onsdag, september 17, 2014

Socialdemokraterna sprider falska rykten om samarbete med (C) och (FP)

Sverige kan komma att få den svagaste regeringen i modern tid med undantag av folkpartiregeringen som satt 1978-79.

Talmannen har därför lagt in en fråga om en tänkt S+MP regering har stöd i riksdagen för sin budget.

För detta får han kritik från en statsvetare och givetvis Jonas Sjöstedt (V).

Men det är en ganska naturlig fråga. Därför om alliansen och (SD) röstar emot Stefan Löfven som statsminister faller talmannens förslag. Åtminstone (M) öppnar för att rösta emot om man inte vet att S+MP har stöd för sin budget.

Socialdemokraterna sprider nu rykten om att (C) och (FP) skall kunna göra upp med regeringen i en rad frågor. Senast LO ordföranden i Expressen.

Det finns givetvis ingen sanning i detta. Skulle dessa partier ställa upp på att fördubbla arbetsgivaravgiften för unga? Höja krogmomsen som slår ut många ungdomsjobb? Försämra ROT och RUT? Skära ner i försvaret som (MP) vill. Stänga två kärnkraftsverk som också (MP) vill. Införa flygskatt som gör en semesterresa för en familj 2000 kr dyrare? Höja bensinskatten kraftigt osv.

Någon socialdemokrat säger säkert att Miljöpartiet får inte genom höjd bensinskatt, ny flygskatt, att stänga kärnkraftverk och rusta ner försvaret. Men skall (MP) sitta i regering och bara driva socialdemokratisk politik och inte få igenom något?

Givetvis kan säkert Folkpartiet och alliansen samarbeta om samma frågor alliansen har gjort med socialdemokraterna. Försvaret, pensionerna och den typen av frågor. Men det ändrar inte att en S+MP regering får svårt att få igenom sina frågor.

Finns ju ingen anledning för något alliansparti att stödja en S+MP regering att riva upp beslut alliansen fått igenom. Både Annie Lööf och Jan Björklund har ju varit tydliga på den punkten. Annie Lööf upprepade detta efter att ha varit hos talmannen.

Så till talmannen. Han lär inte få något svar om budgeten och om den har något stöd i riksdagen. Och jag tror alliansen i slutändan lägger ner sina röster när statsminister skall väljas. Att i detta läge försvåra regeringsbildning och lägga Löfvens öde i SD:s händer vill man nog inte göra.

Vem blir då talman? Mitt tips är Per Westerberg. Menar Stefan Löfven något med utsträckt hand så tar han inte strid om posten som talman som han ändå riskerar att förlora.Inga kommentarer: