torsdag, februari 09, 2017

Kinberg Batras SD utspel gick inte hem

Jag skrev den 22 januari att Anna Kinberg Batra tog stor risk med sitt SD utspel. Läs här.

Mina slutsatser byggde bland annat på en SVT undersökning där 50% av M-väljarna inte stod bakom utspelet. En mycket stor andel som kunde innebära väljarrörelser. Jag pekade också på Centerpartiet som möjlig vinnare.

Nu har vi två opinionsundersökningar kommit som visar på väljarnas reaktion. SIFO/GP och Demoskop/Expressen.

Moderaterna faller rejält i båda undersökningarna. Centerpartiet går upp men även Liberalerna. Båda partierna ligger över valresultatet 2014.

Även Kristdemokraterna ökar även om de inte når upp till 4%. Kanske Kinberg Batras utspel kommer rädda kvar dem i riksdagen? Moderata väljare som inte gillar utspelet men inte vill byta till C eller L?

KG Bergström börjar i Expressen redan prata om partiledarbyte. Och givetvis sätter siffrorna press på Anna Kinberg Batra.

Risken är att när man sätter igång en sådan här process kan det bli till en snöboll och frågan är givetvis om Moderaterna kan sitta still och inte agera om partiet får 15% i opinionssiffrorna?

Partier som SD har funnit i vår omvärld en längre tid. Man har aldrig lyckats minska stöder för dem genom förhandlingar. De enda sättet att få dem att bli mindre har varit att ta med dem i regering. Vi ser det nu i Finland med Sannfinländarna och Norge med Fremskrittspartiet.

Och det är därför Dansk Folkeparti i Danmark vägrar ingå i en regering. Partier som SD klarar inte att överföra sin retorik på dagspolitik. Deras ofta enkla lösningar klarar inte utmaningar samhället står inför och när de möter verkligheten som regeringsparti är man tvungen att gå emot sin egen politik med kraftigt minskat väljarstöd som följd.

Ett resultat av Anna Kinberg Batras utspel är ju att den politiska debatten numera handlar om hur man förhåller sig till SD vilket är olyckligt.

Tänk om hon istället samlat alliansen, lagt fram konkreta förslag och 2018 gått till val på ett tydligt alliansalternativ. Sagt att blir vi större än de rödgröna vill vi regera på detta program. Om SD då fäller detta får de ta ansvar för situationen och förklara sig för svenska folket.

Tror att både alliansen, men framför allt Moderaterna, hade tjänat på den linjen.

Nu valde hon att chansa och misslyckades.


Inga kommentarer: