onsdag, juli 25, 2007

Ondödiga försäkringar, kredit eller ocker?

Idag rapporterar Dagens Nyheter att SIBA och Onoff inte tjänar de stora pengarna på att kränga elektronik utan på kreditkort och försäkringar. Sådana där försäkringar man undrar varför man skall ha. Det finns ju garantier och även skydd i lag. Många har ju också visst skydd i hemförsäkringen.

Kanske det är därför det är en god affär? Man slipper kanske betala ut så mycket?

Kanske borde lagen skärpas så att man i affären skall vara skyldig att redovisa för kunden om han verkligen behöver försäkringen. Jämföra med garantier av tillverkaren och enligt lag. Jämföra med kundens andra försäkringar. Jag gissar att många blir överförsäkrade.

Något för konsumentminister Nyamko Sabuni att fundera över.

DN rapporterar också att Marknadsdomstolen dömer företaget Mobillån till att betala 500 000 kronor i böter för att företaget i radio- och tevereklam inte informerat om den effektiva räntan på de lån de erbjuder. Så kallade sms-lån.

Bra och visar att lagen fungerar åtminstone på denna punkt. Enligt DN så visar en undersökning som Kronofogdemyndigheten lät göra av antalet betalningsförelägganden som de fått in via sms-lån att 40 procent av dem var 18-25-åringar. Och 60 procent av dem hade redan en obetald skuld hos Kronofogdemyndigheten.

Jag är inte för förbud på något sätt. Men lagen skall skydda mot ocker och utnyttjande. Att Mobillån blev fällda i marknadsdomstolen är bra. Men jag tycker man skall fundera på att om någon medvetet lånar ut till en person som redan är skuldsatt och finns i kronofogdens register, är inte det vårdslös utlåning? Borde inte sådan skuld skrivas av efter 24 månader?

Även detta är något för Nyamko Sabuni att fundera över.

Inga kommentarer: