onsdag, november 14, 2007

Rimligt med försörjningskrav för anhöriginvandring

Folkpartiets Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni la idag fram ett förslag att regeringen skall tillsätta en utredning i syfte att föreslå ett försörjningskrav för anhöriginvandring.

Det är ett helt högst rimligt krav.

Folkpartiets föreslår följande:

Försörjningskravet ska innebära att den som vill ta hit anhöriga först ska ha ett arbete och kunna försörja sig själv. Inkomsten ska vara av permanent natur. Dessutom ska det finnas tillgång till ett eget boende av godtagbar standard. Samtliga internationella konventioner och åtaganden som Sverige förbundit sig till ska fullföljas.

Men det finns undantag:

Anhöriga till flyktingar enligt Genève-konventionen undantas från försörjningskravet, anhöriga till dem som beviljas uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov för att de riskerar dödsstraff eller tortyr i hemlandet undantas från försörjningskravet och anhöriga till barn undantas från försörjningskravet.

Hur det slutligen blir får ju faktiskt utredningen visa. Om fler undantag skall tas med eller om något undantag skall bort.

Men principen tycker jag är glasklar. Är det så att någon får möjlighet att ta hit sin anhörig så skall denna person inte flytta hit till ett bidragsberoende. Arbete och en rimlig bostadsstandard måste vara grunden.

Givetvis kommer några att ropa att detta är främlingsfientlighet och annat strunt.

Men det måste bli slut på flummet även i integrationspolitiken. Att människor skall kunna försörja sig utan bidrag och ha en rimlig boendesituation är väl hela grunden för att kunna lyckas i samhället.

Varför dömer man vissa till livslångt utanförskap?

Kristdemokraterna håller tydligen emot. Jag hoppas de snabbt ändrar sig.

2 kommentarer:

Alex sa...

Men varför skriver man FLYKTINGAR?? Vad de verkar ha glömt bort är att naturligtvis samma krav ska gälla ALLA som vill ta hit en anhörig från utlandet ! Dvs. om du som svensk medborgare eller boende i Sverige med PUT( permanent uppehållstillstånd) blir kär och vill ta hit någon för att bilda familj, så ska även du bevisa att du har ;
1. en egen bostad
2. kan försörja dig själv
Det är ju solklart eller? Vi ska väl inte göra skillnad på folk och folk?

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag tycker faktiskt det är oerhörd skillnad på en svensk medborgare och en som precis komit till Sverige. Var gränsen går är ju precis något som en utredning bör titta på.