måndag, november 12, 2007

Rödgrön skolröra

Man kan verkligen undra vad som skulle hända med skolpolitiken om (s), (v) och (mp) fick majoritet i Sveriges riksdag. Förmodligen skulle det bli som mellan 1998-2002. Inget händer.

För det är verkligen rödgrön skolröra i skolpolitiken. Hur skall man kunna enas om en skolpolitik?

Har (s) svängt i skolpolitiken, speciellt vad gäller betygen, eller är det bara taktik för att få bort frågan från valrörelsen och från eventuella valplattformsförhandlingar med (mp) och (v)?

Mathias Sundin refererar från morgonsoffan i TV där (s) skoltalesman berättade hur man såg på betygen:

”I morse när jag hörde deras skolpolitiska talesman i morgonsoffan klarnade det. På en fråga vad det finns för fördelar med betyg i tidigare ålder svarade hon att det gör det inte, utan att de bara ville använda det för att stoppa skriftliga omdömen.”

Och när förhandlingsmandatet skulle ges till Mona Sahlin ven partipiskan rejält. För man vet att den skolpolitik som socialdemokraterna har är ett hot mot en valseger. Då får interndemokratin stå åt sidan.

Politikerbloggen refererar och läs gärna s-bloggaren Peter Gustavsson.

Hans ord är hårda mot sitt parti:

”Vi måste bort från vårt gamla sätt att jobba, vi måste sluta vara ett makt- och hierarkiparti. Jag trodde att vi var på god väg, men vad jag upplevt idag får mig att tveka.”

Lars Ohly anser i sin tur att miljöpartiet ställer sig bakom kristdemokraternas skolpolitik. Ohly vill införa ett stopp för nya friskolor.

Ohly skriver i DN i alla fall något som faktiskt stämmer:

”Vänsterpartiet har alltför ofta framstått som det nuvarande skolsystemets mest hängivna anhängare. Eleverna behöver mer kunskap.”

Kom ni ihåg vänsterpartiets viktigaste skolfråga i förra valrörelsen? Jo att förbjuda läxläsning.

Miljöpartiet för sin del förhandlar gärna om betygen. I ett pressmeddelande säger man idag följande:

”Miljöpartiet anser att betygen måste kompletteras eller ersättas med skriftliga omdömen till eleverna och uppger att forskning på området visar tydligt att skriftliga omdömen är klart bäst för att öka elevernas lärande."

Hänger ni med? Socialdemokraterna kan tänka sig betyg, mest för att stoppa skriftliga omdömen. Miljöpartiet gillar skiftliga omdömen och vänsterpartiet är mest mot allting och vill förbjuda friskolor något som miljöpartiet gillar skarpt.

Vilken en underbar grund att bilda regering på.

Inga kommentarer: