom fram till max 16 år, plus minus ett år. Men jag är för därför vi vet att det finns inga alternativ till att möta stora utmaningar än att möta dem tillsammans. Allt det stora, börjar i det lilla.

Stefan Löfven: Bra då är vi överens. Vem ringer Jimmie?