lördag, december 22, 2007

Opinionsläget och om jag skall bli dansk?

Synovates sista opinionsmätning för året, som publiceras i DN, visar ungefär samma som tidigare mätning även om regeringen återhämtat 0,5 %.

Moderaterna har enligt mätningen tappat 4,4 % sedan valet. Att ha många statsråd är inte alltid bara positivt. Men får också stå till svars när något går snett.

Jag är säker på att alliansen återhämtar sig men det är inte alltid så att de som tvekar återkommer till det parti man lämnat. Dessa 4,4 % kan lika gärna hamna hos något annat alliansparti.

Jag gissar att vi rycker närmare en regeringsombildning. Senast hösten 2008, halvtid i mandatperioden, kommer en sådan. Nya ansikten, ändrade ansvarsområden i regeringen och en nystart.

En politiker som hör hemma i Dansk folkeparti, ett parti på högerkanten, Sören Krarup, funderar i en intervju över Danmarks gränser.

Han drömmer om ett Stor-Danmark där Skåne, Blekinge och Halland skulle föras till Danmark. Jag skulle alltså bli dansk. Den enda fördel jag ser är att jag då blev medlem i Danmarks största parti, Venstre.

Han inser dock att det inte realistiskt. Dock ser han det inte omöjligt att Sydslesvig, alltså den norra delen av den tyska delstaten Schleswig-Holstein, återförs till Danmark. Där finns idag dansktalande invånare.

Man kan ju skratta åt det men det finns argument i hans resonemang som hörs på allvar på Balkan idag. Och de fanns i Tyskland före andra världskriget. Att man går tillbaka hundratals år och anser att område som då förlorades skall återföras. Även om befolkningen idag är en helt annan och talar annat språk. Och vi vet vad den sortens resonemang lett till.

Uppdaterat 23/12 17:16

Det märks att det är nyhetstorka såhär dagen före julafton. Ett förvirrat uttalande av en dansk politiker blir artiklar i tidningarna och det bloggas ivrigt.

Helsingborgs dagblad har en rubrik, Skåne blir danskt? Med frågetecken som om det är på gång.

Enligt Aftonbladet vill fler än hälften av deras läsare låta Danmark ta över Skåne.

En typisk debatt när det inte finns något att skriva om. Lite småkul om det inte var så att Sören Krarup från Dansk Folkeparti menar vad hans säger.

Kanske skall Sverige kräva Finland tillbaka, Det var ju svenskt till 1809 Längre än Skåne någonsin varit danskt.Togs av Ryssland med odemokratiska metoder . Och varför inte kräva tillbaka de f.d. svenska städerna Tallinn och Riga.

Ni ser hur förvirrat Krarups förslag är.

Kanske hade Herr Krarup smakat lite för tidigt på julspriten innan intervjun gjordes.

PS! Bilden föreställer Rådhuset i Tallinn. En gång en del av Sverige. DS!

fredag, december 21, 2007

Jag är givmild och Reinfeldt syns

I Dagens Nyheter presenteras en mycket underlig opinionsundersökning. Enligt den så svarar nästan nio av tio svarande folkpartister att de köper julklappar för ett större värde än de får.

Miljöpartiets och vänsterpartiets sympatisörer uppger att de får dyrare julklappar än de ger.

Vem har kommit på att göra en sådan undersökning. Var det på DN:s julfest 04.30 på morgonen?

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren gör en analys med lite humor i och säger till DN:

”- På vänstersidan har du fortfarande en massa människor som är intresserade av alternativa julvarianter och som är kritiska till konsumismen. Dessutom gillar de ju bidragstagare och eftersom deras omgivning är mer givmild än de själva blir de bidragstagare, säger han.”

Alltså folkpartister är givmilda människor som vill göra andra glada. Miljöartister och vänsterpartister försöker prata om att vi är utshoppade, för att slippa köpa egna, men har inget emot att emot egna julklappar, om man får tro Stig-Björn, eller?

Varför inte opinionsundersökning till nästa år vilket partis anhängare som äter mest julskinka och tittar på Kalle Anka. Vi behöver ju desperat sådan information.

Och sedan syns statsminister Fredrik Reinfeldt mer i media. Jag har alltid trott att det var vad man sa och att det fanns lite substans som gällde. Inte bara antalet minuter i TV och antalet artiklar.

Är det något mål för Fredrik Reinfeldt att synas mer än vad Göran Persson gjorde? Jag tror inte det. Thorbjörn Fälldin anklagades för samma sak när han var statsminister. Han företrädare Olof Palmes syntes mer.

Den borgerliga statsminister som varit undantaget är väl Carl Bildt. Men Carl Bildt är ju Carl Bildt, behöver man säga mer?

Noterbart är att socialdemokraterna är i mediaskugga. Förmodligen medvetet för man har inget att säga och vill ha det så länge det går. Det bästa är ju om Sveriges väljare är okunniga om vad (s) vill göra. För när man får reda på det så kommer opinionssiffrorna sjunka som en sten. Kanske dags för media att gräva lite och göra kritisk granskning av det största oppositionspartiet?
-----------------------------------------------------------------------------------
Folkpartiet i Nacka och Fatima skriver om hur bra det är att ha en folkpartikompis.

torsdag, december 20, 2007

Begripligt beslut av Svennis

Sven-Göran Eriksson har beslutat att Englands U21 målvakt Joe Hart skall vara förstemålvakt i Manchester City och inte Andreas Isaksson

Ett begripligt beslut. Jag har sett de flesta av Citys matcher på TV och Isaksson imponerar inte.

När man är så lång som Andreas Isaksson (bilden) skall man dominera luftrummet i straffområdet. Det gör han inte. Och är direkt dålig med fötterna.
Till detta kommer att Isaksson varit skadebenägen. Magnus Hedman hade en teori om att Isaksson tränade för lite med vikter som ung och att kroppen är för vek. Därför skadas han ofta. Magnus borde ju veta vad han talar om.

Isaksson är nu 26 år och har inte blommat ut som man trodde han skulle göra.

Andreas Isakssons hopp, och Lars Lagerbäcks, måste ju vara att någon klubb vill köpa Isaksson. Frågan är hur intressant han är på marknaden? Han måste ju gå till en klubb där han är garanterad att bli förstemålvakt.

I vilket fall är bänken i Manchester ju ingen bra plats att förbereda sig för EM på.

City har ju bra uppbackning på målvaktssidan om Isaksson flyttar. Kasper Schmeichel som spelade säsongens första matcher är ett bra alternativ på reservbänken.

Vad är sossarnas alternativ? Masspensionering?

Jag har pga. att en partikamrat avled suttit i socialförsäkringsnämnd under några månader. Dessa nämnder upphör vid årsskiftet.

Socialförsäkringsnämnden beslutar bland annat om sjukersättning (det som ofta kallas förtidspension), vårdbidrag m.m.

Under dessa månader har jag fått en unik insyn hur utredningar ser ut, vilka öden och bakgrund de har som får sjukersättning.

Det jag kan konstatera är att sjukfallen inträffade i många fall för flera år sedan. Man kan ha gått fram och tillbaka på ersättningar i 5-6 år. Ibland något kortare.

Jag har också konstaterat att många pensioneras i onödan. Hade de fått hjälp mycket tidigare så hade det i flera fall gått att undvika pensionering. Men när vi fick ärendet så fanns det inte mycket annat att göra än att bevilja sjukersättning.

Brister i rehabilitering, uppföljning och flexibilitet skapar alltså ett utanförskap för många människor.

Det är detta regeringen vill åt.

En viktig punkt är att göra tidsgränserna i sjukförsäkringen tydligare. Det ska bli en rehabiliteringskedja med ”fasta hållpunkter”. Något som saknas idag.

Och jag tror faktiskt inte att pensionering är målet för speciellt många människor som blir sjuka utan de vill komma tillbaka i arbete.

Den socialdemokratiska linjen har ju alltid varit att pensionera så är man av med problemet.

Utan att bry sig om vilket utanförskap en person på 35 år som pensioneras hamnar i.

Regeringens förslag till åtgärder är väl värda att pröva. Det finns väl skönhetsfläckar. Jag tycker man borde ha kvar tidsbegränsad sjukersättning. Om man efter 18 månaders förlängd sjukpenning saknar arbetsförmåga helt eller delvis borde man inte få tillsvidare ersättning i t.ex. 35 årsåldern.

Jag förstår tanken att man ”glöms bort” under den tillfälliga tiden men då är det viktigt att sätta in rehabiliteringar och göra uppföljningar även under denna tid.

Jag vill också komma bort från att man har 25,50 eller 75 % sjukskrivning eller sjukersättning. Varför inte den procentsiffra man har arbetsförmåga för? T.ex. 45 %, 64 % 70 % osv.

Efter tre månaders sjukskrivning ska man enligt regeringens förslag kunna ta tjänstledigt från sitt gamla jobb för att söka ett nytt arbete, samtidigt som man får sjukpenning. Den som hittar ett nytt jobb kan efter sex månader få prova det arbetet, dock maximalt ett halvår.

Detta är oerhört positivt. För idag är det så att får någon en skada så att han/hon inte kan vara kvar på sitt arbete så prövar arbetsgivaren om det går att omplacera. Går inte det, företaget kanske bara har 4-5 anställda, uppstår ju arbetsbrist och personen sägs upp.

Är det bättre? Det är inte många som sagts upp i en sådan situation som någonsin återkommer i arbete.

Jag konstaterar att de som argumenterar emot förslagen är rätt okunniga. Man vet inte hur det ser ut i verkligheten. Vilka regler som gäller idag.

Man förstår inte att de som pensioneras idag är på grund av synder från den förra regeringen. Det kommer att ta flera år innan nuvarande regerings åtgärder får verkan och att vi i statistiken ser att färre slipper pensioneras.

De som är emot regeringens förslag,som socialdemokraten Tomas Eneroth och IF Metalls ordförande Stefan Löfven. Vad är era förslag?

Som det är idag? Då människor tvingas till pensionering därför att samhället inte ställer upp på dem?

Är det något som varit inhumant och sanslöst är det vad socialdemokraterna ägnat sig åt. Att pensionera bort problemen och sedan glömma dessa människor.

tisdag, december 18, 2007

Littorins missade tillfälle

Sven-Otto Littorin vill bara ändra lagen något med anledning av EG domstolens utslag. Han missar därmed chansen igen att ta upp en allmän diskussion med parterna om hur spelreglerna skall vara på arbetsmarknaden och hur arbetsrätten skall se ut.

Att de
tycker det är OK att blockera en salladsbar där ingen person är eller

vill bli medlem i facket är ganska förvånande.

Jag är övertygade om att även detta fall hade blivit fällt. Domstolen hade säkert ansett att stridsåtgärderna inte vara motiverade av att tvinga fram en anslutning till kollektivtal.

Varför vill vissa moderater vara bättre sossar än sossarna själva? Är det inte då bättre att de som är socialdemokrater röstar på orginalet än kopian "nya" moderaterna?

Det finns politiker som konstant missar tillfällen att agera när tillfällena dyker upp. Kanske Sven-Otto är en sådan politiker?

Läs mitt tidigare inlägg idag: "Låt Lavaldomen starta sansad diskussion".

Politisk härdsmälta av Jämtin

Sverige och världen drabbas mer och mer av klimatförändringar. Koldioxiden är den stora boven.

Vi behöver ha fler energikällor som inte släpper ut koldioxid.

Kärnkraften har vi i Sverige och den är koldioxidfri.

Det borde vara naturligt att använda den i sin livslängd och även öka effekten om det är möjligt. För min del vill jag ersätta reaktorer som blir för gamla med nya på samma plats. Och bygg gärna Ringhals 5 och 6.

Socialdemokraternas ledare Carin Jämtin i Stockholm (bilden)
gör i denna klimatdebatt ett fullständigt underligt och obegripligt utspel i Svenska Dagbladet.

Hennes lösning på miljöproblemen är att stänga fler kärnkraftsreaktorer. Blir det sossarnas nya miljöpolitik?

Gärna grön el i framtiden men först lite koldioxid?

Politisk härdsmälta av Carin Jämtin

Låt Lavaldomen starta sansad diskussion

EG domstolen skriver i domen i det så kallade Lavalmålet:

”Stridsåtgärderna måste vara grundade på tvingande hänsyn till allmänintresset. Domstolen anser att en blockad av byggarbetsplatser kan vara ett sätt att garantera utsända anställda deras arbets-och anställningsvillkor. Men stridsåtgärderna kan inte vara motiverade av att tvinga fram en anslutning till byggnadsavtalet.”

Slutsatsen är att byggnads blockad inte var motiverad och därmed olaglig. Nu skall Arbetsdomstolen ta upp frågan igen och lär då gå på Lavals linje. Vilket domstolen måste göra i liknande fall i fortsättningen.

Man kan antingen försöka kringgå domen och gräva ner sig i skyttegravar.

Låt istället denna dom bli start för en sansad diskussion hur man använder blockader. Hur rimligt det är att blockera arbetsplatser där ingen är eller vill bli medlem.

Ta inte bara upp just denna aspekt med utländska företag. Låt oss slippa fler blockader som den mot salladsbaren. Och gäller det i denna dom att stridsåtgärderna inte kan vara motiverade för att tvinga fram en anslutning till kollektivavtal måste det gälla även när man blockerar restauranger och liknande småföretag.

Blockaden mot salladsbaren bröt uppenbarligen på EG:s regler

I Sverige har vi tradition att arbetsmarknadens parter löser dessa frågor. Men nu finns det även lagstiftningsaspekter. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) (bilden) bör snarast ta initiativ till en omfattande diskussion mellan regering, opposition och arbetsmarknadens partner för att hitta nya sätt att möta framtiden på arbetsmarknaden.

Där vi slipper blockader som den mot Laval och salladsbaren i Göteborg.

DN1,DN2,DN3,DN4

måndag, december 17, 2007

En eloge till Kommunal

Det finns en fackföreningsordförande som heter Kenneth Carlsson. En man som gör det ena dummare uttalandet efter det andra. Han leder Brandmännens riksförbund (BRF). En oberoende fackförening ej med i LO.

Det är
helt ok för mig att man väljer att bilda fackförening. Denna förening har anor från 40-talet.

Men det är inte det jag reagerar på, det är stridsåtgärderna. Strejka gärna men gör det med sans och balans.

Denna Kenneth Carlsson (bilden) tror han kommit på något smart. Man skall vägra släcka kommunala byggnader. Stadshus och liknande byggnader skall få brinna ner.
Och låta slangar ligga kvar efter man släckt. Och då tar förrådet slut och man lär inte kunna släcka några bränder.

Jag trodde i min enfald att det fanns en stolthet hos brandmän att rädda liv och egendom. En yrkesstolthet. Hade jag så fel?

– BRF skadar all facklig verksamhet i Sverige genom sitt ansvarslösa varsel", skriver Håkan Petterson, andre vice ordförande i Kommunal i ett pressmeddelande.

Och jag håller helt med honom.

– Brandpersonal organiserad inom Kommunal kommer aldrig att sympatisera med BRF:s metoder. BRF agerar fullständigt oansvarigt och därför tar Kommunal avstånd från BRF:s varsel", skriver Owe Halvors, ordförande i Kommunals branschråd för räddningstjänsten.

Mycket bra skrivet.

Och det sista är en bra spark i baken på Kenneth Carlsson:

- Kommunals medlemmar i räddningstjänsten kommer att släcka bränder även om BRF vägrar utföra sitt uppdrag", skriver Owe Halvors.

Yrkesstoltheten finns uppenbart kvar inom kommunal.

Hjälper det med Stickans comeback?

ICA-Stig (bilden nedan) dyker upp igen. Nu skall köttfärsskandalen kommenteras och vi får väl se hur filmen ser ut.

Jag tror dock att det ICA skall vara mest rädda för inte är försäljningsminskning kring denna jul.

Man bävar säkert för nya avslöjanden om felaktig hantering av kött och andra färskvaror och att man varit medveten om detta i ledningen. Från Janne Josefsson eller andra journalister.

Finns det mer? Har ICA kontroll över allt som hänt?

Finns det saker som kan dyka upp och givetvis den stora frågan, har koncernchefen Kenneth Bengtsson rent mjöl i påsen sedan sin tid som ICA Maxi handlare?

Dyker Janne Josefsson upp med fler avslöjanden lär inte fler reklamfilmer hjälpa utan då måste nog huvuden rulla.

Annars lär allt återgå till det normala efter en tid. Men givetvis lär fler inom media testa ICA om ett år eller så.

Och de handlare som mot förmodan fortsätter att packa om köttfärs lär varje kväll leta efter gula, röda, gröna och blå prickar under förpackningen.

Det finns mer än Stockholm Uffe!

F.d. moderatledaren Ulf Adelsohn (bilden nedan) har fått för sig att Svenska Dagbladets debatt- och ledarsida ligger bakom regeringens sjunkande opinionssiffror. Han anser även att nyhetsbevakningen är vinklad.

Det är lika kul varje gång politiker från Stockholm, oavsett parti, tror att det som händer i Stockholm händer i Sverige.

Svenska Dagbladet har enligt Dagspress.se en upplaga på 193 500 på vardagar.

Tidningen läses av ca: 481 000 personer per dag.

Alla läser givetvis inte tidningen speciellt noga. Till detta kommer de som läser tidningen på nätet. Utanför Stockholm finns tidningen mycket glest. I Stockholm har Svd en hushållstäckning på 20,9%. Går vi till Uppsala är den 6 % och i Göteborg inte mätbart.

Sverige har över 9 miljoner invånare. Hur kan man då tro att Svenska Dagbladet har ett avgörande inflytande över opinionen i landet?

Ulf Adelsohns utspel är ungefär lika roligt som när en politiker från Stockholm får kritik för att partiet inte syns i media. Och slår indignerat ifrån sig och säger att:

- Vi har ju haft inne två debattartiklar på DN debatt?

Och vem läser dessa? Alla väljare i Trollhättan, Kiruna och Laholm?

söndag, december 16, 2007

Världsrekord i opinonstapp

Alliansregeringens siffror i dagens Sifo är väl inte de muntrades. Folkpartiet är det enda regeringsparti som håller sig kring valresultatet.

Men det är betydligt värre för Labour i Storbritannien och premiärminister Gordon Brown. Labour låg 11 % före de konservativa i september. I en opinionsmätning i dagens Sunday Times ligger man 13 % efter.

För Gordon Brown själv (bilden) en katastrof.
I augusti hade han ett nettoresultat på 48 % vad gäller det som eller har eller inte har förtroende för honom. Man gör en beräkning mellan de som tycker han gör ett bra jobb och det som tycker han gör ett dåligt jobb.

I dagens mätning får han minus 26 %. Ett fullständigt sammanbrott i förtroende.

Skälen är främst återkommande skandaler som lamslagit Brown och Labour. Och man vet inte hur man skall hantera detta. Labour ser ut som ett parti som regerat i sönder sig.

Dagens skandal handlar om säkerhetsministern Alan West som i en säkerhetskontroll uppgett att han har otrohetsaffärer. En älskarinna skall enligt Mail on Sunday vara Anni-Frid Lyngstad. Något hon dementerar. Även Labour i Scotland är i blåsväder igen för hur man använt det ekonomiska parlamentstöd man fått.

Konservativas ledare David Cameron går också idag i tidningen Observer ut och föreslår samarbete med Liberal democrats för att få bort Labour och Gordon Brown.

En svår fråga för Liberalerna. Ett sådant samarbete skulle kunna innebära regeringsmakten men också placera partiet i ett block.

På tisdag meddelas också om det blir Nick Clegg eller Chris Huhne som kommer leda libealerna framöver.

Det kommer att innebära, oavsett vem som vinner, att Liberal democrats ökar sin profil i debatten.

Uppdatering 17/12

PJ Anders Linder noterar i sin ledarblogg i Svd det jag skrev om igår. En nedgång för Labour som jag tro man aldrig sett någonstans i historien. Imorgon får vi veta vem som kommer leda Liberalerna. Kan bli oerhört kul att följa brittisk politik framöver.