onsdag, november 14, 2007

Underligt nej till ombildning av bostadsrätter

Centerpartiet, socialdemokraterna, miljöpartiet och kristdemokraterna stoppade försäljning av 78 hyresrätter på Basunvägen i Kungsbacka till de boende. Läs artikeln i Göteborgs Posten. Moderaterna och folkpartiet röstade för ombildning

Detta borde inte kunna hända i borgerliga Kungsbacka.

Speciellt som de fyra allianspartierna driver att människor skall få äga sin bostad. Bostadsministern Mats Odell (kd) är mycket klar på den punkten.

Men lokala kristdemokrater tycks inte vilja lyssna eller följa sitt partis åsikter.

Så här sa dåvarande ordföranden i riksdagens bostadsutskott Ragnwi Marcelind om kristdemokraternas inställning:

”Den svenska bostadspolitiken behöver också bli kvitt det ideologiska ifrågasättande av ägande som blivit resultatet av socialdemokraternas samarbete med vänsterpartiet. Motståndet mot ägarlägenheter och mot ombildning av hyresrätter till bostadsrätter måste upphöra.”

Citatet finns på Kd:s hemsida.

Hon bör börja i Kungsbacka.

Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen och eventuellt kommunfullmäktige. Kungsbackabostäders VD har fel därför kommunfullmäktige kan genom ägardirektiv när som helst beordra kommunägda Kugnsbackabostäder att sälja.

Kanske tänker kristdemokraterna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige annorlunda eller så får ombildning stöd av det lokala partiet Kungsbackaborna. Det partiet består ju av flera f.d. moderater så det vore konstigt om de sa nej. Och då finns det majoritet för ombildning både i kommunstyrelsen (8-7) och i kommunfullmäktige (32-29).

4 kommentarer:

Gun Svensson sa...

Tänk om är så att man dragit lärdom av hur det har gått till på sina håll när sådan ombildning gjorts. Jag har goda vänner vars son med familj trodde på försäkringar om det kloka i det hela och kollade inte upp saken ordentligt. De som drev på var så förtroendeingivande. Nu sitter 1/3-del där med 1/3-del hyresgäster och 1/3-del nya andelsägare, som köpt sina bostadsrätter för dyra pengar av dom som var mest angelägna och förtroendeingivande i början. Nu måste de höja månadsavgifterna med minst 30 procent. Så går det när bostaden blir en handelsvara.

TOMMY RYDFELDT sa...

Farmor Gun!

Det finns många myter och felaktiga påståenden kring ombildning av bostadsrätter.

När man ombildar tas det fram en ekonomisk plan. Den måste innehålla plan över det framtida underhållet och fastighetens nuvarande tekniska status. Skall man t.ex. göra stambyte måste det vara med och pengar måste avsättas. Det görs också känslighetsanalyser över hur framtida räntehöjningar slår osv. Planen godkänns sedan av två oberoende personer som har godkännande av Boverket.

Allt detta för att en vanlig hyresgäst inte skall behöva experthjälp för att "kolla upp".

Jag har i mitt arbete (hur, var och varför är det sekretess på) tittat på ett hundratal ombildade föreningar och inte sett en enda med kostnadsökningar över beräknat. Ofta har man däremot kunnat avstå från tänkta avgiftshöjningar inte minst på grund av det låga ränteläget vi haft.

Jag ställer mig därför mycket frågande till sanningshalten på 30 % avgiftshöjning på en nybildad förening. Speciellt med det ränteläge vi haft.

Och har man 1/3 del kvar som hyr är bra denna förening att gratulera. Du skriver att en tredjedel köpt efter ombildningen och dyrt. Det innebär att de lägenheter föreningen äger också ökat i värde och då sitter föreningen på en förmögenhet och kan i takt med att människor flyttar sälja av dessa lägenheter och lägga vinsten till kapitalet att använda för framtids underhåll så man slipper höja avgifterna.

Gun Svensson sa...

Tack för den initierade upplysningen, som jag ska lämna vidare till de oroliga föräldrarna, så att de kan kolla med sonen hur det förhåller sig med både det ena och det andra. Jag ska följa hur det går och återkommer till dig när de beslutat om budgeten för det kommande året. Då om inte förr lär det visa sig om det är en skröna.

TOMMY RYDFELDT sa...

Hej igen!

Det finns givetvis som i alla branscher personer som försöker luras och är rena skojare. Men vad jag ville säga är att min bild är inte att det generellt skulle vara många föreningar som råkat ut för sådana personer.

Jag tror faktiskt att antalet lurade småhusägare är större.

Men återkom gärna för det är intressant att se hur stor omfattningen av kan vara. Jag har inte sett någon förening ännu men det innebär inte att det inte finns.