torsdag, juli 26, 2007

Kristen, kort, krediter och kommuner


Idag finns en intressant artikel i Dagens Nyheter om hur religionen, och då den kristna, betyder mer och mer i det amerikanska presidentvalet. Även demokraterna försöker fånga de kristnas röster. Annars har ju det varit en republikansk specialitet.

Men är det ärligt? Jag hoppas det för jag har full respekt för någon med djup kristen tro som redovisar detta. Men jag har lite förtroende för politiker som plötsligt kampanjar under kristet bekvämlighetsflagg.

Tydligen kan man i de flesta banker inte få bara vanligt bankomatkort. Man måste ha bankkort med möjlighet att köpa i affärer, och ett sådant kort kostar pengar. Har dock svårt att bli upprörd. Att få bort så mycket kontanter som möjligt från butiker är ju inte fel. Vinsten som bankerna gör på detta kan man väl ge tillbaka till kunderna genom rimliga avgifter på korten.

Och så det där med krediter igen. SIBA och Onoff tjänade ju mer pengar på krediter och försäkringar än på sina varor. Och vi lånar en hel del. Sedan januari 2004 har hushållens konsumtionskrediter och så kallade blancolån, lån utan säkerhet, från finansbolag näst intill fördubblats, från tio till tjugo miljarder kronor. Förstår att många vill vara med på den marknaden.

Enligt Dagens Nyheter så struntar två av tre kommuner i Västra Götaland i risken för översvämningar när de bygger nya bostäder. Det ropas efter centrala regler.

Planeringen av bostäder från idé till inflyttning är ofta kring 4 år. Så många bostäder som blir färdiga nu har säkert planerats under andra förutsättningar. Men det är lite svårt att förstå Mariestad som planerar bostäder för 800 personer på en pir i hamnen. Är inte det att utmana ödet?

Förhoppningsvis lär sig kommuner i riskzonen att planera bättre i framtiden. Vi har ju knappast ont om mark i detta land så att alla bostäder måste bygga i närheten av sjöar, åar eller havet.

Inga kommentarer: