onsdag, september 17, 2014

Socialdemokraterna sprider falska rykten om samarbete med (C) och (FP)

Sverige kan komma att få den svagaste regeringen i modern tid med undantag av folkpartiregeringen som satt 1978-79.

Talmannen har därför lagt in en fråga om en tänkt S+MP regering har stöd i riksdagen för sin budget.

För detta får han kritik från en statsvetare och givetvis Jonas Sjöstedt (V).

Men det är en ganska naturlig fråga. Därför om alliansen och (SD) röstar emot Stefan Löfven som statsminister faller talmannens förslag. Åtminstone (M) öppnar för att rösta emot om man inte vet att S+MP har stöd för sin budget.

Socialdemokraterna sprider nu rykten om att (C) och (FP) skall kunna göra upp med regeringen i en rad frågor. Senast LO ordföranden i Expressen.

Det finns givetvis ingen sanning i detta. Skulle dessa partier ställa upp på att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga? Höja krogmomsen som slår ut många ungdomsjobb? Försämra ROT och RUT? Skära ner i försvaret som (MP) vill. Stänga två kärnkraftsverk som också (MP) vill. Införa flygskatt som gör en semesterresa för en familj 2000 kr dyrare? Höja bensinskatten kraftigt osv.

Någon socialdemokrat säger säkert att Miljöpartiet får inte genom höjd bensinskatt, ny flygskatt, att stänga kärnkraftverk och rusta ner försvaret. Men skall (MP) sitta i regering och bara driva socialdemokratisk politik och inte få igenom något?

Givetvis kan säkert Folkpartiet och alliansen samarbeta om samma frågor alliansen har gjort med socialdemokraterna. Försvaret, pensionerna och den typen av frågor. Men det ändrar inte att en S+MP regering får svårt att få igenom sina frågor.

Finns ju ingen anledning för något alliansparti att stödja en S+MP regering att riva upp beslut alliansen fått igenom. Både Annie Lööf och Jan Björklund har ju varit tydliga på den punkten. Annie Lööf upprepade detta efter att ha varit hos talmannen.

Så till talmannen. Han lär inte få något svar om budgeten och om den har något stöd i riksdagen. Och jag tror alliansen i slutändan lägger ner sina röster när statsminister skall väljas. Att i detta läge försvåra regeringsbildning och lägga Löfvens öde i SD:s händer vill man nog inte göra.

Vem blir då talman? Mitt tips är Per Westerberg. Menar Stefan Löfven något med utsträckt hand så tar han inte strid om posten som talman som han ändå riskerar att förlora.tisdag, september 16, 2014

S+MP regeringen kommer bli den svagaste sedan Folkpartiregeringen.

Ola Ullstens regering 1978-79 är den parlamentariskt mest svaga regeringen Sverige haft i modern tid. Endast 39 ledamöter stod bakom den.

Rätt framgångsrik i början men när Folkpartiets opinionssiffror ökade så stoppades många förslag i riksdagen.

Sverige har haft minoritetsregeringar förut. Men de har hela tiden haft andrahandsmajoritet eller kunnat lita på ett mer eller mindre organiserat stöd med annat parti.

Nu kommer sex av riksdagens åtta partier att vara i opposition.

En S+MP regering kan t.ex inte bara göra upp med Vänsterpartiet om alliansen och SD är emot ett förslag. Det räcker heller inte med bara FP eller C om man väljer att dumpa V i förhandlingar om något utan både FP och C eller direkt med M.

Risken är också stor att riksdagens utskott tar egna initiativ och begär lagförslag från den nya regeringen som de egentligen inte vill lägga.

Socialdemokraterna tog en risk förra året och rykte loss förslag i budgeten och röstade igenom tillsammans med SD.

Givetvis kommer alliansen försöka göra samma sak nu.

Frågan är inte om regeringen Löfven klarar sig igenom mandatperioden utan när den faller och om det då blir nyval?


måndag, september 15, 2014

Tankar om regionvalet i Halland

Folkpartiet tappade 1,5% i regionvalet i Halland. Känns lite bittert då vi gjorde en bra valrörelse men givetvis drabbas vi av nedgången nationellt.

Folkpartiet får i Halland i regionvalet 6,5%.

I Kungsbacka kommun klarar vi 10,1 % vilket är bra.

Vi backar inte heller i alla distrikt i Kungsbacka.

I Gottskär (Onsala ) ökar vi från 11,9 till 12,5%.

I Kullavik centrum ökar vi från 15,3 till 15,6%.

I Kyvik från 17,7 till 19.0%.

I Särö från 11,5 till 11,6%.

Fjärås Norra från 5,6 till 5,7%.

Att öka i dessa valdistrikt är bra.

Tyvärr tappar vi ett mandat i Halmstad och får fem mandat i fullmäktige istället för sex. Men Kungsbacka behåller sina två mandat.

Generellt tycks man uppskatta vår sjukvårdspolitik i Kungsbacka, Tyvärr läser många inga tidningar eller hänger med och röstar samma i regionvalet som i riksdagsvalet men att vi gör ett bra regionval är ett  gott betyg.

8,2% röstade på Folkpartiet i riksdagsvalet i Kungsbacka och alltså 10,1% i regionvalet. Kan man få ett bättre betyg? Nästan 2% fler röster till regionen.

Dags att renovera Folkpartiets politik

Folkpartiet led i valet 2014 ett stort nederlag. Inte konstigt. Valrörelsen var rörig och det vi alla lärde oss på konferenser under våren ställdes upp och ner.

Det finns tre valfrågor som skapade problem i valet.

1.      När vi gick på olika valutbildningar nämndes aldrig feminism. Men när Feministisk Initiativ fick ett mandat i valet till EU parlamentet fick partiledningen panik. Partiledaren ägnade halva sina tal åt denna fråga, valarbetarna var inte förberedda och väljarna var måttligt intresserade.

2.     Skolan var vår paradfråga. Efter åtta år som ansvariga, varför behövs mer reformer för att lösa problemen? Valarbetarna stod svarslösa och vi tappade initiativet i opinionen. Plötsligt var socialdemokraternas skolpolitik den som väljarna stycket var bäst.

3.     Frågor kring flyktingar och integration. Fokus var att allt Sverigedemokraterna sa var fel och allt vi sa var rätt. Men när man pratade med väljare var de inga rasister. De ställde frågor som varför är Sverige ett av få länder som ger syrier permanent uppehållstillstånd och inte bara tillfälligt? Eller varför har en person som fått asyl rätt att ta hit sin familj på svenska statens bekostnad? Eller varför kan en person som fått asyl och svensk medborgarskap åka tillbaka till dit man flydde från och träffa släktingar? På alla tre frågor hade vi säkert bra svar, eller hade vi?

Fick vi panik när Feministisk Initiativ kom in EU parlamentet? Blev skolan en börda istället för en framgångsfråga? Och blev vi så rädda att våga ifrågasätta flykting- och asylpolitiken att vi överlät den till rasistiska stollar?

Folkpartiet havererade i valet och då tillsätter man en haverikommission

Jag är bara rädd för att partistyrelsen låter t.ex Erik Ullenhag eller Nina Larsson att leda den. Med några riksdagsledamöter och särskilt utvalda kommun- och landstingsledamöter som givetvis kommer komma fram till att partiledningen gjorde allt rätt.

Efter detta nederlag behöver partiet vända på alla stenar. Ifrågasätta väldigt mycket i partiet och göra det redo för nästa valrörelse som kan komma tidigare än vad vi tror.

Vågar vi detta?