lördag, oktober 13, 2007

Samordna samhällsservice

Folkpartiets motion till Landstinget Halland att man skulle utreda möjligheten att samarbeta med kommunerna i länet och Region Halland, när det gäller servicetjänster, bifölls av landstingsfullmäktige.

Och det är en fråga i tiden. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket pratar om gemensamma servicekontor. Staten vill spara 1500 tjänster genom servicesamordning i statliga myndigheter. Laholm och Hylte tittar på samarbete inom personaladministration.

Detta är bara början. Samordningen bara inom Landstinget Halland har sparat 100 miljoner sedan år 2000.

Idag har jag en insändare om detta i Hallands Nyheter.
Här är den i sin helhet.

Samordning sparar miljoner

När Landstinget Halland i slutet av 90-talet beslöt att samordna alla servicefunktioner i en förvaltning, Landstingsservice, var det ett ovanligt framsynt tänkande.

Man gav också direktiv om att efter att förvaltningen fått möjlighet att effektivisera verksamheten skulle den konkurrensutsättas och kunna jämföras med privata marknadens priser för dessa tjänster.

Idag har vi facit. Sedan år 2000 har kostnaderna för servicetjänster i landstinget minskat med 22 procent.

Förutom sänkta priser fördelar också styrelsen för Landstingsservice ut eventuellt överskott som bonus till kunderna.
Prissänkningarna och bonus har sedan år 2000 gett 100 miljoner tillbaka till vården i Halland.

Det var med denna bakgrund folkpartiet skrev en motion om att titta på samverkan och samordning av servicetjänster, inte bara inom landstinget, utan mellan landstinget, länets kommuner och Region Halland.

Till vår stora glädje blev motionen bifallen av landstingsfullmäktige.
Det finns mycket pengar att spara genom samverkan och samordning inom bland annat telefoni, kost, städ och fastighetsskötsel. Och de pengar som sparas kan förstärka allt från sjukvård till kulturen.

För att det inte bara skall bli vackra ord om samverkan kommer jag och folkpartiet med stor förväntan följa hur arbetet fortskrider och återkomma om vi inte ser tillräckligt med resultat.

Tommy Rydfeldt (fp)
Ledamot i styrelsen för Landstingsservice
Landstinget Halland

torsdag, oktober 11, 2007

Sossesvängning i jobbpolitiken?

Kanske håller socialdemokraterna på att svänga när det gäller jobbpolitiken. Det förslag som regeringen nu genomför att begränsa dagarna man kan stämpla i a-kassan som deltidsarbetare är ju ett förslag som socialdemokraterna ursprungligen drev men inte fick med samarbetspartierna på.

All forskning visar att det finns kopplingar mellan trygghetssystem och arbetslöshet. Tidigare studier i Sverige har ju också visat att där man satsat på att få ner sjukskrivningarna ökar a-kassan och arbetsmarknadsåtgärderna. Där man på allvar försökt få människor i arbete så ökar sjukskrivningarna.

En studie gjord i Finland visar också ett samband att när a-kassan höjdes så ökade arbetslösheten.

Slutsatsen är inte att människor är lata eller inte vill ha arbete. Men får man 450 dagar i a-kassa och blir uppsagd till 15 maj så är det säkert många som inte börjar söka på allvar förrän i mitten på augusti. Men har man bara 200 dagar i a-kassa så söker man alldeles säkert på allvar redan 16 maj.

Jag förespråkar absolut inte enbart 200 a-kassedagar men sambandet finns där och det gäller att hitta en balans där människor känner trygghet vid arbetslöshet men ändå söker arbete aktivt från första dagen och inte bara väntar in det där drömjobbet.

Allt detta vet socialdemokraterna och därför diskuterar man frågan ingående. Ingen tjänar på av att det finns ett trygghetssystem som ger högre arbetslöshet än vad som man skulle kunna ha.

Hade missat denna artikel i DN men fick tipset via Svenssons blogg. Men vi har givetvis olika åsikter i frågan.

Läs också Jonas Morian (s).

Nilsson, Lessing och Zlatan

Roland Nilsson är klar för Malmö FF som tränare. Jag trodde faktiskt att Roland skulle hamna i Blåvitt efter Gais men kan knappast klaga på Stefan Rehn och Jonas Olsson.

Kommer han lyckas? Ja om Roland får ha hand om laget själv och avgöra vilka som skall köpas in.

Annars kommer Hasse Borg snart med en dansk som ingen hört talas om som kostar 10 miljoner eller en brasilianare som spelar i norsk division 2. De håller sedan knappt allsvensk klass. För så har det ju varit i Malmö FF sedan Hasse Borg blev klubbdirektör.

Malmö var ju plantskolan för talanger. Man dammsög Skåne på duktiga fotbollspelare, utvecklade dem och blev på det sättet ett av Sveriges bästa lag. Man måste satsa på unga talanger igen.

Kul att Doris Lessing fick nobelpriset i litteratur. Känns dock ovanligt att det är någon man känner till och inte en okänd poet från Mongoliet.

Zlatan är inte en av världens 30 bästa fotbollspelare enligt FIFA. Och man har rätt. Zlatan är absolut en av de bästa svenska spelarna någonsin. Och han har de bästa åren framför sig. Men för att platsa på listan måste han ta nästa steg. Italienska ligan är idag nummer fyra i Europa efter Premier league, La Liga och Bundesliga.

Det krävs att han klart dominerar en hel säsong i Italien. Början har ju varit bra. Att han leder sitt Inter till ligatitel, vinner skytteligan och dominerar i Champions league. Då finns han med nästa år.

Han behöver också lyckas i landslaget. Hur många mål har Zlatan gjort i landslaget de senaste två åren?

Glöm inte att Zlatan ”bara” är 25 år. De flesta spelare är som bäst mellan 25 och 30.

Marknadshyror och Danielssons jobbkrav

Inom moderaterna har det blivit lite turbulens om att man föreslås säga nej till marknadshyror vid sin stämma.

Kanske är det motiveringen som gör detta. Att bruksvärdesystemet fungerar bra. Det gör det inte.

Problemet är att samma bostad har två värden. Ett som hyresrätt som är reglerat och ett som bostadsrätt som följer vad marknaden vill betala. Villor har ju också ett pris vad marknaden vill betala.

Konsekvensen blir att när en ägare av ett hyresrättshus vill sälja så betalar ett annat fastighetsbolag ett pris baserat på hyrorna som inte får höjas hur man vill och en bostadsrättsförening ett annat pris som är högre. Ofta minst 25 % eftersom de värderar lägenheterna efter marknadspris på bostadsrätter.

Men det är naivt att tro att man idag i Sverige skulle kunna gå över till marknadshyror. Sverige är ett av världens mest reglerade länder vad gäller hyresrätter. Här lyckades socialdemokraterna införa planekonomin och vi ser hur planekonomin inte fungerar.

Men att gå från planekonomi till marknadssekonomi är inte lätt. Konsekvensen skulle givetvis i vissa områden bli kraftigt höjda hyror.

För att gå över till marknadshyror måste vi också ha en fungerande hyresmarknad. I t.ex. Norge är ägarlägenheter en viktig form. Någon äger flera sådana och hyr ut dem. Sådant finns inte i Sverige.

När man tar steg mot en mer marknadsanpassad hyresmarknad måste bostadsmarknaden också vara i balans. Tillgång och efterfrågan måste vara någorlunda lika. Det är den inte idag.

Målet måste givetvis vara att nå en avreglerad hyresmarknad. Sverige är inte mer annorlunda än t.ex. Norge, Finland eller Belgien där varianter finns. Men det måste ske i små steg.

Bästa sättet som ett första steg är att parterna på bostadsmarkanden tillsammans med regeringen kommer överens om justeringar i bruksvärdesystemet så att läge och standard blir viktigare inslag i hyressättningen

Införande av ägarlägenheter men en friare hyressättning om de hyrs ut är ett annat steg.

Hoppas bara inte moderaterna hoppas, som antyds i Svenska Dagbladet, att om man inget gör så dör hyresrätten i vissa områden. Och att det är målet.

Lars Danielsson skapar rubriker idag igen. Nu har han tackat nej till ett arbete som ambassadör i Rom till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Danielsson tackar nej med motiveringen till att han inte sysslat med jordbruksfrågor.

Förmodligen tar inte Lars Danielsson vilken tjänst som helst. FN ambassadör var väl ett av de jobb han sökt.

Får han erbjudande om ambassadör i Spanien kommer han också säkert tacka nej. Han gillar ju inte monarkier och att Kungar har en roll, dock ceremoniell, som kan uppfattas politisk.

onsdag, oktober 10, 2007

Vänsterbråket, kärnkraft och Foppa Airways

Bråket mellan Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (v) fortsatte igår i TV8 i programmet Adaktusson.

Uppenbarligen gillar inte dessa herrar varandra och det verkar svårt att se hur de skulle kunna regera ihop.

Detta bråk och Lars Ohlys svar till Peter Eriksson är ju bingo för alliansen.

Ohly säger:

”- Vi kommer som det ser ut inte att ha en gemensam plattform efter valet men arbetar självklart med ambitionen att efter valet bilda en gemensam regering.”

Så vid nästa val i partiledardebatt och utfrågningar är budskapet att man skall/kanske regera ihop men vilken politik man skall föra får inte väljarna veta. Mot detta står en enad allians.

Undrar hur man tror att den valrörelsen skall fungera för de tre vänsterpartierna. Det blir som alliansen hade det tidigare. Man kommer att avkrävas på svar vilka som skall regera med vem och vilken politik som gäller. Och riskerar att fastna i dessa frågor hela valrörelsen. Och Peter Eriksson kommer att få äta upp varje ord han nu sagt om vänsterpartiet om han plötsligt vill samarbeta.

Apropå samregerade mellan (mp)+ (s) som Peter Eriksson vill ha så föreslår socialdemokraten Sören Wibe i Dagens Nyheter att (s) skall satsa på kärnkraft. Han har bra argument men vad säger (mp) och eventuellt (v)?

Peter ”Foppa” Forsberg skall starta flygbolag ihop med några andra. Man skall flyga mellan Örnsköldsvik och Stockholm. Kanske finns det behov av detta. Men namnet på bolaget kunde väl vara bättre.

Höga kusten flyg AB skall man heta.

Varför inte Foppa Airways eller eftersom också Marcus Näslund finns med kanske Pucken Air, Hockey Air eller Offside Air. Örnsköldsvik ligger ju lite offside.

Dagens ickenyhet är att 1500 jobb skall bort hos 250 myndigheter. Med tanke på hur många som jobbar hos staten är det princip ingenting. Undrar hur många som varje år slutar ett statligt jobb? betydligt fler än 1500 gissar jag.

tisdag, oktober 09, 2007

Sönderfallet vänsterblock

Sverige har idag en majoritetsregering. Fyra partier som vill regera med varandra och partiledare som gillar att arbeta tillsammans. Oavsett om man gillar regeringens politik har den varit handlingskraftig. Innan valet skrev man ihop sig om på 16 politiska områden.

Man genomför nu detta. Inte minst på skolområdet där Jan Björklund spottar ut sig förslag och förbereder ännu fler.

Alliansen är ett klart regeringsalternativ som kommer att möta väljarna 2010 och begära förtroendet för fyra år till.

Vad står emot?

I teorin de tre vänsterpartierna (s), (v) och (mp). Men bara i teorin. De har inga gemensamma politiska program. Och lägger väldigt olika förslag i riksdagen.

Nu har också miljöpartiet tröttnat på vänsterpartiet.

Bakåtsträvande och gammalmodigt, kallar Peter Eriksson vänsterpartiet. En slutsats jag kan hålla med honom om.

Betyget på Lars Ohly är ”ganska trevlig”. Inte speciellt högt.

Och slutsatsen är från Peter Eriksson att trepartialternativet inte existerar. Helt förståligt. Peter Eriksson inser att skall vänsterpartiet vara med får (mp) gå med på saker som strider helt mot partiets grundidéer.

Han vill ha ett grönrött alternativ och hänga av vänsterpartiet.

Fortsättning följer och intressant när regeringsduglighet kommer diskuteras framöver.

Fundera på att avsätta Apotekets ledning

Regeringen, vald av Sveriges riksdag och folk, vill öppna upp monopolet för Apoteket. Detta vill inte Apotekets ledning. Man motarbetar detta trots att samma folk som valt nuvarande regering också äger Apoteket.

Vem är Apotekets ledning till för? Sina egna personliga intressen eller sina ägares?

Fortsätter Apoteket motarbeta regeringens planer så är det bara att kalla till bolagsstämma. Välj ny styrelse som har två punkter på dagordningen. Den första att avsätta VD och den andra att riva upp alla planer att motarbeta regeringens förslag.

Hallands sjukvård uppmärksammas

Sjukvården i Halland och speciellt ersättningssystemet Vårdval Halland ,som ger makten åt patienten att välja vårdcentral, uppmärksammas på nytt.

Stora artiklar i tidningen Focus och även ledare i Svenska Dagbladet.

Valfrihet är inte så dumt. Ett landsting styrt av alliansen visar vägen i vård-Sverige.

måndag, oktober 08, 2007

Klavertramp

Lars Danielsson har trampat i klaveret igen. Nu ger han sig direkt in i den politiska debatten och kräver att kungen inte skall sitta ordförande i utrikesnämnden. Ett klart politiskt inlägg av en tjänsteman på UD som söker opolitiska jobb där han skall representera Sverige, Kungen och nuvarande regering.

Undrar om Danielsson trodde att artikeln i Dagens Nyheter skulle öka chansen att få jobb?

En annan som trampat i klaveret är AIK:s målvakt Daniel Örlund som i en radiointervju apropå matchen mellan AIK och IFK Göteborg sa följande:

” Kluven match nästa också – mot Göteborg. Svårt att se om man vill vinna den”

Tydligen har han, enligt Aftonbladet, en hel del fans med sig. Av två onda ting väljer man det minst onda, att IFK Göteborg blir mästare. Kanske får vi se Black Army med blåvita banderoller när matchen spelas?

Även Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har trampat snett. Opinionssiffrorna ökade kraftigt för Labour när Tony Blair avgick. Till slut kunde inte Gordon Brown motstå tanken på ett snabbt nyval och få fem år till. Trots att det bara är 2,5 år sedan förra valet.

Men något hände. Kanske var det för myckat av övertaktiska manövrar av Labour. Kanske var det de konservativas ledare David Cameron som efter intern kritik slog tillbaka med kraft mot Labour. Nya skatteförslag och en lyckad partikongress vände de konservativas siffror och nu var det plötsligt jämt. Gordon Brown fick panik och i lördags blåstes tankarna på nyval av.

Gordon Brown har framställt sig som en annorlunda politiker. Ingen Tony Blair där kortsiktiga fördelar för det egna partiet går före landet. Som inte sysslar med taktik.

Men det var ju det han gjorde. Han var bara en ny variant av Tony Blair. Brown har förmodligen skadat sitt förtroende för lång tid framöver.