onsdag, april 12, 2006

Socialdemokraterna i Kungsbacka är i kris.

Socialdemokraterna i Kungsbacka är ett parti i kris. Mandatperioden har inte varit speciellt framgångsrik.

Man började med att göra upp med moderaterna om platser i styrelser och nämnder och stöttade en moderat ordförande i kommunstyrelsen. Ungefär som att Göran Persson skulle stötta Fredrik Reinfeldt som statsminister efter valet 2006. Ni ser hur tokigt det låter.

Men man gjorde inte upp om politiken. Konstig uppgörelse mellan m + s. Valsamarbete och politiskt samarbeta hör väl ihop?

Sossarna har inte heller lyckats speciellt väl i sakfrågor. Man har inte drivit någon form av oppositionspolitik och inte setts speciellt mycket. Kanske är det svårt att opponera mot den moderat man själva stöttat?

Bostadspolitiken har (s) helt negligerat. Där har folkpartiet drivit på och fått beslut som kommer att öka byggandet i kommunen av olika sorters bostäder, även hyresrätter.

I vissa frågor har man hamnat helt snett. Nattöppet på närakuten är en sådan. Där man lovade nattöppen akut vid förra valet men svek väljarna. I några insändare har några sossar, Maud Lanne och Maj-Britt Rane Andersson försökt att försvara sveket, utan att lyckas speciellt väl. Språket i Maud Lannes insändare är tråkigt och inte värdigt en seriös politiker.

Jag och andra folkpartister kämpar för nattöppen akut med egna erfarenheter i bagaget. Vi har tyvärr själva tvingats att besökt den gamla akuten på natten. Vi tror på denna fråga . För mig är den avgörande för att jag överhuvudtaget ställde upp till landstinget. Det kallar Maud Lanne feg populism. Dålig stil Maud och säger en hel del om ett parti i kris.

Nu har också en fullmäktigeledamot från (s) Krister Svedhage hoppat över till kristdemokraterna. Efter att ha suttit i fullmäktige och i nämnder för (s) har han insett att det inte skulle fungera i fortsättningen med Göran Persson i Sverige, Maud Lanne i landstinget och Åke Eliasson i kommunen. Sverige, Halland och Kungsbacka behöver borgerlig politik och lösningar. Ett hårt betyg från någon som sett framför allt Åke och Maud på nära håll.

Apropå avhopp så hoppar fler moderater av till det nya moderatpartiet i Kungsbacka, Kungsbackaborna, som leds av f.d. kommunalrådet Roger Larsson. Minst en fullmäktigeledamot och ytterliggare andra som har politiska uppdrag. Min prognos på att man tar minst 3 moderat mandat kanske håller.

Vi ser ut att få en intressant lokal valrörelse.