onsdag, januari 28, 2009

Var finns stoltheten?

Svenska Dagbladet rapporterar om en händelse där 10 kilo pasta hamnat på golvet i ett skolkök och man bara slevade upp det igen för att senare serveras.

Jag funderar på var det gick snett med skolmaten. När slutade man laga mat?

Färdiga köttbullar, pulversås och pulvermos är inte matlagning. Det är uppvärmning.

TV programmet med Bert Karlsson visade också hur svårt det var att få till matlagning och inte bara uppvärmning av hel och halvfabrikat.

Det är absolut inte bara ett personproblem. Men man kan fundera över var finns stoltheten att servera denna undermåliga mat? Och hur kan man överhuvudtaget fundera över att servera pasta som hamnat på golvet?

Givetvis är det ett ledningsproblem i skolan. Det har blivit acceptabelt att servera dålig mat. Men var finns också stoltheten hos kommunalt ansvariga som gör inköpsavtal och alla dessa måltidsansvariga som gör menyer och anställer personal?

Och det är ett politiskt problem.

Att som politiker, speciellt fritidspolitiker med vanligt jobb, ha full kontroll över maten är nästan omöjligt. Men då måste det finnas kontrollfunktioner.

Återkoppling om hur det smakar och ser ut och vilken kvalité man har på maten.

Och vem har inbillat de som har hand om ekonomin för skolköken att det är billigare med halv- och helfabrik?

Jag tror också man måste anställa riktig kockpersonal. Kostar lite mer men det sparar man på att de kan göra det mesta från grunden. Och det smakar så mycket bättre.

Som skolkocken Niclas i Åsa, Kungsbacka kommun, som tydligen gjorde för god mat men fick stanna kvar till slut.

Men först efter elevernas protester och efter olika turer av personal på serviceförvaltningen i Kungsbacka som ännu inte förklarat vad som var problemet.

Att vilja laga mat och inte bara värma upp dåliga hel- och halvfabrik?

Svd

Bra beslut om Halland

Regeringen kommer att permanenta regionförsöken i Västra Götaland och Skåne och dessutom ge Halland och Gotland möjlighet att bli riktig region.

Det meddelar alliansens partiledare på DN debatt idag.
Ett mycket bra beslut.

Att bli riktig region kommer ge Halland fördelar. Idag har vi Landstinget halland och ett kommunalförbund vid sidan av som heter Region Halland. Men det är en anonym något trög organisation som inte har full befogenhet.

Beslutet kommer att innebära att vi nu får en slagkraftig organisation för regionfrågor, kollektivtrafik, sjukvård och övergripande frågor för länet.
Och redan från 2010 väljer vi ett regionfullmäktige. Organisationen förbereds för fullt i länet.

Och då kanske jag skall övergå till, om medlemmarna i folkpartiet och väljarna vill, att från 2010 bli regionpolitiker?

DNSvdSydsv

tisdag, januari 27, 2009

Är (S) i Kungsbacka ett missnöjesparti?

Insändare som publicerades i Norra Halland 23/1.

Oan(s)varig politik

I förra valet fick socialdemokraterna i Kungsbacka endast 19,58%. Ett av de lägsta resultaten för partiet i Sverige.

Tydligen har resultatet skapat panik och det är inte speciellt viktigt längre att politiken hänger ihop.

Man gör sken av att vilja bygga hyresrätter. Men när man verkligen har chansen att påverka, på fackföreningsägd mark i Vickan, så arbetar (S) för bostadsrätter och ledande företrädare för (S) lierar sig med Riksbyggen.

Förmodligen tror man att dubbelmoral är dubbelt så bra.

När det gäller ekonomiska frågor är det inte ett dugg bättre. Man kan alltid lita på att om enskild, förening, företag eller förvaltning vill ha mer pengar så är Socialdemokraterna snabbt ute och lovar dem dessa. Och helst mer än vad man begär.

Idéer lanseras utan ekonomiska hänsyn. Senast ett kallbadhus i Gottskär som lär gå på 30-40 miljoner att bygga och ett antal miljoner i drift.

Hur skall det betalas?

Värst är en Michael Hannus som tycks sig tro kunna lova guld och gröna skogar till allt och alla. Lätt för honom som saknar centrala uppdrag i kommunen eller position i partiet.

Kanske tror han att alla löften skall skapa en sådan? Men hur trovärdigt är det? Maj-Britt Rane Andersson (S) är inte långt efter med sitt löftesspridande.

Men intäkter är inte lika viktiga för (S). Taxor och avgifter skall inte höjas och helst skall det mesta vara gratis. Någon skattehöjning har man inte heller föreslagit.

Om (S) fick styra i Kungsbacka skulle man snart få kalla in programledarna för TV3:s Lyxfällan för att sanera underskotten.

Socialdemokraterna i Kungsbacka har blivit ett missnöjesparti. Men kommer den förlorade trovärdigheten att ge fler röster?

Tommy Rydfeldt
Folkpartist

Skall undersköterskan få skattehöjning?

Insändare om skattesänkningar som var publicerad i Kungsbacka Posten 22/1

Nej till återställare

Sedan alliansregeringen tillträdde har skatten genom så kallat jobbavdrag sänkt med ganska stora belopp för normal och låginkomsttagare som arbetar.

Sänkningen slår olika beroende på den skatt kommun och landsting tar ut.

En undersköterska i Kungsbacka med 23 000 kr i månaden brutto har sedan 2006 fått skatten sänkt med 20 %.

I rena pengar 1388 kronor per månad.

De flesta har fått lönehöjningar sedan 2006 så i praktiken är skattesänkningen högre

De tre Rödgröna partierna har motsatt sig sänkningarna. Vänsterpartiet har dessutom lovat att höja skatten tillbaka till 2006 års nivå.

För enligt dem spenderar politiker medborgarnas pengar bättre än dem själva.

Kommer de Rödgröna föreslå återställare som innebär skattehöjningar om de kommer till makten?

Med tanke på hur den internationella finanskrisen slår mot Sverige och kommuner och landsting är det viktigt att både

Kungsbacka kommun och Landstinget Halland håller hårt i pengarna så ingen skattehöjning behövs vilket skulle hämma konsumtionen.

Regeringens skattesänkningar skall inte ätas upp av lokala höjningar.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

Veckans stolle Olof Glemme

En elev vid Konstfack, Anna Odell, spelade psykiskt sjuk som en del av sitt examensarbete.

Hon blev intagen på S:t Görans sjukhus och fick lugnas ner med sprutor. Tydligen är dessa stolligheter del av ett kulturprojekt.

Det visar att kulturen får alldeles för mycket pengar, speciellt Konstfack. Skär ner omedelbart.

Dessutom kan man fundera över om denna Anna Odell inte borde stannat på S:t Göran. Låter inte helt friskt att hitta på självmordsförsök med mera och spela psyksjuk så övertygande.

I alla fall är hon polisanmäld.

Om nu Anna Odell ballat ur borde ju ansvariga på Konstfack reagera och ta avstånd. Men inte hennes prefekt på Konstfack, Olof Glemme.

Han backar henne och anser att hon inte gjort något fel. Inte alla hemma där heller.
Räkningen för ett dygns akutvård kan säkert skickas till Olof Glemme.

Jag håller med chefen för den psykiatriska mottagningen på S:t Göran, David Eberhard, som säger:

– Det är oförskämt mot medpatienter och personal och det är slöseri med samhällets resurser. Det här är en person som spottar, och försöker bita och slå personalen, bara som en del av något som hon kallar konstprojekt. Jag tycker att det är befängt.

Befängt var ordet och Olof Glemme är med råge veckans stolle som backar Anna Odell och hennes dåliga omdöme.

Uppdatering 22:42

Bra att Birgitta Rydberg (fp) reagerar. Givetvis skall studenten, prefekten Olof Glemme och konstfack betala för de resurser de tog i anspråk. 11.500 kr Annars så stäm dem !!!

Bedrövligt att Konstfack inte kan be om ursäkt och att konstnärer och en intendent på Moderna Museet inte kan ta avstånd. Är det sådant här våra skattepengar går till?
I så fall så skär ner bidragen.

Konstigt att man inte förstår att Anna Odell, den försvarande prefekten Olof Glemme och Konstfack gör kulturen en otjänst. En mindre katastrof faktiskt.

Man pesonifierar en flumig verksamhet som de flesta inte vill ge stöd till. Synd när det finns så intressant nyskapande kultur som behöver stöd.

Att kalla det som hänt för kultur är beklämmande.

DNSvd12DN2