fredag, februari 10, 2017

Pendeltåget Kungsbacka - Göteborg fyller 25 år.

Kungsbacka Nytt publicerade i torsdags en i mitt tycke bra artikel om bakgrunden till pendeltåget. De fick med det mesta. Visst finns det mer detaljer men då får ju tidningen skriva minst två helsidor.

Hur skulle Kungsbacka sett ut utan pendeltåget?

I snitt reser 5060 personer varje dag norrut från Kungsbacka,4400 med pendeltåg (från Kungsbacka, Hede och Anneberg) och 660 personer med Öresundståget från Kungsbacka. Motsvarar ca: 100 bussar.

Pendeltåget har 4.050.000 resor varje år (hela systemet). Första fulla året (1993) var det 1.574.000 resor. En fantastisk "resa".

Den 16 augusti 2017 fyller pendeltåget 25 år. Silverjubileum.

TRYCK PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE




torsdag, februari 09, 2017

Kinberg Batras SD utspel gick inte hem

Jag skrev den 22 januari att Anna Kinberg Batra tog stor risk med sitt SD utspel. Läs här.

Mina slutsatser byggde bland annat på en SVT undersökning där 50% av M-väljarna inte stod bakom utspelet. En mycket stor andel som kunde innebära väljarrörelser. Jag pekade också på Centerpartiet som möjlig vinnare.

Nu har vi två opinionsundersökningar kommit som visar på väljarnas reaktion. SIFO/GP och Demoskop/Expressen.

Moderaterna faller rejält i båda undersökningarna. Centerpartiet går upp men även Liberalerna. Båda partierna ligger över valresultatet 2014.

Även Kristdemokraterna ökar även om de inte når upp till 4%. Kanske Kinberg Batras utspel kommer rädda kvar dem i riksdagen? Moderata väljare som inte gillar utspelet men inte vill byta till C eller L?

KG Bergström börjar i Expressen redan prata om partiledarbyte. Och givetvis sätter siffrorna press på Anna Kinberg Batra.

Risken är att när man sätter igång en sådan här process kan det bli till en snöboll och frågan är givetvis om Moderaterna kan sitta still och inte agera om partiet får 15% i opinionssiffrorna?

Partier som SD har funnit i vår omvärld en längre tid. Man har aldrig lyckats minska stöder för dem genom förhandlingar. De enda sättet att få dem att bli mindre har varit att ta med dem i regering. Vi ser det nu i Finland med Sannfinländarna och Norge med Fremskrittspartiet.

Och det är därför Dansk Folkeparti i Danmark vägrar ingå i en regering. Partier som SD klarar inte att överföra sin retorik på dagspolitik. Deras ofta enkla lösningar klarar inte utmaningar samhället står inför och när de möter verkligheten som regeringsparti är man tvungen att gå emot sin egen politik med kraftigt minskat väljarstöd som följd.

Ett resultat av Anna Kinberg Batras utspel är ju att den politiska debatten numera handlar om hur man förhåller sig till SD vilket är olyckligt.

Tänk om hon istället samlat alliansen, lagt fram konkreta förslag och 2018 gått till val på ett tydligt alliansalternativ. Sagt att blir vi större än de rödgröna vill vi regera på detta program. Om SD då fäller detta får de ta ansvar för situationen och förklara sig för svenska folket.

Tror att både alliansen, men framför allt Moderaterna, hade tjänat på den linjen.

Nu valde hon att chansa och misslyckades.


måndag, februari 06, 2017

Nu är Region Halland igång med satsning på personer med utländsk vårdexamen

Regionstyrelsen i Region Halland beslöt i april 2016 att ge Närsjukvården i regionen i uppdrag att över 2,5 år driva ett projekt i syfte att säkerställa praktik för personer med utländsk vårdexamen. Detta som ett kompetenscentrum.

Syftet är att ge dessa personer en väg mot svensk legitimation. I första hand nämndes läkare och sjuksköterskor.

Nu har arbetet startat och de första är inskrivna på kompetenscentrumet som ligger i anslutning till Vårdcentralen Andersbergs lokaler i Halmstad.

Personer som kommer till Sverige och får uppehållstillstånd och redan är utbildade till t.ex läkare och sjuksköterskor är en enorm resurs att ta tillvara på.

Samtidigt har vi en brist inom dessa yrken. Alla som får en svensk examen får en anställning och blir en god skattebetalare samtidigt som man bidrar till att minska köerna i sjukvården.

Regionen har på olika sätt fått kontakt med nyanlända med vårdutbildning och enligt beräkningar är det 20-25 personer som om de uppfyller bland annat kravet på svenska via kompetenscentrum kan hitta en väg mot svensk legitimation.

Lite fakta om Kompetenscentrum:

Kompetenscentrum bygger på samverkan mellan Region Halland och arbetsförmedlingen och drivs av Närsjukvården. Socialstyrelsen sätter upp det regler och riktlinjer som gäller för hur personer med utländsk vårdexamen kan nå en svensk legitimation. Kompetenscentrums uppgift är att förbereda deltagarna att nå de här målen.

På Kompetenscentrum är i ett första steg tre deltagare på plats. För varje deltagare tas en individuell plan fram vad som behövs utifrån respektive persons bakgrund. Ungefärlig tid på Kompetenscentrum är sex månader, och det görs kontinuerligt en löpande intagning.

Verksamheten bygger på att ge de här personerna kunskap i det svenska vårdsystemet.De har ju redan med sig en vårdexamen från ett annat land, men de behöver lära sig hur den svenska sjukvården är uppbyggd.

Utbildningen bygger på olika delar. En del handlar om praktisk handledning i hur svensk sjukvård fungerar. Det omfattar bland annat beskrivning och kunskap kring de förhållningssätt, praxis och värderingar som ligger som grund i den svenska vården. En annan del är praktik ute i den halländska sjukvården och en tredje del är fördjupning i språkkunskaper utifrån vårdens perspektiv.