lördag, mars 26, 2011

När man inte förstår sitt jobb inom Äldreomsorgen

De ansvariga tjänstemännen inom Äldreomsorgen i Kungsbacka har fått för sig att nu skall man betala extra för lingonsylt till kålpuddingen och mjölken till krämen på Tölö Äldreboende.

Den sortens förmynderi gör mig oerhört upprörd.

Jag vet inte vilket som är knäppast. Att fatta ett sådant beslut eller att försvara det.

För varje gång de verksamhetsansvariga uttalar sig tar man sig för pannan. Har vi inte högre kvalité på våra tjänstemän inom äldreomsorgen? Det är uppenbart att dessa verksamhetsansvariga tjänstemän inte förstår sitt uppdrag och jobb.

– Vi har felaktigt erbjudit mer än vad som ingår när man bor i servicelägenhet och har biståndsbedömda insatser, säger en av dem till Kungsbacka Posten.

Jasså. Vanliga tillbehör ingår inte i den mat man erbjuder utan är extra? Fullständigt obegripligt. Vad blir nästa steg, 2.50 för sockerbitar till kaffet? 1.75 för mjölk i kaffet?

Och den som kanske vill ha sås till köttbullarna får punga ut med fyra kronor extra?

Men underligheterna fortsätter. Verksamhetschefen säger till GP att det är som en vanlig restaurang. De betalar för sin mat och om de vill ha tillbehör får de betala en tilläggsuppgift enligt prislista.

Vilka restauranger besöker hon? Tillbehör ingår alltid. Man har på lunchen oftast salladsbuffé. Och serveras kålpudding finns alltid lingonsylt. Måltidsdryck ingår på lunchen, osv.

Men det blir oftast sådana argument när man försvarar en sjuk sak. Man argumenterar in sig i ett hörn och kommer inte därifrån.

Sist några undringar. Hur kunde man komma på ett system där äldre skall ha med sig kontanter till måltiden? Och ta med sig egen sylt osv? Hur tänkte man eller förstod man återigen inte sitt jobb?

Och hur kan man ta 6 kronor för ett glas mjölk? Kommunen får inte göra vinst på saker som man säljer. Självkostnadsprincipen skall gälla. 6 kronor för ett glas mjölk är uppenbart ocker och därmed begår man en olaglighet.

Gör om, och gör rätt denna gång. Och förstår inte de ansvariga sitt jobb och vad man hittat på är det förvaltningsledning och politikernas skyldighet att flytta på dem till en verksamhet där de inte kan göra skada.

HNSvdMetroGPDN

En längtan tillbaka till DDR-Sverige

Nu har Håkan Juholt presenterat den politiska linje han vill driva. Svaren på sakfrågor var få eller närmast obefintliga. Därför vet vi fortfarande inte om (S) vill återinföra fastighetsskatten, avskaffa RUT avdraget, återinföra förmögenhetsskatten, avskaffa jobbskatteavdraget,öka världens högsta skattetryck med flera frågor.

Istället tog Håkan Juholt sitt parti på en nostalgitripp tillbaka till DDR Sverige. (ett uttryck myntat av Fredrik och Filip, tryck på länken och läs mer).

Han drömde om ett Sverige som aldrig har funnits men där Socialdemokraterna var en ledande kraft.


Ett Sverige där andra TV och radiokanaler än Sveriges Radio var förbjudna. Där bostadsbristen löstes genom att i förorter bygga höghus efter höghus och packa in människor i.

Ett Sverige där det starka samhället alltid bestämde över individen. Du skall gå i den skola samhället har bestämt. Du går till en vårdcentral samhället har bestämt.
Du skall flytta till en förort och vara tacksam för att du får en bostad, av samhället.

Ett samhälle där privata alternativ är något fult och smutsigt. Det är bara onda människor som driver sådana. Samhället (läs Socialdemokraterna) är de goda människorna. Partiet med de goda gåvorna, som Kjell-Olof Feldt en gång uttryckte det så träffande i sina memoarer.

Går det så reglerar vi och inför planekonomi.

Håkan Juholts tal var en dröm tillbaka till detta samhället. Där klåfingriga politiker fick bestämma över människors liv. Han kryddade för säkerhets skull sina drömmar med citat av Olof Palme och Tage Erlander. Två politiker som är ansvariga för miljonprogrammet som skapat oerhörda problem i Sverige och fortfarande gör det.

Men svenska folket har sagt nej till Håkans Juholts dröm och jag är övertygad om att man kommer att fortsätta göra det.

Man vinner heller knappast storstadsväljarna med ett tal som skulle gjort stor succé på Vänsterpartiets kongress.

Snart vaknar Håkan Juholt upp ur sin dröm och måste konkret börja svara på var Socialdemokraterna står i sakfrågor. Och då möts vi säkert igen av en socialdemokrati som inte begripit och inte förstått.

SvdSvd2Svd3DNDN2DN3Expressen1234AftonblAftonbl23GPGP2GP

onsdag, mars 23, 2011

Viktigt beslut kring Region Hallands vårdcentraler

Igår tog Driftnämnd Närsjukvård i Region Halland, där jag är ordförande, två viktiga beslut kring vårdcentralerna.

För det första ändras styrprincipen så man får behålla 70% av överskott eller förlusten.Resten förs till en gemensam fond för satsningar.

Har man överskott får man använda upp emot 250.000 till särskilda projekt efter godkännande av förvaltningschefen.

Dessutom, vilket är viktigt, så skrivs 70% av de förluster vissa centraler av och även 70% av överskotten av.

Kanske låter tekniskt tråkigt men är oerhört viktiga beslut.

De olika vårdcentralerna hade inte samma förutsättningar 2007 när vårdvalet startade.

Halland var först i landet och vi visste inte i alla delar hur det skulle fungera.

Vissa var väl förberedda andra inte.

Att då låta gamla överskott och underskott gå med till 100% vore fel.

Nu har det gått fyra år med vårdvalet och en majoritet av centralerna har balans i sin ekonomi. Att då kräva att man skall spara för att hämta hem gamla underskott vore fel.

Närsjukvården är en gemensam verksamhet som nu tar ett gemensamt ansvar.

Här är pressmeddelandet.

Radio Halland