fredag, maj 09, 2008

Ansvarade en person för Sveriges krisberedskap?

Statsminister Fredrik Reinfeldt förhördes idag i KU angående f.d. statssekreteraren Ulrica Schenströms kväll med kramar och vin tillsammans med en reporter från TV 4.

- Det är viktigt att framhålla att regeringens krisberedskap inte står och faller med en person, sa Fredrik Reinfeldt i sitt inledningsanförande.

Jag hoppas verkligen det.

Det vore märkligt om hela Sveriges krisberedskap var beroende av en enda person. Är den så skör? Om det är som Fredrik Reinfeldt säger så minskar ju också betydelsen av att Ulrica Schenström drack vin den där kvällen.

Men man kan också undra om det kanske historiskt varit så att krisberedskapen varit en persons ansvar. Vi minns ju Tsunamikatastrofen där dåvarande (s)-regeringen inte agerade. Kanske pga. att Ulrica Schenströms företrädare Lars Danielsson var allmänt passiv.

Låg ansvaret för hela Sverige krisberedskap bara på Lars Danielsson? Och när den testades fungerade det inte?

Alliansregeringen har ju gjort om krisberedskapen i Sverige. Ansvaret skall givetvis inte ligga på en person. Det har både Danielsson och Schenström visat. På olika sätt.

Grunden måste vara en professionell krisorganisation med regeringen som ytterst ansvarig.

DNSvdSydsvHDDN2

onsdag, maj 07, 2008

Hushållsnära tjänster en framgång

Ungefär 50 000 har lämnat in blanketter där man ansökt om skattereduktion på grund av att de används sig av hushållsnära tjänster. Tusentals jobb har skapats på grund av reformen. Alla är inte nya jobb utan en del är svartjobb som blivit vita.

Den som städar eller gör trådgårdsarbete har tidigare inte betalt skatt och därmed inte fått pensionspoäng. Nu blir jobben vita.

Intressant är att kvinnor köper tjänster oftare än män.

Det är också intressant att när det nu finns ett smidigt sätt att använda sig av dessa tjänster vitt så minskar acceptansen att köpa svarta tjänster. Idag tycker 23 procent att det är okej med svartarbete i hemmet. Tidigare var det 32 procent som sa att det var ok att köpa svarta tjänster.

Så nu undrar alla. Skulle en (s)+(mp) och (v) regering att avskaffa reformen med hushållsnära tjänster. Låta de som nu fått jobb bli arbetslösa och återföra sådana tjänster till svartjobb?

Så att ingen skatt kommer in och de som jobbar inte får pension för sina inkomster?

DN1DN2Sydsv

Jan Björklund i Varberg

Folkpartiledaren tillika utbildningsministern Jan Björklund talad idag vid Särskolornas rikskonferens i Varberg.

Som vanligt mycket inspirerande att höra hur regeringen kommer att förändra skolpolitiken.

Jan Björklund pekade på ett antal saker som prioriteras.

Bland annat ökad kunskap bland elever som lämnar skolan. Sverige har under 15 år varje år backat när det gäller elevers kunskaper.

Höj statusen på läraryrket. Varför har Finland 10 sökande per plats på lärarhögskolan och Sverige kan inte fylla utbildningen med sökande som har läraryrket som första val?

Återupprätta lågstadiet. Idag läggs resurser i gymnasiet för att lära 17 åringar läsa och skriva. Detta skall man ju kunna när man lämnar lågstadiet. Och en reformerad gymnasieskola. Alla behöver inte bli högskolebehöriga

Efteråt åt ett antal folkpartister lunch med Jan och fick chansen att prata vidare om skolan och andra politiska frågor.

Bilden är tagen utanför Peder Skrivares gymnasieskola. Till höger om Jan ser vi Ingrid Lindahl som är ordförande för folkpartiet i Varberg.