söndag, september 21, 2014

Varför skall C+FP rädda S och MP?

Det höjs nu röster från näringslivet och diverse debattörer att Folkpartiet och Centerpartiet skall se till att Stefan Löfven kan bilda en handlingskraftig regering.

Det är ju oerhört tydligt att den S+MP regering som säkert kommer till kommer bli oerhört svag. Men så blir det när man innan valet inte vill lämna besked och efter valet dumpar en av sina kompisar. (Läs Vänsterpartiet).

Hade Stefan Löfven gett besked innan valet att Vänsterpartiet inte fick vara med hade valresultatet sett annorlunda ut.
Kapten Löfven
Är det Folkpartiet och Centerpartiets uppgift att lösa Löfvens problem? Knappast.

Varför skall Fp+C gå med på att man rustar ner försvaret, höjer krogmomsen, kraftigt höjer sociala avgifter för unga, inför meningslösa traineejobb, kraftigt höjer bensinskatten, ta två kärnkraftverk ur drift, införa flygskatt som gör en semesterresa 2000 kr dyrare för en familj och inskränka RUT och ROT. Dessa är bara några av de S+MP förslag som ligger på bordet.

Allt för att "rädda" Sverige. Väljarna skulle straffa Folkpartiet och Centerpartiet hårt om man gjorde detta.

Att näringslivet vill ha med FP+C i någon slags uppgörelse är ju för att förhindra så mycket socialdemokratisk och miljöpartistisk politik som möjligt. Inget annat skäl.

Får vi nyval ganska snart?

Inte säkert. En S+MP regering kan välja att avstå från förslag man vet röstas ner. Man kan också acceptera att ändra förslag i riksdagen. Likaså acceptera att alliansen kommer plocka ut bitar ur budgeten och rösta ner dem.

Ett annat säkert sätt att slippa nederlag är att begrava kontroversiella förslag i utredningar.
Man visar att man arbetar med förslag som inte behöver läggas i riksdagen, ännu.

Om man skall se hur det gått i t.ex Danmark är det inte alltför djärvt att gissa att Socialdemokraterna kan vara nere på 23-24% nästa vår och Miljöpartiet balansera kring 4%.

Styrman Fridolin
Då försöker man undvika nyval till varje pris.

Största hotet för Stefan Löfven är nog att Miljöpartiet efter något år, precis som vänstergröna Socialistisk Folkeparti  i Danmark gjorde, konstaterar att man både har dåliga opinionssiffror och inte fått igenom något väsentligt och lämnar regeringen.

Skutan Sverige har en besvärlig seglats framöver men en oerfaren kapten vid rodret. Men också en spännande politisk resa.

Inga kommentarer: