söndag, december 16, 2007

Världsrekord i opinonstapp

Alliansregeringens siffror i dagens Sifo är väl inte de muntrades. Folkpartiet är det enda regeringsparti som håller sig kring valresultatet.

Men det är betydligt värre för Labour i Storbritannien och premiärminister Gordon Brown. Labour låg 11 % före de konservativa i september. I en opinionsmätning i dagens Sunday Times ligger man 13 % efter.

För Gordon Brown själv (bilden) en katastrof.
I augusti hade han ett nettoresultat på 48 % vad gäller det som eller har eller inte har förtroende för honom. Man gör en beräkning mellan de som tycker han gör ett bra jobb och det som tycker han gör ett dåligt jobb.

I dagens mätning får han minus 26 %. Ett fullständigt sammanbrott i förtroende.

Skälen är främst återkommande skandaler som lamslagit Brown och Labour. Och man vet inte hur man skall hantera detta. Labour ser ut som ett parti som regerat i sönder sig.

Dagens skandal handlar om säkerhetsministern Alan West som i en säkerhetskontroll uppgett att han har otrohetsaffärer. En älskarinna skall enligt Mail on Sunday vara Anni-Frid Lyngstad. Något hon dementerar. Även Labour i Scotland är i blåsväder igen för hur man använt det ekonomiska parlamentstöd man fått.

Konservativas ledare David Cameron går också idag i tidningen Observer ut och föreslår samarbete med Liberal democrats för att få bort Labour och Gordon Brown.

En svår fråga för Liberalerna. Ett sådant samarbete skulle kunna innebära regeringsmakten men också placera partiet i ett block.

På tisdag meddelas också om det blir Nick Clegg eller Chris Huhne som kommer leda libealerna framöver.

Det kommer att innebära, oavsett vem som vinner, att Liberal democrats ökar sin profil i debatten.

Uppdatering 17/12

PJ Anders Linder noterar i sin ledarblogg i Svd det jag skrev om igår. En nedgång för Labour som jag tro man aldrig sett någonstans i historien. Imorgon får vi veta vem som kommer leda Liberalerna. Kan bli oerhört kul att följa brittisk politik framöver.

Inga kommentarer: