onsdag, november 14, 2007

Europas största liberala parti?

Anders Fogh Rasmussen lyckades för tredje gången i rad vinna ett val. Vad som gör han unik är att han leder Europas största liberala parti. Åtminstone kan jag inte rak hand komma på något annat större parti. Världens största liberala parti brukar vara det Kanadensiska.

Kanske någon kan hjälpa mig. Är Venstre Europas största liberala parti?

Men Anders Fogh har också lyckats göra Venstre till Danmarks största parti tre gånger i rad. (Inte undra på att hans ser glad ut på bilden)


Det är väl en bra utmaning för Jan Björklund (som var på plats i Köpenhamn igår och syntes i Dansk TV) att göra Folkpartiet större än socialdemokraterna.

Någon kanske skrattar men 1981 fick Socialdemokraterna i Danmark 38,3% och Venstre 12,5.

Igår fick danska Socialdemokraterna 25,5% och Venstre 26,3%. Så allt är möjligt.

Anders Fogh kommer att diskutera både med det nya partiet Ny Alliance och Dansk Folkeparti om en plattform för samarbete. Han kan i och för sig fortsätta som förut då ett av de mandat som kommer från Färöarna kommer från Venstres systerparti Sambandspartiet.

Eftersom den norska regeringen ligger dåligt till i opinionsundersökningarna så skulle det efter 2009 mig veterligen för första gången kunna vara fyra helt borgerliga regeringar i Danmark, Norge, Sverige och Finland.

2 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Det beror faktiskt lite på hur du räknar, och hur du definierar storlek. Jag tvivlar inte i någon högre grad på att du kan ha rätt om du räknar i röstetal. Räknar du däremot i antal medlemmar, finns det däremot en annan kandidat, och närmre än du anar.

Centerpartiet har nämligen några tusen medlemmar fler än Venstre, och vi brukar i alla fall definiera oss själva som liberaler (oftast närmare bestämt gröna socialliberaler). :-)

TOMMY RYDFELDT sa...

Magnus!

Jo jag tänkte allt på Centerpartierna, inte minst det finska.

Men kvalificeringen måste nog vara medlemskap i den Liberala internationalen.

Inte att man säger man är liberal eller har det i sitt namn. Det konservativa Australiensiska regeringspartiet heter faktiskt "Liberals".

Och Jörg Haider i Österrike påstod åtminstone fram till han blev uteslutet ur Liberala internationalen att han var liberal.

Det finska är medlem i Liberala internationalen men svenska Centerpartiet är bara observatörer. Ännu så länge. Men det går ju att ändra på.

Skall man räkna medlemmar får man inte glömma brittiska Liberal democrats. De har också en hel del medlemmar inte minst pga att Storbrittanien är ett så mycket större land än de nordiska.

Tack för synpunkterna.