fredag, augusti 05, 2011

Fler borde ta efter

I ett öppet brev på sin hemsida tar IFK Göteborgs spelare, styrelse och personal avstånd från de så kallade blåvittsupportrar som slåss i lagets namn. Senast inför matchen mot AIK då man slogs på Avenyn.

Man skriver bland annat:

"För IFK Göteborg är det glasklart:
Ingen av de fåtal som på något vis medverkade till oroligheterna dan före match, på gator och torg matchdagen eller utanför arenan i samband med vårt evenemang är att betrakta som anhängare till IFK Göteborg, ingen av de fåtal som väljer att skada vårt varumärke på ett så brutalt vis lever upp till de värderingar som vår förening har. "

Och avslutar:


IFK Göteborg behöver er inte.

Det är bra initiativ som fler klubbar borde ta efter.

Att vara supporter är kärlek till sporten och till sitt lag. Inte våld som kan förknippas med laget.

 GP
Expressen

torsdag, augusti 04, 2011

Campingstugor är inte bostadsrätter

Radio Halland  och Ekot rapporterar idag om att campingstugor säljs som bostadsrätter. Detta får med rätta kritik av länsstyrelser. Nu tar jag av mig politikerhatten lite då det tangerar det jag arbetar med när jag inte är fritidspoltiker.

Men i grunden är det en politisk fråga.

Jag har sett hur problem uppstår när bostadsrätt används i sådana här sammanhang. De som köper en stuga tror givetvis att man äger den och kan göra som man vill. Men i en bostadsrättsförening äger föreningen alla byggnader och har veto om den skall byggas om eller till. Och bygger man till så man får mer kvadratmeter skall ekonomisk plan göras om. Ägaren har bara nyttjanderätt.

Allt detta skapar konflikter.

Föreningen ansvarar också för yttre underhållet. Ingen målar eller så utan föreningens tillstånd.

Anledningen varför byggaren vill bilda bostadsrätt är att dessa är enklare att sälja. Bostadsrätt kan pantsättas men om man istället bildar ekonomisk förening och den som köper campingstugan äger sin stuga och arrenderar marken så är det svårare.

Det kan finnas anledning att man ser över bostadsrättslagstiftningen överhuvudtaget. Lagstiftningen är anpassad till att bostadsrätter skall vara permanenta bostäder även om det finns luckor i lagen. Detta skapar problemen.

Dessutom är ju länsstyrelsernas kritik att det skadar det rörliga friluftslivet värd att lyssna på.

Givetvis har Björklund rätt

Vice statsminister Jan Björklund (FP) säger i en intervju att den svenska insatsen bör förlängas. Han har givetvis rätt. En insats av denna typ måste givetvis fullföljas.

NATO har också behov av de svenska JAS planen. Däremot vill ingen ha den marina bordningstyrka som (S) tvingade med i uppgörelsen .

Och ingen hade frågat efter den utan behovet uppfanns på det socialdemokratiska riksdagskansliet som ett väg att komma ur den återvändsgränd som Håkan Juholt och Urban Ahlin hamnat i.

Förhoppningsvis kan en bred majoritet i riksdagen kunna förlänga insatsen ytterligare tre månader utan någon större debatt.

DN SVD DN2

Det är dags att SJ får ny ledning.

Facket på SJ tar nu konduktören i försvar. Man anser att hon gjorde rätt när hon slängde av en en 11  årig flicka.

Förklaringen från SEKO:s Lennart Jansson i Aftonbladet är rätt fantastisk:

"Hon har själv småbarn. Hon skulle aldrig ha avhyst flickan om hon trott att hon var 11 år gammal. Det är uppenbart att hon trott att hon varit äldre "

Så om flickan varit 14 år hade det varit OK eftersom konduktören har egna barn? Goddag yxskaft.

Svensk fackförening undrar över varför svenska arbetstagare flyr facket och förtroendet är dåligt. Med sådana som Lennart Jansson som företrädare kan man sluta undra. Hans uttalanden undergräver fackets trovärdighet.

SJ är inte heller utan skuld. Tycks vara ett företag som har oerhört svårt att ställa om sig från ett stelbent byråkratiskt monopol.

Vad har man egentligen för regler när någon åker utan biljett? Har personalen rätt utbildning och rätt information hur man skall agera? Skall man inte ha något form av rapportsystem eller dagbok när någon blir avvisad så att orsaken dokumenteras?

Det är lätt att förstå att SJ är företag i kris. Med sådan ledning och fack förstår man att dessa incidenter händer gång på gång.

Att tåg står stilla i timmar utan mat, vatten och fungerande toaletter ombord. Att tåg inte går på vintern. Inte på sommaren och sällan kommer i tid. Människor kastas av trots biljett. Och när alla dessa saker händer är det sällan SJ:s problem enligt dem. Bara politikerna som har lekstuga.

Jag tycker det i högsta graden är SJ:s ledning som har lekstuga med statens egendom och passagerarna. Det är dags att SJ får ny ledning.

DN Expressen GP Svd

onsdag, augusti 03, 2011

Ingeborg Oléni hamnar snett som vanligt

Ingeborg Oléni är f.d landstingspolitker i Halland. Hon åkte ur fullmäktige i valet 2010. Trots att hon skriver insändare varje vecka i alla tänkbara ämnen.

Förmodligen genomskådar läsarna/väljarna att insändarna inte är speciellt genomtänkta och heller inte baserade på fakta.

Ofta ger hon sig in debatten utan att förstå vad den handlar om. Påstår saker som inte stämmer och argumenterar mot dessa.

Nu har det hänt igen.

Det här skrev hon 1 augusti i Hallandsposten.

Och idag svarade jag

Här är mitt svar i sin helhet.

Hyrläkare kommer alltid att behövas

Svar till Ingeborg Oléni HP 1/8.

SPI Hallands ordförande Ingeborg Oléni har en fantastisk förmåga att hamna snett i den politiska debatten.

Denna gång ger hon sig på närsjukvården i Region Halland, vet givetvis hur även denna skall skötas, och som vanligt gör hon egna påhittade påståenden som hon sedan argumenterar emot.

Så länge vi beviljar semester, medarbetare blir sjuka, föräldraledighet beviljas och utbildning sker så kommer vikarier i form av hyrläkare behövas. Skall man ersätta dessa med egen anställd personal eller inhyrda läkare från bemanningsföretag?

Ingen har föreslagit att ordinarie läkare skall ingå i en läkarpool, däremot kan det finnas läkare som gillar att jobba som stafettläkare och kanske kunde vara anställda av Region Halland istället för att hyras in?

Ingeborg Oléni gillar att försöka prata ner den offentliga vården utan att ha statistik eller fakta bakom sig. I‑senaste patientenkäten ökade förtroendet för regionens vårdcentraler och minskade för de privata.

Det gör hennes sista förslag i insändaren så anmärkningsvärt. På allvar föreslår hon att man skall subventionera privata företag så att de skall öppna vårdcentraler och med subventioner konkurrera med regionens centraler.

Nu tar nog ingen förslaget på allvar, men om det genomfördes skulle det vara ett hot mot många av regionens centraler. Speciellt på mindre orter. Vi gillar konkurrens men det skall ske på lika villkor.

Uppenbarligen tycker inte SPI detta.

Tommy Rydfeldt (FP), ordförande
Driftnämnden närsjukvård
Region Halland

tisdag, augusti 02, 2011

Ytterligare dumt inlägg om SAAB

Lars Carlström, en slags talesman för ryske finansmannen Vladimir Antonov, påstår i en artikel i Svenska Dagbladet att svenska regeringen vill lägga ner SAAB.

Han lyckad dock aldrig förklara varför. Närmast kommer Carlström när han påstår att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg vill  avskaffa industrin. Det skall tydligen vara skälet.

Han påstår också "att Anders Borg har avtalat med EIB att aldrig godkänna Vladimir Antonov som delägare i Saab".

Denna talesman vet tydligen inte hur arbetet går till i en regering. Alla stora frågor avtalas mellan samtliga partier i den så kallade samordningen. Solokörning kan svenska statsråd ej köra då alla beslut tas kollektivt. Skillnad med t.ex Storbritannien där enskilda statsråd tar stora beslut själva.

Carlström tycker att ärendet skall KU anmälas. Varför? Skall KU göra egen kreditbedömning? Det finns ingen rätt att få låna pengar och få en borgen av de svenska skattebetalarna.

Antonov kan med egna pengar och lån på marknaden  när som helst köpa SAAB. Ingen eller inget hindrar honom. Men han vill köpa SAAB och få lån som svenska skattebetalarna skall garantera.

Och vill man ha det så får man tåla granskning och kreditbedömning.

måndag, augusti 01, 2011

Breivik skapar mångkulturellt samhälle?

Flera tidningar rapporterar idag att många norrmän har blivit mer positiva till ett mångkulturellt samhälle efter dåden i Norge. Det kommer fram i en opinionsmätning tidningen VG i Norge har gjort.

Kanske har Anders Behring Breivik fått fler att börja tänka på vilket samhälle man vill ha och börjat fundera över den retorik som framför allt Fremskrittspartiet använt i Norge. Och som vi känner igen från Dansk Folkeparti i Danmark och inte minst Sverigedemokraterna.

Knappast inte det syfte Breivik hade med sina dåd.

Man rapporterar också att bilbomben vägde 950 kg förutom i GP där den blivit 1000 kg.

Inrätta ett landsbygdsråd i Region Halland

Min partiovän Niclas Erlandsson, FP-ledamot i regionfullmäktige från Rydöbruk i Hylte kommun, har idag lämnat in en motion till fullmäktige där han föreslår att det inrättas ett landsbygdsråd i Region Halland.

Ett råd som består av politiker från regionen och företrädare för landsbygdens organisationer. Ett råd som gör att man sätter större fokus på landsbygdens frågor.

Vi har idag ett pensionärsråd och ett handikappråd i regionen  som särskilt lyfter fram frågor viktiga för pensionärer och funktionsnedsatta. Så varför inte ett landsbygdssråd?

I motionen pekar Niclas på fyra områden ett sådant råd kan få betydelse:

1. Verka för att landsbygdens frågor uppmärksammas i Region Hallands verksamhetsplanering.

2. Kunna upprätta och ange yttranden över ärenden som rör landsbygden och som remitteras till rådet. Det skulle kunna vara ett forum för kunskapsspridning om landsbygdsfrågor.

3. Etablera en god kontakt med nätverk, föreningar och företag verksamma på landsbygden.

4. Stödja och stimulera lokala initiativ och lokala utvecklingsinsatser.

Vi som bor i Kungsbacka kanske inte tänker på det men det finns områden i framför allt Fjärås och Löftadalen som är ren landsbygd med samma möjligheter och problem som landsbygd på andra håll i Halland och Sverige.

Här skriver Niclas själv om motionen på sin blogg.

söndag, juli 31, 2011

Sommarstiltje i politiken och tal i Marstrand.

Sällan så har vi en sådan stiltje i politiken. Inga utspel. Inga tal. Få debattartiklar. De flesta politiker har semester.

Och så blir det nog en vecka till.

Jan Björklund, vice statsminister och folkpartiledare, startar höstsäsongen nästa söndag.

Klockan 13.00 talar han på societetshuset i Marstrand. Missa inte det.

Läs mer om talet genom att trycka här.