onsdag, juli 25, 2007

Lägg ner cykelsporten

Jaha, ytterligare ett dopingfall i cykel. Vad förvånad jag blev. Finns det några ”rena” cyklister i toppen? Och det kan ju knappast fortgå utan att stall, organisatörer av lopp och förbund mer eller mindre känner till det eller väljer att titta åt annat håll.

Det finns bara en slutsats: Lägg ner cykelsporten. Och vill de inte frivilligt göra det såuteslut dem ur OS. Sluta sända cykel i TV och sluta rapportera i radio och tidningar.

Då dör sporten av sig själv. Åtminstone den professionella. Utan OS och mediarapportering så finns det inga sponsorer eller TV intäkter.

Uppdatering 25/7

Senaste namnet är Moreni. Senaste men knappast sista dopade. Varför bryr sig någon om på detta spektakel?

Uppdatering 26/7

Nu har Michael Rasmussen, ledaren av touren, skickats hem av sitt stall. Praktskandal men bra att sponsorerna tydligen börjar reagera. Är det fortfarande någon som bryr sig om Tour de Doping?

11 kommentarer:

Ch1mpy sa...

Bland det dummaste jag läst. Detta om något visar ju att kontrollerna fungerar inom cyklingen till skillnad från övriga idrotter. Bara svenska journalister och bloggare som totalt verkar sakna insikt i idrotten kan ju på fullt allvar hävda att när fuskare avslöjas så är det 1. Dåligt 2. Viktigare än själva tävlingen.§

TOMMY RYDFELDT sa...

Du måste nog inte läsa mycket. Eller ha svårt att förstå. Kanske cyklist som tar piller själv?

De flesta toppåkare är misstänkta för dopning eller har åkt dit. Broiler på en cykel? Nej tack.

Varför skall TV och sponsorer betala för detta?

Anonym sa...

Lyckligtvis är sponsorer, tv-bolag och tidningar komersiella företag och fullt kapabla att själva bestämma huruvida de ska fortsätta sponsra och bevaka. Politik och idrott hör inte ihop.

TOMMY RYDFELDT sa...

Ja och du tror de kommer sponsra och bevaka? Jag tror det gått för långt. Att skicka hem den ledande cyklisten, Rasmussen,, har det hänt liknande i någon idrott?

Skall cykel överleva så får man börja om från början.

Vi lär inte sett sista skandalen i årets Tour.

oLoF59 sa...

Intelligent och kul kille du som säger ”kanske cyklist som tar piller själv”.
Vad tar du då? Du är väl knappast någon cykelvän så varför bryr du dig om att lägga in det på din blogg. Varför inte lägga ner lite energi på varför fotbollsspelare äter smärtstillande medel som karameller och dör här och där. Varför inte man får göra dopingkontroller på helyllekillarna i NHL o.s.v.

Anonym sa...

Tiden får utvisa vilka som fortsätter sponsra och bevaka. Proffessionell idrott är business och närmast att betrakta som en del av underhållningsbranchen. Så i vilken mån sponsring och bevakning fortsätter beror i slutändan på hur stort intresset är från publiken. Min poäng är att det inte är politiker eller proffstyckare som avgör frågan.

Anonym sa...

Doping problemet förekommer inte bara i cykel, se bara på de två Grekiska friidrottarna som blev avstängda på OS på hemma plan, längskidorna där ett helt landslag (nästan) torskade, jag syftar på Finland, exemplen är otaliga.
Jag gillar cykel och tycker att det är tråkigt att det förkommer.
Att dra alla cyklister & hela cykelsporten över en kam är att gå för långt anser jag.
Näe fram för en ren cykelsport där vi som gillar det kan njuta tillsammans med Adamsson & Vacchi.

Anonym sa...

Vilka sporter skall få vara kvar? De som hittar dopning-fallen (cykel) eller de som struntar i det (fotboll, tennis, hockey, amerikansk fotboll, skidåkning, Friidrott)?

Anonym sa...

Ja, det har hänt i ett antal andra
idrotter vid ett antal olika tillfällen.

Två snabba exempel:

Johan Muhlegg, längdskidåkning

Ben Johnson, friidrott

sepp sa...

Håller i stor utsträckning med dig Tommy, dock inte helt. Bra att vissa TV-stationer (såsom tyska ARD & ZDF) har slutat direktrapportera, vilket ledde till sponsoravhopp osv.

Till skillnad fran dig så tror (och hoppas) jag dock att detta inte leder till cykelsportens död, utan hoppas att det är enda sättet att rädda den. Mindre TV&pengar = mindre prestige = mindre tryck på cyklisterna = mindre dopning.

Jag älskar att se på Tour de France men jag är beredd att boykottera det om det gynnar cykelsporten i längden

TOMMY RYDFELDT sa...

Att andra idrottare i andra sporter har dåligt omdöme och dopar sig är knappast en ursäkt eller försvar för cykelsporten. Inte heller att NHL har dåligt omdöme att inte testa eller att fotbollsspelare knaprar Voltaren som godis.

Omfattningen av dopade cyklister eller misstänka saknar motstycke. Det finns knappast en världsstjärna eller f.d som inte har dopat sig eller det finns rykten om.

Riis, Landis, Armstron och Ullrich för att nämna några.

Jo jag kan cykel och var en gång rätt intresserad. Har faktiskt varit på NM i cykel i Finland och givetvis på NM i Kungsbacka.

Så lite vet jag vad jag pratar om.

Beslutet hur det skall gå för cykelsporten är i grunden deras eget. Tar man fel beslut eller inga alls kommer nog TV och sponsorer ta det åt dem genom att dra sig ur.