tisdag, november 13, 2007

Sahlin är ett problem för (s)

Efter alla olika turer med diverse moderater skulle man ju tro att statsminister Fredrik Reinfeldts förtroende hos svenska folket skulle vara kört i botten

Men
enligt en undersökning gjord av SIFO svarade 46 procent att de kände störst förtroende för Fredrik Reinfeldt som statsminister. 35 procent Sahlin. 20 procent är tveksamma


Jämfört med augusti har Fredrik Reinfeldt gått ner en procent och Mona Sahlin ökat med en procent.

Det bevisar återigen att Mona Sahlin inte kommer att vara en tillgång i nästa val. Om man hon inte kan gå om Reinfeldt efter alla turer som nu varit, när skall hon då gå om?

(Bilden på en glad Reinfeldt är tagen av Ulrika Vendelbo)

Det är ganska lätt idag som socialdemokrat att säga att man inte har några problem. Socialdemokraterna ligger bra till i opinionen. Så sa man hösten 1978 när (s) hade 50 % men förlorade ändå valet 1979. Kanske för att man var kaxigt säkra på vinst.

Men när valet närmar sig måste socialdemokraterna börja svara på frågor. Har man som jag följt val sedan 70-talet så vet man att det kan gå fort att tappa när väl valrörelsen är igång.

Moderaterna har varit mästare på att tappa i valrörelserna. Även socialdemokraterna har råkat ut för det. I valrörelsen 1994 tappade man rejält men vann ändå makten. Folkpartiet hade våren 1979 kring 18 % men tappade nästan 8 % fram till valet och istället för att gå fram så förlorades ett mandat.

I valrörelsen kommer arbetslösheten att diskuteras, man kommer få svara på om fastighetskatten skall återinföras, skolpolitiken kommer upp igen och givetvis om de lågavlönade som nu fått skattesänkningar skall få skattehöjningar igen m.fl.

Till detta läggs att Mona Sahlin är ett osäkert kort.

.

Inga kommentarer: