onsdag, november 14, 2007

Underligt nej till ombildning av bostadsrätter

Centerpartiet, socialdemokraterna, miljöpartiet och kristdemokraterna stoppade försäljning av 78 hyresrätter på Basunvägen i Kungsbacka till de boende. Läs artikeln i Göteborgs Posten. Moderaterna och folkpartiet röstade för ombildning

Detta borde inte kunna hända i borgerliga Kungsbacka.

Speciellt som de fyra allianspartierna driver att människor skall få äga sin bostad. Bostadsministern Mats Odell (kd) är mycket klar på den punkten.

Men lokala kristdemokrater tycks inte vilja lyssna eller följa sitt partis åsikter.

Så här sa dåvarande ordföranden i riksdagens bostadsutskott Ragnwi Marcelind om kristdemokraternas inställning:

”Den svenska bostadspolitiken behöver också bli kvitt det ideologiska ifrågasättande av ägande som blivit resultatet av socialdemokraternas samarbete med vänsterpartiet. Motståndet mot ägarlägenheter och mot ombildning av hyresrätter till bostadsrätter måste upphöra.”

Citatet finns på Kd:s hemsida.

Hon bör börja i Kungsbacka.

Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen och eventuellt kommunfullmäktige. Kungsbackabostäders VD har fel därför kommunfullmäktige kan genom ägardirektiv när som helst beordra kommunägda Kugnsbackabostäder att sälja.

Kanske tänker kristdemokraterna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige annorlunda eller så får ombildning stöd av det lokala partiet Kungsbackaborna. Det partiet består ju av flera f.d. moderater så det vore konstigt om de sa nej. Och då finns det majoritet för ombildning både i kommunstyrelsen (8-7) och i kommunfullmäktige (32-29).

Rimligt med försörjningskrav för anhöriginvandring

Folkpartiets Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni la idag fram ett förslag att regeringen skall tillsätta en utredning i syfte att föreslå ett försörjningskrav för anhöriginvandring.

Det är ett helt högst rimligt krav.

Folkpartiets föreslår följande:

Försörjningskravet ska innebära att den som vill ta hit anhöriga först ska ha ett arbete och kunna försörja sig själv. Inkomsten ska vara av permanent natur. Dessutom ska det finnas tillgång till ett eget boende av godtagbar standard. Samtliga internationella konventioner och åtaganden som Sverige förbundit sig till ska fullföljas.

Men det finns undantag:

Anhöriga till flyktingar enligt Genève-konventionen undantas från försörjningskravet, anhöriga till dem som beviljas uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov för att de riskerar dödsstraff eller tortyr i hemlandet undantas från försörjningskravet och anhöriga till barn undantas från försörjningskravet.

Hur det slutligen blir får ju faktiskt utredningen visa. Om fler undantag skall tas med eller om något undantag skall bort.

Men principen tycker jag är glasklar. Är det så att någon får möjlighet att ta hit sin anhörig så skall denna person inte flytta hit till ett bidragsberoende. Arbete och en rimlig bostadsstandard måste vara grunden.

Givetvis kommer några att ropa att detta är främlingsfientlighet och annat strunt.

Men det måste bli slut på flummet även i integrationspolitiken. Att människor skall kunna försörja sig utan bidrag och ha en rimlig boendesituation är väl hela grunden för att kunna lyckas i samhället.

Varför dömer man vissa till livslångt utanförskap?

Kristdemokraterna håller tydligen emot. Jag hoppas de snabbt ändrar sig.

Är Peter Eriksson okunnig eller socialist?

Svenska politiker kommenterar i media utgången i det danska valet.

Något som borde göra miljöpartistiska väljare och fötroendevalda något bekymrade är att Peter Eriksson i DN betraktar Socialistiskt Folkeparti (SF) som ett systerparti.

Antingen är han totalt okunnig eller så vet vi nu slutligen att (mp) är ett socialistiskt parti.

För SF är ett klart socialistiskt parti med socialismen som mål. Är det Peter Erikssons mål med Sverige? Här finns deras "Princip-og Perspektivprogram"

Speciellt denna mening borde vara besvärande för miljöpartister:

"at de vigtigste produktionsmidler gradvist underlægges demokratisk samfundsmæssig styring;

Är miljöpartiet och Peter Eriksson för förstatligande av svensk industri?

Europas största liberala parti?

Anders Fogh Rasmussen lyckades för tredje gången i rad vinna ett val. Vad som gör han unik är att han leder Europas största liberala parti. Åtminstone kan jag inte rak hand komma på något annat större parti. Världens största liberala parti brukar vara det Kanadensiska.

Kanske någon kan hjälpa mig. Är Venstre Europas största liberala parti?

Men Anders Fogh har också lyckats göra Venstre till Danmarks största parti tre gånger i rad. (Inte undra på att hans ser glad ut på bilden)


Det är väl en bra utmaning för Jan Björklund (som var på plats i Köpenhamn igår och syntes i Dansk TV) att göra Folkpartiet större än socialdemokraterna.

Någon kanske skrattar men 1981 fick Socialdemokraterna i Danmark 38,3% och Venstre 12,5.

Igår fick danska Socialdemokraterna 25,5% och Venstre 26,3%. Så allt är möjligt.

Anders Fogh kommer att diskutera både med det nya partiet Ny Alliance och Dansk Folkeparti om en plattform för samarbete. Han kan i och för sig fortsätta som förut då ett av de mandat som kommer från Färöarna kommer från Venstres systerparti Sambandspartiet.

Eftersom den norska regeringen ligger dåligt till i opinionsundersökningarna så skulle det efter 2009 mig veterligen för första gången kunna vara fyra helt borgerliga regeringar i Danmark, Norge, Sverige och Finland.

tisdag, november 13, 2007

Uppringd av Yellow Register

Blev precis uppringd av företaget Yellow register. Man skulle ha 5 hemsidor i Kungsbacka att ha som försök….Och så långt han mannen innan jag sa att, det är ju ni som är kända från Uppdrag granskning?

- Vet jag inget om, sa mannen.

- Såg du inte programmet om er i onsdags, ni framställdes ju som ett skojarföretag?

- Har jag aldrig hört talas om, fortsatte han och var tyst.

- Jag tror nog det inte är någon idé vi pratar vidare. Jag tror ingen vill ta i er med tång, sa ja.

Nähä, sa han och la på.

Läs mer om företaget på SVT:s sida. Här och här.

Är lite förvånade över att de fortsätter ringa och spelar totalt ovetande om programmet.

Hade varit bättre att säga, jo jag känner till det men låt mig visa att de har fel. Jag hade ju inte ändrat mig men det hade ju låtit bättre.

Jag hoppas att de flesta är som jag nämligen att när någon säger att något är gratis blir jag misstänksam.

Sahlin är ett problem för (s)

Efter alla olika turer med diverse moderater skulle man ju tro att statsminister Fredrik Reinfeldts förtroende hos svenska folket skulle vara kört i botten

Men
enligt en undersökning gjord av SIFO svarade 46 procent att de kände störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister. 35 procent Sahlin. 20 procent är tveksamma


Jämfört med augusti har Fredrik Reinfeldt gått ner en procent och Mona Sahlin ökat med en procent.

Det bevisar återigen att Mona Sahlin inte kommer att vara en tillgång i nästa val. Om man hon inte kan gå om Reinfeldt efter alla turer som nu varit, när skall hon då gå om?

(Bilden på en glad Reinfeldt är tagen av Ulrika Vendelbo)

Det är ganska lätt idag som socialdemokrat att säga att man inte har några problem. Socialdemokraterna ligger bra till i opinionen. Så sa man hösten 1978 när (s) hade 50 % men förlorade ändå valet 1979. Kanske för att man var kaxigt säkra på vinst.

Men när valet närmar sig måste socialdemokraterna börja svara på frågor. Har man som jag följt val sedan 70-talet så vet man att det kan gå fort att tappa när väl valrörelsen är igång.

Moderaterna har varit mästare på att tappa i valrörelserna. Även socialdemokraterna har råkat ut för det. I valrörelsen 1994 tappade man rejält men vann ändå makten. Folkpartiet hade våren 1979 kring 18 % men tappade nästan 8 % fram till valet och istället för att gå fram så förlorades ett mandat.

I valrörelsen kommer arbetslösheten att diskuteras, man kommer få svara på om fastighetskatten skall återinföras, skolpolitiken kommer upp igen och givetvis om de lågavlönade som nu fått skattesänkningar skall få skattehöjningar igen m.fl.

Till detta läggs att Mona Sahlin är ett osäkert kort.

.

Skolproblem, Valproblem, Skatteproblem & Tandvårds-IKEA

Dagens Nyheters ledare tar upp socialdemokraternas skoldilemma. Jag har berört det i flera inlägg. Senast igår.

Ledaren noterar om Mona Sahlin att:

”Hon har pekat ut skolpolitiken som ett misslyckande men bara fått partiets halvhjärtade stöd för en kursomläggning.”.

Sahlin har problem i skolpolitiken. Den skall helst bort från politiska dagordningen samtidigt som partiet, miljöpartiet och vänsterpartiet går egna vägar.

I Danmark är det val idag. Som vanligt finns det offer efter ett val. Krav på partiledarens avgång kommer som brev på posten vid valförlust.

De sista opinionsundersökningarna är överens om en sak. Det blir oerhört jämt. De ger dock lite olika resultat. Alla visar på att statsminister Anders Fogh Rasmussen från liberala Venstre kan fortsätta. Vissa mätningar säger med stöd av både Dansk Folkeparti (DF) och Ny Alliance och vissa av enbart (DF).

Den socialdemokratiska ledaren Helle Thorning-Schmidt har tre mål. Att bli största parti, att öka röstetalet från förra valet och bli statsminister. Hon bör nog lyckas med ett av dem annars kan hon få problem och få krav på sig att hon skall bort.

Det blir att titta på DR 1 ikväll. Tur kabel-TV finns.

En annan som tycks få lite valproblem är Hillary Clinton. Angreppen från medtävlare tycks ge utslag. Hennes ledning har i en undersökning krympt till 19 %. Men ledningen är ändå stor och jag tror hon tar hem nomineringen till slut.

Skatteverket försöker lösa de problem som vissa haft den senaste veckan. Att betala någon ett mindre belopp för en tjänst utan byråkrati runt omkring.

Skatteverket anser att fribeloppet för privata tjänster bör höjas från 1 000 kronor till 10 000 Det innebär att barnvakter, hemslöjdare och biodlare kan dra in 10 000 kronor skattefritt varje år.

Och man skall inte behöva lämna kontrolluppgift på belopp under 1000 kr. Jag tycker detta belopp kunde vara högre.

Viktigt är dock att man enkelt kan gå in på nätet och anmäla kontrolluppgift utan byråkratiska problem. Genom att använda sin e-legitimation och ange vem man anlitar och beloppet. Och att man kan göra det samlat senast 31 januari året efter om man anlitar någon för mindre jobb under ett år.

Många har problem med att det kostar för mycket att gå till tandläkaren. En tandvårdsreform är på väg men också lågpristandläkare.

Inte med lågavlönade utländska tandläkare utan en effektiviserad verksamhet. De flesta privata tandläkare arbetar ju i små praktiker som knappast kan vara de mest effektiva. Tandläkare är ju också väl avlönade, som Aftonbladet noterar.

Förmodligen finns det klart utrymme att skapa ett tandvårds-IKEA och de som idag t.ex åker till Thailand och Estland för att laga tänder kanske kunde stanna hemma.

Jag gissar att jag själv knappast skulle byta tandläkare då det också handlar om förtroende. Men alternativ och konkurrens är givetvis alltid bra.

Ge polisen resurser och rätt organisation

Folkpartiet vill skapa ett svenskt FBI. Det är en lek med ord egentligen då amerikanska FBI finns därför att delstaterna har egna lagar och federala USA också egna lagar. Någon måste arbeta övergripande i USA med stöd av de federala lagarna.

Men tanken är god.

Svensk polis behöver övergripande resurser att bekämpa framför allt organiserad brottlighet.

I Folkpartiets rapport noterar man just att alla polisdistrikt inte satt av resurser för ett bekämpa organiserade brottlighet.

Lite kuriosa i rapporten, och så typiskt svenskt, är att i dag kan polisen inte få beslut om telefonavlyssning under helgerna eftersom domstolarna som ger tillstånd inte är öppna.

Var vänlig begå brott på kontorstid då vi ej har öppet under helgerna.

Rikspolischefen har föreslagit att på riksplanet samordna resurser men justitieminister Beatrice Ask har inte varit positiv. Förhoppningsvis ändrar hon sig när hon läser folkpartiets rapport.

De gamla moderaterna var för effektiv brottsbekämpning, hur är det med de nya?

måndag, november 12, 2007

Rödgrön skolröra

Man kan verkligen undra vad som skulle hända med skolpolitiken om (s), (v) och (mp) fick majoritet i Sveriges riksdag. Förmodligen skulle det bli som mellan 1998-2002. Inget händer.

För det är verkligen rödgrön skolröra i skolpolitiken. Hur skall man kunna enas om en skolpolitik?

Har (s) svängt i skolpolitiken, speciellt vad gäller betygen, eller är det bara taktik för att få bort frågan från valrörelsen och från eventuella valplattformsförhandlingar med (mp) och (v)?

Mathias Sundin refererar från morgonsoffan i TV där (s) skoltalesman berättade hur man såg på betygen:

”I morse när jag hörde deras skolpolitiska talesman i morgonsoffan klarnade det. På en fråga vad det finns för fördelar med betyg i tidigare ålder svarade hon att det gör det inte, utan att de bara ville använda det för att stoppa skriftliga omdömen.”

Och när förhandlingsmandatet skulle ges till Mona Sahlin ven partipiskan rejält. För man vet att den skolpolitik som socialdemokraterna har är ett hot mot en valseger. Då får interndemokratin stå åt sidan.

Politikerbloggen refererar och läs gärna s-bloggaren Peter Gustavsson.

Hans ord är hårda mot sitt parti:

”Vi måste bort från vårt gamla sätt att jobba, vi måste sluta vara ett makt- och hierarkiparti. Jag trodde att vi var på god väg, men vad jag upplevt idag får mig att tveka.”

Lars Ohly anser i sin tur att miljöpartiet ställer sig bakom kristdemokraternas skolpolitik. Ohly vill införa ett stopp för nya friskolor.

Ohly skriver i DN i alla fall något som faktiskt stämmer:

”Vänsterpartiet har alltför ofta framstått som det nuvarande skolsystemets mest hängivna anhängare. Eleverna behöver mer kunskap.”

Kom ni ihåg vänsterpartiets viktigaste skolfråga i förra valrörelsen? Jo att förbjuda läxläsning.

Miljöpartiet för sin del förhandlar gärna om betygen. I ett pressmeddelande säger man idag följande:

”Miljöpartiet anser att betygen måste kompletteras eller ersättas med skriftliga omdömen till eleverna och uppger att forskning på området visar tydligt att skriftliga omdömen är klart bäst för att öka elevernas lärande."

Hänger ni med? Socialdemokraterna kan tänka sig betyg, mest för att stoppa skriftliga omdömen. Miljöpartiet gillar skiftliga omdömen och vänsterpartiet är mest mot allting och vill förbjuda friskolor något som miljöpartiet gillar skarpt.

Vilken en underbar grund att bilda regering på.

Många regeringar ligger dåligt till i opinionen

Danmark går till val imorgon. Australien den 24 november. I Storbritannien var ett val planerat till november men blåstes av då den sittande Labourregeringen hade fritt val i opinionen.

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen från liberala Venstre tycks vara ett undantag bland regeringschefer världens över.

I en opinionsundersökning från Megafon som presenteras idag i tidningen Börsen skulle hans regeringsunderlag bestående av Venstre, det andra regeringspartiet Konservative och oppositionspartiet Dansk Folkeparti få en majoritet i Folketinget.

Andra mätningar, senaste igår, har pekat på att man skulle förlora majoriteten och bli beroende av det nystartade, även de liberalt, partiet Ny Alliance.

Detta parti har senaste tiden haft problem i opinionen och i söndagens partiledardebatt förklarade partiets ledare Naser Khader att man kommer att stödja Anders Fogh som statsminister. (Bilden ser vi Anders Fogh. Löpa mot seger?)

Det blev ju inget val i Storbritannien. Och en opinionsunderökning i Independent visar att de konservativa har 8 % ledning över regeringspartiet Labour.

Även i Norge har den röd-gröna regeringen problem. En mätning som NRK publicerade 8 november visar majoritet för den borgerliga oppositionen. Det är främst kollapsen för Socialistisk Venstre (SV) som gör att majoriteten är borta. Om detta blev valresultat, vad för regering kom istället?

Det är det som är frågan. Norska liberala Venstre och Kristelig Folkeparti (KRF) vägrar samarbeta med Fremskrittspartiet (FRP) i en regering. Och FRP vägrar släppa fram en minoritetsregering bestående av KRF, Venstre och Höyre.(Bilden är på finansminister Kristin Halvorsen, partiledare för SV.)

Finland har ju lite annan situation än andra länder. Där kan tydligen vem som helst samarbeta i regeringen. Opinionen och valresultatet har inte samma inverkan. Men nu sitter en rent borgerlig regering. Det enda som kan vålla problem är att Samlingspartiet (Finlands moderater) är största parti. Kan statsminister Matti Vanhanens sitta kvar då? Men det är långt till nästa val. YLE:s senaste mätning finns här.

I Australien ser det ut som de två konservativa regeringspartierna Liberals och National Party kommer att förlora till Labour. Ja, man heter faktiskt Liberals, men är ett konservativt parti. Medlemmar i den konservativa internationalen. Och Labour är ett mittenparti som i Europa skulle vara mer likt liberala partier än socialdemokratiska.

Senaste opinionsundersökningen i tidningen The Australian ger Labour 48 % mot 40 % för regeringen.Förmodligen heter Australiens näste premiärminister Kevin Rudd. (Bilden till höger)

Slutligen Sverige. Skop visar i dagens mätning att den svenska regeringen ligger dåligt till och moderaterna sjunker. Men skulle man ha förväntats sig något annat efter senaste tidens skriverier?

Men det är långt till valet 2010. Glöm inte att hösten 1978 fick (s) kring ca:50 % i mätningar men förlorade valet 1979 med ett mandat.

söndag, november 11, 2007

Sverige har ingen privat vård

Felaktigt rapporterar ofta media om att Sverige har privat vård. Att vård privatiseras osv. Men den privata vården i Sverige är mer eller mindre obetydlig. Kan räknas i promille.

Däremot har vi offentligt finansierad vård utförd av privata entreprenörer. Något helt annat.

Media gör ofta det felet att man kallar entreprenader utförda av privata företag som privat vård. Inte sällan kopplar man också samman med hur vården är i andra länder inte minst USA.

Men den svenska vården är offentligt finansierad. Alla har en sjukvårdsförsäkring som ger rätt att gå till landstingets eller regionens vårdcentraler och sjukhus.

Ingen avvisas på grund av att man saknar pengar eller missat att anmäla sig till sjukvårdsförsäkring eller saknar sådan. Inget privat företag eller försäkringsbolag avgör om man skall få vård.

Ett av den amerikanska sjukvårdens största problem är att finansieringen inte är offentlig. Den sker till stora delar genom ett privat försäkringssystem. Och en hel del amerikaner hamnar utanför systemet.

I USA finns privat vård där den som betalar är ett försäkringsbolag och den som utför är ett privat vårdbolag. Staten är inte inblandad.

Försäkringsbolagets mål är givetvis att betala så lite pengar som möjligt samtidigt som man vill sälja försäkringar. Och är bolaget för nitiska så hoppar människor av sina försäkringar. En målkonflikt som man alltid har.

Men givetvis riskerar människor hamna mellan försäkringsbolagets och sjukhusets intressen.

De som idag har denna form av privat vård i Sverige är få som valt att dubbelförsäkra sig. Och de kommer säkert vara få även i framtiden.

Svensk sjukvårds största problem är att den är organiserad som en planekonomi så som den såg ut i det forna öst. Tillgång och efterfrågan möts inte. Den offentliga klinik eller vårdcentral som utför vården påverkas inte om patienterna är missnöjda med tillgänglighet och bemötande. Man utför vård enligt med sin planekonomiska verksamhetsplan och det är vad patienterna får acceptera.

Olika försök görs för att komma från planekonomi. Vårdval Halland är en modell. Patienten väljer vårdcentral. Man kan välja privat eller offentligt driven. En vårdpeng följer patienten. Offentlig och privat driven central får samma ekonomiska förutsättningar. Vårdcentralen, privatdriven eller offentlig, påverkas direkt om tillgänglighet och bemötande är dåligt. Då flyttar man givetvis till annan vårdcentral.

Det är omöjligt att utifrån mediarapportering ta ställning till den konsultrapport som kommit i Stockholm om att få in mer privata entreprenörer i vården. Även i beställarskedet. Men jag förstår att man funderingar kring dessa frågor.

Ta akutsjukhusen som exempel. Hur kan vi acceptera att det rapporteras om 10-12 timmars väntetid på akuterna? Och att man inte uppfyller vårdgarantierna?

Alla försök att komma ifrån planekonomin i sjukvården är värda att diskutera.

PS! Folkpartiet i Halland har föreslagit en vårdgaranti för akutsjukvården. För att få bort de långa väntetiderna. Läs här. DS!