Kanske håller socialdemokraterna på att svänga när det gäller jobbpolitiken. Det förslag som regeringen nu genomför att begränsa dagarna man kan stämpla i a-kassan som deltidsarbetare är ju ett förslag som socialdemokraterna ursprungligen drev men inte fick med samarbetspartierna på.
All forskning visar att det finns kopplingar mellan trygghetssystem och arbetslöshet. Tidigare studier i Sverige har ju också visat att där man satsat på att få ner sjukskrivningarna ökar a-kassan och arbetsmarknadsåtgärderna. Där man på allvar försökt få människor i arbete så ökar sjukskrivningarna.
En studie gjord i Finland visar också ett samband att när a-kassan höjdes så ökade arbetslösheten.
Slutsatsen är inte att människor är lata eller inte vill ha arbete. Men får man 450 dagar i a-kassa och blir uppsagd till 15 maj så är det säkert många som inte börjar söka på allvar förrän i mitten på augusti. Men har man bara 200 dagar i a-kassa så söker man alldeles säkert på allvar redan 16 maj.
Jag förespråkar absolut inte enbart 200 a-kassedagar men sambandet finns där och det gäller att hitta en balans där människor känner trygghet vid arbetslöshet men ändå söker arbete aktivt från första dagen och inte bara väntar in det där drömjobbet.
Allt detta vet socialdemokraterna och därför diskuterar man frågan ingående. Ingen tjänar på av att det finns ett trygghetssystem som ger högre arbetslöshet än vad som man skulle kunna ha.
Hade missat denna artikel i DN men fick tipset via Svenssons blogg. Men vi har givetvis olika åsikter i frågan.
Läs också Jonas Morian (s).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar