onsdag, januari 28, 2009

Var finns stoltheten?

Svenska Dagbladet rapporterar om en händelse där 10 kilo pasta hamnat på golvet i ett skolkök och man bara slevade upp det igen för att senare serveras.

Jag funderar på var det gick snett med skolmaten. När slutade man laga mat?

Färdiga köttbullar, pulversås och pulvermos är inte matlagning. Det är uppvärmning.

TV programmet med Bert Karlsson visade också hur svårt det var att få till matlagning och inte bara uppvärmning av hel och halvfabrikat.

Det är absolut inte bara ett personproblem. Men man kan fundera över var finns stoltheten att servera denna undermåliga mat? Och hur kan man överhuvudtaget fundera över att servera pasta som hamnat på golvet?

Givetvis är det ett ledningsproblem i skolan. Det har blivit acceptabelt att servera dålig mat. Men var finns också stoltheten hos kommunalt ansvariga som gör inköpsavtal och alla dessa måltidsansvariga som gör menyer och anställer personal?

Och det är ett politiskt problem.

Att som politiker, speciellt fritidspolitiker med vanligt jobb, ha full kontroll över maten är nästan omöjligt. Men då måste det finnas kontrollfunktioner.

Återkoppling om hur det smakar och ser ut och vilken kvalité man har på maten.

Och vem har inbillat de som har hand om ekonomin för skolköken att det är billigare med halv- och helfabrik?

Jag tror också man måste anställa riktig kockpersonal. Kostar lite mer men det sparar man på att de kan göra det mesta från grunden. Och det smakar så mycket bättre.

Som skolkocken Niclas i Åsa, Kungsbacka kommun, som tydligen gjorde för god mat men fick stanna kvar till slut.

Men först efter elevernas protester och efter olika turer av personal på serviceförvaltningen i Kungsbacka som ännu inte förklarat vad som var problemet.

Att vilja laga mat och inte bara värma upp dåliga hel- och halvfabrik?

Svd

Inga kommentarer: