fredag, september 26, 2014

Personvald, spännande, ödmjuk, speciellt.

Igår sent på eftermiddagen blev regionvalet till regionfullmäktige i Region Halland färdigräknat, eller landstingsvalet som det står på valsedeln.

I Kungsbacka fick jag mest kryss av folkpartisterna. 345 stycken och 6,71%  av de som kryssade gav mig sitt kryss.

Med mina 345 kryss fick jag flest kryss av alla folkpartister i Halland i regionvalet.

Det som är extra kul är att fyra av fem ledamöter för Folkpartiet blev personvalda. Förutom undertecknad så var det Niclas Erlandsson, Lovisa Aldrin och Lena Persson. Ann Molander som också blev invald behöver inte skämmas. Ann ställde upp i alla tre valen och fick sammanlagt 389 kryss. Dock uppdelade på tre val.

För att få bilden större klicka på den
Att bli personvald känns väldigt speciellt. Och att 345 personer särskilt vill kryssa mig måste man vara ödmjuk inför och det är viktigt att jag motsvarar deras förväntningar.

1287 personer valde att kryssa en kandidat på Folkpartiets lista i regionvalet i Kungsbacka och 345 valde mig. Det är 26,8% av de som kryssade.

Vi har fått en bra regiongrupp med fem personer som jag verkligen tror på.

Väljarna kan verkligen lita på att Folkpartiet kommer arbeta för det vi gick till val på.

söndag, september 21, 2014

Spännande räkning av personröster till riksdag, region och kommun

Räkningen av personrösterna pågår för fullt. Väljarna har i år ändrat på partiernas listor på flera ställen. I Göteborg kryssade sig Robert Hannah fram till första platsen på Folkpartiets lista och knep det enda mandatet.

Bland annat i Jönköping fick de båda statsråden Stefan Attefall och Maria Larsson se sig besegrade och omkryssade.

Räkning av kryssen i kommunvalet i Halland pågår och i Laholm kryssade sig Elisabet Babic fram till första platsen på moderaternas lista och blir sannolikt nästa kommunråd.

Kryssen för regionen lär inte vara klart innan onsdag eller torsdag.

Trots två FP mandat i Kungsbacka och att jag toppar listan känner jag mig inte säker. Vår lista har en oerhört kompetent topp. De första fem personerna sitter eller har suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och har idag tunga uppdrag i kommun eller region.

Gissar att det är flera på listan som fått många kryss.

Det är bara att ödmjukt avvakta och se vad väljarna har bestämt.

Varför skall C+FP rädda S och MP?

Det höjs nu röster från näringslivet och diverse debattörer att Folkpartiet och Centerpartiet skall se till att Stefan Löfven kan bilda en handlingskraftig regering.

Det är ju oerhört tydligt att den S+MP regering som säkert kommer till kommer bli oerhört svag. Men så blir det när man innan valet inte vill lämna besked och efter valet dumpar en av sina kompisar. (Läs Vänsterpartiet).

Hade Stefan Löfven gett besked innan valet att Vänsterpartiet inte fick vara med hade valresultatet sett annorlunda ut.
Kapten Löfven
Är det Folkpartiet och Centerpartiets uppgift att lösa Löfvens problem? Knappast.

Varför skall Fp+C gå med på att man rustar ner försvaret, höjer krogmomsen, kraftigt höjer sociala avgifter för unga, inför meningslösa traineejobb, kraftigt höjer bensinskatten, ta två kärnkraftverk ur drift, införa flygskatt som gör en semesterresa 2000 kr dyrare för en familj och inskränka RUT och ROT. Dessa är bara några av de S+MP förslag som ligger på bordet.

Allt för att "rädda" Sverige. Väljarna skulle straffa Folkpartiet och Centerpartiet hårt om man gjorde detta.

Att näringslivet vill ha med FP+C i någon slags uppgörelse är ju för att förhindra så mycket socialdemokratisk och miljöpartistisk politik som möjligt. Inget annat skäl.

Får vi nyval ganska snart?

Inte säkert. En S+MP regering kan välja att avstå från förslag man vet röstas ner. Man kan också acceptera att ändra förslag i riksdagen. Likaså acceptera att alliansen kommer plocka ut bitar ur budgeten och rösta ner dem.

Ett annat säkert sätt att slippa nederlag är att begrava kontroversiella förslag i utredningar.
Man visar att man arbetar med förslag som inte behöver läggas i riksdagen, ännu.

Om man skall se hur det gått i t.ex Danmark är det inte alltför djärvt att gissa att Socialdemokraterna kan vara nere på 23-24% nästa vår och Miljöpartiet balansera kring 4%.

Styrman Fridolin
Då försöker man undvika nyval till varje pris.

Största hotet för Stefan Löfven är nog att Miljöpartiet efter något år, precis som vänstergröna Socialistisk Folkeparti  i Danmark gjorde, konstaterar att man både har dåliga opinionssiffror och inte fått igenom något väsentligt och lämnar regeringen.

Skutan Sverige har en besvärlig seglats framöver men en oerfaren kapten vid rodret. Men också en spännande politisk resa.