lördag, juni 14, 2014

Positiva reaktioner på beslutet om palliativ vård i Falkenberg

Det är sällan beslut man är med och tar beslut inom Region Halland som möts av så positiva reaktioner. De som via e-post och telefonsamtal (ingen skickar tydligen vanliga brev längre) hört av sig till mig, kring Närsjukvårdsnämndens beslut om palliativa vården i Falkenberg, är positiva.

(Beslutet tryck här).

Tryck för större bild
Att den öppnar igen är verkligen efterlängtat. Flera är dock upprörda över Hallands läkarförenings representant som kallat beslutet för "värsta sortens valfläsk" och att det är "skattepengar som kastas i sjön".

En person som ringde var så upprörd att vederbörande ansåg att läkarföreningens representant skulle avskedas.

Jag delar inte läkarnas uppfattning men försvarar deras rätt att yttra sig. Yttrandefrihet och meddelarskydd är grundläggande i en demokrati.

Sedan får väl Hallands läkarförening själva diskutera om ordvalet var så lyckat och om det stärkt förtroendet för dem.Man kan ju vara emot något men uttrycka sig mer balanserat.

Även i dagens Kungsbacka Posten uppmärksammas beslutet. Tidningen finns inte på nätet så jag publicerar en faksimil ur tidningen från deras sida "Snacket går".onsdag, juni 11, 2014

Äldrevårdsmottagningen i Veddige invigd.

Idag invigdes den särskilda äldrevårdsmottagningen i Veddige. Eller som jag skulle vilja kalla det, äldrevårdcentral (ÄVC). Men det begreppet finns ännu inte i Region Halland.

För mig är begreppet ÄVC lika naturligt som BVC (Barnavårdscentral). En del av vårdcentralen. I detta fall specialiserade på äldres sjukdomar.

Jag "klippte till" för nya mottagningen
Äldrevårdsmottagningen är för personer + 75.

Den kommer bland annat innebära en avgränsad mottagning med eget väntrum, ett eget telefonnummer direkt till äldresjuksköterska.

Det finns ett särskilt äldreteam.

Patienten kan själva ringa till äldresjuksköterska för att boka en tid. Patienten kommer via distriktsläkaren för t.ex demensutredning eller en läkemedelsgenomgång.

Välbesökt invigning.
Jag tror en bra mottagning av äldre på vårdcentralerna kan minska kostnaderna för vården i övrigt. När någon + 75 hamnar på akuten för att vården inte varit tillgänglig är det ett misslyckande och kostar pengar samt skapar onödigt lidande.

Därför driver Folkpartiet i valrörelsen att vi skall ha fler äldrevårdsmottagningar,  som vi kallar Äldrevårdcentraler.

Det skall bli mycket roligt att följa Veddige vårdcentral och deras arbete med dessa frågor.